ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Επιστήμη

Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη; Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; – Τα πέντε μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος

Από την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων μέχρι την ανακάλυψη του κοντινότερου στη Γη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, το...

Δημοσίευση

Από την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων μέχρι την ανακάλυψη του κοντινότερου στη Γη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, το 2016 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αστρονομία – στην πραγματικότητα η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί από τους μεγαλύτερους γρίφους στην αστρονομία και την κοσμολογία έχουν λυθεί.

Από την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων μέχρι την ανακάλυψη του κοντινότερου στη Γη εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη, το 2016 ήταν μια καταπληκτική χρονιά για την αστρονομία – στην πραγματικότητα η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Πολλοί από τους μεγαλύτερους γρίφους στην αστρονομία και την κοσμολογία έχουν λυθεί.

Πάρτε για παράδειγμα την ηλικία του σύμπαντος. Έναν αιώνα πριν, θα λέγαμε απλά ότι το σύμπαν έχει πολύ μεγάλη ηλικία. Δεν υπήρχε τρόπος να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός. Τώρα, χάρη στους λεπτομερείς χάρτες που δείχνουν τα αμυδρή ηχώ της Μεγάλης Έκρηξης – αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων» – γνωρίζουμε ότι η ηλικία του σύμπαντος είναι 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ή (13.8±0.02)×109 χρόνια. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα ακρίβειας στην κοσμολογία.


1. Τι είναι η σκοτεινή ύλη;
2. Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια;
3. Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη;
4. Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;
5. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Aν και ξέρουμε ελάχιστα για την αρχή του σύμπαντος, γνωρίζουμε πολύ καλά το τι έγινε στη συνέχεια κατά τα επόμενα 14 δισεκατομμύρια έτη. Καθώς το σύμπαν μας διαστελλόταν και ψυχόταν, τα κουάρκ ενώθηκαν σχηματίζοντας πρωτόνια (πυρήνες Υδρογόνου) και νετρόνια, τα οποία με τη σειρά τους συντήχθηκαν σε πυρήνες Ηλίου. Στη συνέχεια αυτοί οι πυρήνες σχημάτισαν άτομα συλλαμβάνοντας ηλεκτρόνια, και η βαρύτητα συγκέντρωσε αυτά τα άτομα στους γαλαξίες, τα άστρα και τους πλανήτες που παρατηρούμε σήμερα
Δυστυχώς όμως, δεν διαθέτουμε όλες τις απαντήσεις σχετικά με το σύμπαν μας. Παρόλα τα δεδομένα από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, από τα πειράματα φυσικής σωματιδίων, όπως στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στην Ελβετία, παρά τις ατελείωτες ώρες υπολογισμών από τους φυσικούς σε μαυροπίνακες ή σε προσομοιώσεις υπολογιστών, μια χούφτα από αναπάντητα κοσμολογικά προβλήματα συνεχίζουν να κρατάνε άγρυπνους τους φυσικούς.

1. Τι είναι η σκοτεινή ύλη

Βαθιά κάτω από τα Απέννινα όρη της κεντρικής Ιταλίας, στο Gran Sasso, βρίσκεται ένα υπόγειο εργαστήριο όπου οι επιστήμονες έχουν τοποθετήσει μια γιγάντια δεξαμενή γεμάτη με 3,5 τόνους υγρό ξένον. Ελπίζουν ότι κάποιο εξωτικό σωματίδιο από το μακρινό διάστημα θα διασχίσει το υγρό και θα αλληλεπιδράσει αφήνοντας κάποιο χαρακτηριστικό ίχνος. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Αλλά οι επιστήμονες που ψάχνουν την αποκαλούμενη «σκοτεινή ύλη» έχουν μάθει να κάνουν υπομονή. Έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που οι αστρονόμοι μελετώντας μακρινούς γαλαξίες παρατήρησαν κάτι περίεργο: οι γαλαξίες για να μην διαλυθούν, εξαιτίας της περιστροφής τους, έπρεπε να διαθέτουν πολύ περισσότερη ύλη, σε σχέση με την παρατηρούμενη ορατή ύλη – τα άστρα και αέρια νέφη του γαλαξία. Η ελλείπουσα μάζα ονομάστηκε σκοτεινή ύλη, και σήμερα θεωρείται ότι αποτελεί πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής μάζας και ενέργειας του ορατού σύμπαντος.

