Αρχείο

«Πολυδιάστατη» πολιτική με την ΠΓΔΜ διακήρυξε ο κ.Κατρούγκαλος παίζοντας επικίνδυνα «παιχνίδια» με την ονομασία

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική διακήρυξε ο υφυπουργός  εξωτερικών κ.Κατρούγκαλος ,  από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, «ανοίγοντας την όρεξη των Σκοπιανών», τονίζοντας μάλιστα σε συνέντευξη του στην (novamakedonija) ότι το "ζήτημα του ονόματος δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τις καλές σχέσεις" .

Αυτό το πλαίσιο  περιλαμβάνει μια διαφορετική εξωτερική πολιτική, η οποία  έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ σε  πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, τονίζει  ο ίδιος.

Ο υφυπουργός εξωτερικών σε  ενημέρωση του σε Έλληνες δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, και αφορούν την οικονομική διπλωματία, τις οικονομικές  διμερείς σχέσεις και τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν αιτήματος της σκοπιανής εφημερίδας «Nova Makedonija», σχολίασε των επίπεδο των ελληνο-σκοπιανών σχέσεων.

«Η Ισχυρή ελληνική εθνική θέση είναι ότι θέλουμε να έχουμε καλές οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αυτό το επίπεδο θέλουμε να ευνοεί την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτήν την δημοκρατία, κάνοντας  ό, τι μπορούμε για τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων. Στο πολιτικό επίπεδο, θέλουμε να υποστηρίξουμε  πλήρως τις προσπάθειες για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας  δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις που είχαμε σε αυτή την περιοχή»,  εξήγησε ο κ Γιώργος Κατρούγκαλος , ο οποίος τον περασμένο μήνα ήταν σε τετραήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι.

Στη Σερβία, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον Σέρβο πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας τις καλές διμερείς σχέσεις και τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδος στην προσπάθεια ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ.

Ωστόσο, το επίκεντρο της συνάντησης ήταν η οικονομική συνεργασία μέσω επιχειρηματικού  φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 85 ελληνικών  και 103 σερβικών εταιρειών.

Ένα ολόκληρο  φάσμα των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Αθήνας αναμένεται να συζητηθεί  στο τέλος του μήνα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδέψει στην  Σερβία. Η επίσκεψη αυτή,  αξιολογείται ως ενίσχυση του ρόλου  της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

 Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός κ. Α.Τσίπρας σχεδιάζει να επισκεφθεί το Βελιγράδι, ξεκινώντας  ένα νέο κύκλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Με καθυστέρηση δύο ετών παρατηρούν  ξένες διπλωματικές πηγές, οι σχέσεις με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ σημαδεύτηκαν από πολλά και δύσκολα προβλήματα , ενώ η παρουσία του Τσίπρα στο Βελιγράδι έχει ως στόχο να ενισχύσει την ελληνική παρουσία  στα Βαλκάνια και να στείλει ένα μήνυμα στα Τίρανα ότι ο εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός δεν είναι αποδεκτή πολιτική.

Οι Σκοπιανοί όμως συνεχίζουν να προκαλούν όπου μπορούν και τους δίνεται η δυνατότητα κατά της χώρας μας , ενώ την ίδια στιγμή οι Αλβανοί που ζουν στην χώρα αυτή θα εισέλθουν στην νέα κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα ομιχλώδες σκηνικό σε μια χώρα η οποία επιμένει να χρησιμοποιεί παράνομα την ονομασία «Μακεδονία» για το κράτος της , κάτι που παραδέχθηκε και ο Σέρβος πρωθυπουργός ο οποίος τώρα κατανόησε το μέγα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά και την ειλικρινή στάση της χώρας μας προς την πατρίδα του σε όλες τις δύσκολες περιστάσεις.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