Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα για τη μη έκδοση των 8 - «Είναι γκιουλενιστές! Τίποτα δεν τελείωσε»! Η Άγκυρα προετοιμάζει σκηνικό για θερμό επεισόδιο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, μετά το «όχι» που είπε ο Αρειος Πάγος στην έκδοσή τους στην Τουρκία.

Η Αγκυρα αντέδρασε με έντονο τρόπο στην απόφαση. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια σκληρή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση» και απειλεί ότι θα επανεξεταστούν πλέον οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Εντάλματα σύλληψης από την Τουρκία!

Η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία ήρθε άμεσα! Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των στρατιωτικών, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι ενεπλάκησαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας που ζητούσε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος των 8 αξιωματικών, σύμφωνα με το Ανατολή.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.


Hurriyet: "Είναι γκιουλενιστές! Τίποτα δεν τελείωσε"!

Από την πρώτη στιγμή που η είδηση έγινε γνωστή, το ενδιαφέρον από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν τεράστιο. Τόσο από την Τουρκία που παρακολουθούσε στενά την υπόθεση (σ.σ. να θυμήσουμε εδώ ότι ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ζητήσει δημόσια και μάλιστα ουκ ολίγες φορές την έκδοση των οκτώ), όσο και από άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το δημοσίευμα της τουρκικής hurriyet.com.tr, το οποίο χαρακτηρίζει τους οκτώ στρατιωτικούς “μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν”, ο οποίος να σημειώσουμε πως βρίσκεται ακόμη εξόριστος στις ΗΠΑ.

Επίσης να υπενθυμίσουμε πως από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν “έδειχνε” τον Γκιουλέν ως τον “εγκέφαλο” της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου, συνεπώς το να χαρακτηρίζει μια τουρκική εφημερίδα τους οκτώ στρατιωτικούς “γκιουλενιστές” είναι ενδεικτικό της έντασης που... δεδομένα θα ακολουθήσει από την γειτονική χώρα.
Και όπως προαναφέραμε, αυτή η αντίδραση εκφράστηκε ήδη με τα εντάλματα σύλληψης...

Αναφέρει, λοιπόν, η Hurriyet: “Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα της Άγκυρας που ζητούσε την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών. Οι οκτώ οδηγήθηκαν με χειροπέδες ενώπιον της Δικαιοσύνης”.

Στη συνέχεια φιλοξενεί δηλώσεις του δικηγόρου της τουρκικής πλευράς, Zeki Arıtürk, ο οποίος αναφέρει πως “νομικά η απόφαση είναι οριστική, ωστόσο πολιτικά δεν είναι. Τον τελευταίο λόγο θα έχει το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης”.

Για να συνεχίσει την επίθεση, αυτή τη φορά εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού! Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ο Έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν κράτησε την υπόσχεσή του, παρά τις δηλώσεις του πως θα επιστρέψουν άμεσα. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να σταματήσει να μιλά για το θέμα”!
Δείτε τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου:

Hürriyet: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα

Hürriyet: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα

 

CNN Turk: Έκτακτη είδηση σχετικά με το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα

 

Türkiye: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των πραξικοπηματιών αξιωματικών

Türkiye: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των πραξικοπηματιών αξιωματικών

 

Yeni Şafak: Απορρίφθηκε στην Ελλάδα η επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών

 

Haber Meydan: Η Ελλάδα πήρε την απόφασή της σχετικά με το πραξικόπημα

Haber Meydan: Η Ελλάδα πήρε την απόφασή της σχετικά με το πραξικόπημα

 

NTV Haber: Η Ελλάδα απέρριψε την επιστροφή των οκτώ πραξικοπηματιών

Bursada Bugün: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της για με το στρατιωτικό πραξικόπημα

Bursada Bugün: Η Ελλάδα ανακοίνωσε την απόφασή της για με το στρατιωτικό πραξικόπημα

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου». Πάντως, η απόφαση των δύο συνεδριάσεων ήταν ομόφωνη ενώ στην τρίτη ένας δικαστής μειοψήφισε έχοντας την άποψη ότι πρέπει να εκδοθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