xenon100_creditsxenoncollaboration

To πείραμα XENON100 στο Gran Sasso

Από τι συνίσταται η σκοτεινή ύλη; Η καλύτερη υπόθεση είναι πως πρόκειται για κάποιο είδος ταχέων σωματιδίων που αλληλεπιδρούν ελάχιστα με την γνωστή ύλη που αποτελούν τα άστρα και τους πλανήτες. Θεωρητικά, αυτά τα «ασθενώς αλληλεπιδρώντα» σωματίδια μπορούν να διασχίσουν ανεμπόδιστα μίλια συνηθισμένης ύλης – κι αυτός είναι ο λόγος που δαπανώνται εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή γιγαντιαίων ανιχνευτών, όπως αυτός στο Gran Sasso.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανιχνεύσουν αυτά τα εξωτικά σωματίδια εδώ και δεκαετίες, χωρίς καμία τύχη. Και κάποιοι άρχισαν να αναρωτιούνται αν όντως είναι ορθή η υπόθεση της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης. Κι αν δεν υπάρχει, τότε ίσως η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν να χρειάζεται κάποια τροποποίηση. Γι αυτό τα τελευταία χρόνια μια σειρά από εναλλακτικές θεωρίες βαρύτητας έκαναν την εμφάνισή τους, οι οποίες όμως παραμένουν αμφιλεγόμενες.


«Θα ήταν ωραίο να γνωρίζαμε τι είναι τα σωματίδια σκοτεινής ύλης – ή έστω να είχαμε μία κάποια διαβεβαίωση πως πρόκειται όντως για σωματίδια», δηλώνει o Roberto Abraham, φυσικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Νομίζω ότι είναι η πιο πιθανή εκδοχή, αλλά είμαι ανοιχτός και δεν απορρίπτω την περίπτωση να πρέπει να τροποποιηθεί η θεωρία της βαρύτητας». Ενώ δεν υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα ότι οι εξισώσεις του Αϊνστάιν είναι λάθος, «θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας ανοιχτό».

2. Τι είναι η σκοτεινή ενέργεια;

Στη δεκαετία του 1990, τα δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble αποκάλυψαν ότι οι μακρινοί γαλαξίες, όχι μόνο απομακρύνονται από τον δικό μας γαλαξία, αλλά απομακρύνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη – και από τότε οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν ποιά είναι η μυστηριώδης αιτία προκαλεί αυτή την επιτάχυνση. Κανείς δεν ξέρει. Και γι αυτό βαφτίστηκε «σκοτεινή ενέργεια», κι όπως και με την «σκοτεινή ύλη» ο Αϊνστάιν παίζει πάλι έναν κρίσιμο ρόλο στην ιστορία.

dark-matter

Το περιεχόμενο του σύμπαντος, σύμφωνα με τις νεώτερες μετρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Planck (Μάρτιος 2013). https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DMPie_2013.svg#/media/File:DMPie_2013.svg

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το σύμπαν ήταν στατικό – κι ότι κατά μέσο όρο οι γαλαξίες παρέμεναν στην ίδια απόσταση από τους γειτονικούς τους. Αλλά οι εξισώσεις της γενικής σχετικότητας έδειξαν ότι το σύμπαν θα μπορούσε να διαστέλλεται ή να συστέλλεται. Επειδή αυτό δεν άρεσε στον Αϊνστάιν, εισήγαγε αυθαίρετα στις εξισώσεις του την επονομαζόμενη «κοσμολογική σταθερά» .

Λίγα χρόνια μετά, όταν οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την διαστολή του σύμπαντος, φάνηκε πως ο αυθαίρετη κοσμολογική σταθερά δεν ήταν απαραίτητη. Ωστόσο, τώρα που γνωρίζουμε ότι η διαστολή του σύμπαντος είναι επιταχυνόμενη η κοσμολογική σταθερά επέστρεψε.

