Αρχείο

Ανύπαρκτος για ακόμη μία φορά ο κρατικός μηχανισμός: Σοβαρά προβλήματα στην Αττική με λίγα χιόνια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νησιά όπως η Αλόννησος και η Λέσβος

Στην κατάψυξη βρίσκεται ολόκληρη η χώρα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές και τον κρατικό μηχανισμό να είναι ανύπαρκτος. Νησιά όπως η Αλόννησος και η Λέσβος έχουν να έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την παροχή πόσιμου νερού. 

Σήμερα στα λευκά ξύπνησε και το λεκανοπέδιο Αττικής έπειτα από χιονόπτωση που έπληξε έστω και με καθυστέρηση το Νομό. Ωστόσο, αν και τα χιόνια δεν ήταν πολλά, ο κρατικός μηχανισμός «βούλιαξε» ή πιάστηκε στον ύπνο παρά τις πολλές προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων.

Ενδεικτικά είναι τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που προέκυψαν από τις πρώτες κιόλας ώρες χθες το βράδυ και συνεχίζονται σήμερα. Η λεωφόρος Καρέα έκλεισε γιατί τα μηχανήματα της Περιφέρειας δεν ενήργησαν έγκαιρα προκειμένου να ρίξουν αλάτι και να παραμείνει ανοιχτή μια μεγάλη οδική αρτηρία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Τροχαίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιφερειακή οδό Λυκαβηττού, από την οδό Γλύκωνος, στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος του γηπέδου της περιοχής έως την περιοχή Ανατολή, στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο.

Επίσης, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414, στην Αγίου Παντελεήμονος από Ξενίας μέχρι την Πεντέλη, στην Αγίου Μερκουρίου στην Βαρυμπόμπη, από το ύψος της ταβέρνας «Λεωνίδας», ενώ δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα προς τη Θήβα.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να κινηθούν και τα οχήματα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην οδό Αγίου Μερκουρίου. Προβλήματα έχουν εντοπιστεί και στην κυκλοφορία των λεωφορείων.

Και αν με τα λίγα χιόνια που έπεσαν στην Αττική σημειώθηκαν αυτά τα προβλήματα σκεφτείτε τι γίνεται σε περιοχές όπως η Αλόννησος, όπως και σε άλλες όπου αποδείχθηκε πώς ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος. Ενδεικτικό είναι πώς για πρώτη φορά διακόπηκε η κυκλοφορία στην Κορίνθου-Πατρών και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα

Όσον αφορά στην Αλόννησο το νησί έχει κηρυχθεί από χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη, σήμερα αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 οικογενειών από αγροικίες. Παραμένουν ωστόσο τα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού και το δίκτυο νερού, αφού οι σωλήνες έχουν σπάσει και οι κάτοικοι λιώνουν χιόνι για να πιούν νερό.

Εικόνες από Αλλόνησο

Σφοδρή χιονοθύελλα πλήττει και όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Το σύνολο του οδικού δικτύου της Μυτιλήνης είναι κλειστό, ενώ τα μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας βορείου Αιγαίου καθαρίζουν τους δρόμους, που όμως πολύ σύντομα κλείνουν ξανά. Πολλά είναι και τα αποκλεισμένα χωριά.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Μυτιλήνης που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας Μυτιλήνης. Χιόνι στρώθηκε ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τη θάλασσα.

Εικόνα από Λέσβο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στη Ναύπακτο και την Κομοτηνή) από την κακοκαιρία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέου κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Τα σχολεία σε πολλές περιοχές έμειναν κλειστά σήμερα και αναμένεται το ίδιο να συμβεί και αύριο.

Ωστόσο, ο χιονιάς έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες, το εύρος των οποίων αναμένεται να εκτιμηθεί μετά την υποχώρηση του κύματος της κακοκαιρίας. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τα παγωμένα χωράφια στην Αργολίδα, όπου η παραγωγή εσπεριδοειδών έχει παγώσει πάνω στα δένδρα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τις τελευταίες ώρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί και έχει απεγκλωβίσει οδηγούς που παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους στη Ζάστοβα Πάτρας, ενώ μετέφερε σε ασφαλή σημεία πολίτες που είχαν εγκλωβισθεί από την κακοκαιρία στη Στύψη και τα Παρακοίλα της Λέσβου, όπως και στους Καρυώτες της Σαμοθράκης.

Στην απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, σε τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, προέβη η Αστυνομία λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (9/1) και θα αρθεί με νεότερη απόφαση.

Ειδικότερα, η απαγόρευση ισχύει για τα τμήματα των παρακάτω οδικών δικτύων: Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, από το 84ο χιλιόμετρο έως το 210ο χιλιόμετρο. Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρου-Σπάρτης.

Στο οδικό δίκτυο του νέου αυτοκινητοδρόμου Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών, από 84ο χιλιόμετρο έως 159ο χιλιόμετρο. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Καλαμάτας. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Πύργου. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Σπάρτης. Στο εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Άργους. Στο παλαιό εθνικό οδικό δίκτυο Τρίπολης-Λεβιδίου-Κανδήλας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...