Όποια κι αν είναι η αληθινή φύση της, η σκοτεινή ενέργεια είναι σημαντικότερη από την σκοτεινή ύλη όσον αφορά την εξέλιξη του σύμπαντος. Η σκοτεινή ενέργεια αντιστοιχεί στα δυο τρίτα της συνολικής ενέργειας του ορατού σύμπαντος. Και οι δυο μαζί, η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη αποτελούν ένα τεράστιο μυστήριο και προκαλούν κάποια «αμηχανία» στην επιστημονική κοινότητα.

«Θα έδινα τα πάντα για να μάθω την φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας», λέει ο Roberto Abraham, «και σκοπεύω να αφιερώσω τις επόμενες δεκαετίες της ζωής μου για να το ανακαλύψω.»


3. Τι υπήρχε πριν την Μεγάλη Έκρηξη;

Κάθε φορά που ένας κοσμολόγος δίνει μια δημόσια διάλεξη, πάντα κάποιος από το ακροατήριο σηκώνει το χέρι του για να ρωτήσει: «και τι υπήρχε πριν από την Μεγάλη Έκρηξη;»

«Υπάρχει μία στάνταρ απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς», λέει ο Glenn Starkman, φυσικός στο πανεπιστήμιο Case Western Reserve. «Λέμε πως η ερώτηση δεν έχει νόημα, όπως ακριβώς δεν έχει νόημα να ρωτάμε, ‘τι βρίσκεται νοτιότερα από τον Νότιο Πόλο’».

Ο λόγος είναι ο εξής: Αν μαζί με την Μεγάλη Έκρηξη ξεκίνησε κι ο ίδιος ο χρόνος, τότε δεν έχει νόημα να ρωτάμε τι υπήρχε πριν, γιατί απλά δεν υπάρχει «πριν». Αλλά και ο ίδιος ο Starkman γνωρίζει ότι η απάντηση αυτή δεν είναι ικανοποιητική.

Σήμερα διαθέτουμε μια θεωρία για το τι συνέβη σχεδόν αμέσως μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Κατά την διάρκεια των πρώτων ελάχιστων κλασμάτων δευτερολέπτου της ύπαρξης του σύμπαντος, το «πληθωριστικό» μοντέλο μας λέει ότι το σύμπαν επεκτάθηκε σαν ένα μπαλόνι, πολλαπλασιάζοντας το μέγεθός του ξανά και ξανά μέχρι να φτάσει στον «κανονικό» ρυθμό διαστολής του. Όμως, αν επιχειρήσουμε να κοιτάξουμε πίσω, πριν τον πληθωρισμό, προς την «χρονική στιγμή μηδέν» – η γενική σχετικότητα «καταρρέει».

Κάποιο φυσικοί πιστεύουν ότι ο χρόνος δε ξεκίνησε με την Μεγάλη Έκρηξη, αλλά ότι αναδύθηκε με κάποιο τρόπο όταν το σύμπαν έφθασε σε κάποιο βαθμό πολυπλοκότητας. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το σύμπαν κάνει κύκλους, μια αιώνια διαδοχή διαστολών και συστολών. Αν αυτό το «κυκλικό» μοντέλο είναι σωστό, η Μεγάλη Έκρηξη δεν αποτελεί την αρχή, αλλά την μετάβαση από μια προηγούμενη εποχή.

classic-cyclic-universe-e1469690419611

Μια άλλη πιθανότητα είναι το σύμπαν μας να είναι ένα από αμέτρητα «σύμπαντα φούσκες» που εμφανίζονται συνεχώς σε ένα «πολυσύμπαν»

Άραγε, έχουμε φτάσει κοντά στην απάντηση της ερώτησης «τι υπήρχε πριν;»

Ο Starkman λέει πως όχι. Και είναι ασαφές το πότε οι αστρονομικές παρατηρήσεις θα δώσουν στοιχεία για το ζήτημα αυτό. Ίσως, αν κατασκευάζαμε έναν τεράστιο ανιχνευτή βαρυτικών κυμάτων στο διάστημα, θα υπήρχε η ελπίδα να ανιχνεύσουμε τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα που δημιούργήθηκαν από την Μεγάλη Έκρηξη.

Αλλά μην χαίρεστε. Ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο πείραμα θα χρειαστεί δεκαετίες για να στηθεί.

4. Τι υπάρχει μέσα σε μια μαύρη τρύπα;

Οι μαύρες τρύπες είναι περιοχές του χώρου όπου η βαρύτητα ασκεί τόσο μεγάλη έλξη, έτσι ώστε τίποτε να μην μπορεί να διαφύγει – ούτε το φως ούτε οποιοδήποτε άλλο είδος σήματος. Αφού τίποτε δεν μπορεί να βγει έξω, το εσωτερικό των μαύρων τρυπών φαίνεται να είναι αποκομμένο από το υπόλοιπο σύμπαν.

«Δεν έχουμε ιδέα τι συμβαίνει στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας»  , λέει ο Starkman, «και ο μόνος τρόπος να το μάθετε είναι να πηδήξετε μέσα σ’ αυτή».
Αλλά ακόμα και τότε, δεν θα έχετε κανένα τρόπο να ξαναβγείτε έξω και να πείτε στον κόσμο τι βρήκατε – και φυσικά ούτε να στείλετε στον έξω κόσμο κάποιο μήνυμα.

Στην δεκαετία του 1970, οι φυσικοί Stephen Hawking και Jacob Bekenstein, έδειξαν ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία και σιγά-σιγά «εξατμίζονται». Δυστυχώς η εξάτμιση των μαύρων τρυπών φαίνεται να παραβιάζει κανόνες της κβαντομηχανικής – πρόκειται για το παράδοξο της απώλειας της κβαντικής πληροφορίας, οι τεχνικές λεπτομέρειες του οποίου είναι αρκετά περίπλοκες.

black_hole_a2

Οι φυσικοί έχουν αναπτύξει διάφορες ιδέες για να εξηγήσουν αυτόν τον γρίφο. Παραμένουν όμως ακόμα αμφιλεγόμενες. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στον «ορίζοντα των γεγονότων» – το εξωτερικό όριο της μαύρης τρύπας – όπου η γενική σχετικότητα και η κβαντική φυσική μπαίνουν στο παιχνίδι. Αλλά μέχρι στιγμής αυτές οι δυο θεωρίες είναι ασυμβίβαστες.

«Είναι πιθανόν η κβαντική μηχανική και η γενική σχετικότητα να λειτουργούν με έναν διαφορετικό τρόπο στο ορίζοντα των γεγονότων απ’ ότι εδώ στη Γη», σύμφωνα με τον Starkman. «Πρόκειται για μια συναρπαστική προοπτική».

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η μελέτη της περιοχής λίγο έξω από τον ορίζοντα των γεγονότων. Κι αυτό ίσως μπορεί να γίνει με την συστοιχία των ραδιοτηλεσκοπίων ανα τον κόσμο, γνωστών ως ΕΗΤ (Event Horizon Telescope), από την Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Χαβάη, τη Χιλή, την Ισπανία και την Ανταρκτική.

Μια βελτιωμένη μορφή του ΕΗΤ θα ξεκινήσει σύντομα την συλλογή δεδομένων. Ο πρώτος στόχος του θα είναι η «τερατώδης» μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι του ΕΗΤ περιμένουν να δούν μια λεπτομερή εικόνα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τα αέρια και τη σκόνη λίγο πριν διασχίσουν τον ορίζοντα των γεγονότων της μαύρης τρύπας – που ίσως δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με την εξωτική φυσική στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας.

5. Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;

Είμαστε τα μόνα νοήμοντα όντα του σύμπαντος; Οι μόνες υπάρξεις που αναρωτιούνται αν υπάρχουν άλλες υπάρξεις εκεί έξω;

Ο γαλαξίας μας περιέχει αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα, πολλά από τα οποία διαθέτουν πλανήτες σε τροχιά γύρω τους. Και πέρα από τον γαλαξία μας υπάρχουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες στο ορατό σύμπαν. Λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των πλανητών, φαίνεται απίθανο να είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Οπότε επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα που αποκαλούν SETI (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) Αναζήτηση ΕξωΓήινης Νοημοσύνης.

seti

O Seth Shostak, αστρονόμος του ινστιτούτου SETI, υποψιάζεται πως οι εξωγήινοι είναι κάπου εκεί έξω. Επισημαίνει ότι ένας στους πέντε εξωπλανήτες που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, είναι κατοικήσιμοι. Αν η εκτίμηση αυτή είναι σωστή, τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν 1021κατοικήσιμοι πλανήτες.

Όμως, ακόμα κι αν υπάρχει άφθονη ζωή στο σύμπαν, τι συμβαίνει σχετικά με την νοήμονα ζωή;

Οι επιστήμονες του SETI σαρώνουν εδώ και δεκαετίες τον ουρανό ψάχνοντας για εξωγήινα ραδιοφωνικά σήματα. Παρότι μέχρι στιγμής δεν βρήκαν τίποτε, δεν απογοητεύονται. Ο Shostak υποστηρίζει ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή, αφού μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να σαρώσουν μερικές μόνο χιλιάδες άστρα. Μάλιστα σε ένα πρόσφατο συνέδριο στην Γερμανία στοιχημάτισε ότι στα επόμενα 24 χρόνια θα ανιχνεύσουμε τουλάχιστον ένα εξωγήινο σήμα (αν χάσει το στοίχημα θα πληρώσει μόνο τον … καφέ στους επιστήμονες που ήταν παρόντες). Μέχρι τότε, θα έχουν αναπτυχθεί αποδοτικότερες τεχνικές αναζήτησης, που θα μπορούσαν να ελέγχουν ένα εκατομμύριο αστρικά συστήματα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εντοπισμού πιθανών εξωγήινων σημάτων.

http://physics4u.gr/

Άρθρα κατηγορίας

5
Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο είναι το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι και ποιος ο δημιουργός του;

Είναι γνωστός  o σημαντικός ρόλος της μουσικής στην αρχαία ελληνική κοινωνία, καθώς και η παρουσία της σε οποιαδήποτε σημαντική πτυχή...21 Ιανουαρίου 2017, 11:18 μμ

Βίντεο της ΝΑΣΑ: Έτσι θα ήταν η προσγείωση στον Πλούτωνα

Έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν η προσγείωση σε έναν άλλο πλανήτη; Η ΝΑΣΑ αποφάσισε να μας διαφωτίσει και δημοσίευσε ένα...21 Ιανουαρίου 2017, 5:31 μμ

 

Δημοφιλής πίνακας του Dali σε ένα βίντεο 360 μοιρών (BINTEO)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο 360ο αναρτήθηκε από το “Dali Museum”, για να προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να εξερευνήσουν από κοντά...21 Ιανουαρίου 2017, 11:44 πμ

 

Πώς αναδημιουργείται ο κόσμος;

GabrielGarciaMarquez Ένας επιστήμονας, που τον απασχολούσαν τα προβλήματα της ανθρωπότητας ήταν αποφασισμένος να βρει τρόπους για να τα μειώσει. Περνούσε...21 Ιανουαρίου 2017, 8:48 πμ

Η NASA σχεδιάζει ταξίδι σε μεταλλικό αστεροειδή αξίας τετράκις εκατομμυρίων δολαρίων (εικόνες, βίντεο)

Η NASA ετοιμάζει να στείλει ένα διαστημικό σκάφος σε ένα γιγαντιαίο μεταλλικό αστεροειδή ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να κρατάει το μυστικό...19 Ιανουαρίου 2017, 10:39 μμ

Ένας «εξωγήινος» κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα – Δείτε εικόνες και βίντεο από το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου

Ήταν τον Ιούνιο του 2005 που ο ανιχνευτής Huygens της NASA προσγειώθηκε στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα. Κατά...19 Ιανουαρίου 2017, 12:48 πμ

Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970 η έκταση των πάγων του πλανήτη

Η έκταση των ωκεανών και θαλασσών του πλανήτη που είναι καλυμμένοι από επιπλέοντες πάγους, είναι πλέον η μικρότερη που έχει...17 Ιανουαρίου 2017, 10:49 μμ

1
Για αυτό το Google Maps ξέρει πότε έχει κίνηση στους δρόμους (vid)

Έχετε αναρωτηθεί πώς γίνεται η Google να ξέρει ανά πάσα ώρα και στιγμή αν έχει κίνηση στους δρόμους; Ήρθε καιρός...17 Ιανουαρίου 2017, 2:07 μμ

Κοστίζει 20 σεντς και μπορεί να σώσει ζωές

Mια συσκευή χειροκίνητης φυγοκέντρησης δειγμάτων αίματος κατασκευασμένη από χαρτόνι, καλαμάκια αναψυκτικού και πετονιά έχει τον ίδιο βαθμό ακρίβειας με στον...16 Ιανουαρίου 2017, 8:39 μμ

Ιπτάμενο όχημα ενός ατόμου ετοιμάζει η Airbus

Η Airbus σχεδιάζει να δοκιμάσει έως το τέλος του 2017 ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα, ως μέσο για τη μείωση του...16 Ιανουαρίου 2017, 4:28 μμ

Libratus: Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ανθρώπων στο πόκερ

Άνθρωποι παίκτες του πόκερ έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης σε διοργάνωση στο Πίτσμπεργκ των ΗΠΑ. Όπως αναφέρει το...16 Ιανουαρίου 2017, 10:21 πμ

Έλληνας ερευνητής «ξεκλειδώνει» τα μυστικά της φωτοσύνθεσης

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής, κατάφερε να «ξεκλειδώσει» τα μυστικά της φωτοσύνθεσης. Κατάφεραν να παρατηρήσουν...16 Ιανουαρίου 2017, 9:45 πμ

Έτσι θα γίνονται οι αερομαχίες το 2030 (βίντεο)

Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα μελλοντικό σενάριο αερομαχίας γύρω στο 2030, όπως το φαντάζεται η CSBA (Center for Strategic and Budgetary...15 Ιανουαρίου 2017, 11:32 μμ

Αυτό είναι το αρχαιότερο ελληνικό τραγούδι του κόσμου (Βίντεο)

Το βίντεο εξετάζει το πώς θα πρέπει να έμοιαζε ο ήχος και η μουσική του αρχαιότερου παγκοσμίως γνωστού τραγουδιού, του...15 Ιανουαρίου 2017, 10:07 μμ

1
Ανακαλύψτε τα μυστικά του Παρθενώνα (βίντεο)

Το εκπληκτικό αυτό ντοκιμαντέρ του PBS με τίτλο: «Secrets of the Parthenon» (τα μυστικά του Παρθενώνα) αναλύει τον τρόπο που χτίστηκε ο...15 Ιανουαρίου 2017, 9:49 μμ

Δημιουργείται μια νέα υπερήπειρος – Θα αναδειχθεί εις βάρος άλλων στα προσεχή 250 εκ. χρόνια

Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες. Θεωρούν ότι δημιουργείται μια νέα υπερήπειρος που θα ονομάζεται Αμάσια και θα έχει...14 Ιανουαρίου 2017, 11:40 μμ

1
Οι λύσεις του Λυκούργου για την κρίση

Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε ο Λυκούργος ήταν η κατάργηση του νομίσματος και η αντικατάστασή του με δύσχρηστα...14 Ιανουαρίου 2017, 8:11 μμ

Έτσι θα μοιάζει η Γη σε 250 εκατομμύρια χρόνια-Ποιοι ωκεανοί θα εξαφανιστούν

Οι ωκεανοί θα εξαφανιστούν και μια νέα μεγάλη ήπειρος θα κάνει την εμφάνισή της, η οποία θα ονομάζεται Αμάσια (Amasia)...13 Ιανουαρίου 2017, 11:28 μμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα

Ἅγιος Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος - Γιατί δέν μπορῶ νά προσευχηθῶ καλά;

Η συγκινητική ιστορία ενός άστεγου που βρήκε τον «άγγελό» του στο πρόσωπο μιας γυναίκας

3
Πέθανε ο γιος του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργίου σε ηλικία 35 ετών

O κυβερνητικός στρατός απελευθέρωσε από το Νταές πολλά χωριά γύρω από την αλ-Μπαμπ

Τούρκος βουλευτής του AKP: «Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση»

Η απλή συνήθεια που κρατά τον εγκέφαλο 5 χρόνια πιο νέο!

Λευκός Οίκος: Οι παράνομοι μετανάστες με ποινικό μητρώο θα είναι οι πρώτοι που θα απελαθούν

180
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δηλώσεις Χ.Κίσινγκερ για συμμαχία Ρωσίας-ΗΠΑ - Οι ΗΠΑ κηρύττουν τον πόλεμο στην Kίνα - Με μπαράζ εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων DF-21C και πολεμική ετοιμότητα απαντά το Πεκίνο (βίντεο)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Γιατί δεν πρέπει να φάτε ποτέ ξανά αυτές τις τηγανιτές πατάτες!

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «Να βγαίνουμε απο τον ναό σαν να κατεβαίνουμε από τους ίδιους τους ουρανούς»

Δημοφιλή άρθρα

240
Ραγδαίες εξελίξεις - Βαρυσήμαντες δηλώσεις Β.Πούτιν: "Στήσανε πλατείες Μaidan στον Ν.Τραμπ - Σε εξέλιξη προσπάθειες απονομιμοποίησης και καθαίρεσης του" - Προς αποσταθεροποίηση οι ΗΠΑ (εικόνες, βίντεο)

Του Βασίλη Καπούλα Καταιγιστικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα έχουμε στις ΗΠΑ το αμέσως προσεχές διάστημα και ο πρόεδρος της Ρωσίας...


181
ΕΚΤΑΚΤΟ: Προς καθαίρεση από την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ν.Τραμπ, και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Μ.Φλυν- Φώτο-ντοκουμέντο με Β.Πούτιν!

Toυ Βασίλη Καπούλα Προς καθαίρεση οδεύει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ, ακόμη δεν ανέλαβε τα καθήκοντα του! Σύμφωνα...


258
Παγκόσμιο ΣΟΚ: Bαλλιστικός πύραυλος Trident II D5 που εκτοξεύτηκε από το υποβρύχιο HMS Vengeance παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ! (Βίντεο)

Βαλλιστικός πύραυλος τύπου Trident II D5 παρουσίασε "σοβαρό πρόβλημα", παρέκκλινε από την πορεία του και κατευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ μετά...


Πιο σχολιασμένα άρθρα

519
Ο Ν.Τραμπ ανακοίνωσε την μετακίνηση της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ – Συνομιλία με Μ.Νετανιάχου για πόλεμο κατά Ιράν – H Αστυνομία στο Ισραήλ προετοιμάζεται για την άφιξη του «Μεσσία» και την ανέγερση του τρίτου Ναού

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στην Μέση Ανατολή και ίσως και τον πρώτο πόλεμο επί προεδρίας Ν.Τραμπ καθώς όπως μεταδίδουν τώρα...22 Ιανουαρίου 2017 9:04 μμ


334
Αντίστροφη μέτρηση: Η Τουρκία έθεσε 2 όρους για να παραμείνει στο ΝΑΤΟ – Διαβουλεύσεις ανώτατων στελεχών της Συμμαχίας για την αποπομπή της και η ρωσο-τουρκική συμφωνία (βίντεο)

Η ώρα έφτασε και μετράει πλέον αντίστροφα! Με πρωτοσέλιδα «Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση» κυκλοφορούν τουρκικές εφημερίδες(κεντρική φωτογραφία άρθρου) ενώ...23 Ιανουαρίου 2017 4:04 μμ


260
Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας «πιέζει» το B .Πούτιν για την διεξαγωγή διεθνούς διαθρησκειακού φόρουμ στην Μόσχα – O Ρώσος ηγέτης λέει «όχι» στην προώθηση της νεοταξίτικης πανθρησκείας

Ο Αρχιραβίνος της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ σε συνάντηση που ζήτησε ο ίδιος από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν του μίλησε...22 Ιανουαρίου 2017 11:19 πμ