Αρχείο

O Ολάντ προστάτης των δημοσίων υπαλλήλων: «Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει κράτος»

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ από τη στιγμή που δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ήταν από το Αμπού Ντάμπι, όπου βρέθηκε το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου.

Ο Ολάντ μίλησε μπροστά στους Γάλλους που ζουν εκεί και υπερασπίστηκε τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά την δήλωση του Φρανσουά Φιγιόν ότι θα απολύσει 500.000.
«Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι εδώ και δεν υπάρξει τρίτη, επομένως θα πάρω το χρόνο που χρειάζεται για να σας μιλήσω», είπε ο Ολάντ.
Αφού λοιπόν αναφέρθηκε στην ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας, έκανε λόγο για την «ανταγωνιστική και σε ανάπτυξη» γαλλική οικονομία, έριξε ένα καρφί προς τον Φιγιόν:

«Όταν δεν θα υπάρχουν πια δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα υπάρχει κράτος και όταν δεν θα υπάρχει κράτος δεν θα υπάρχει η Γαλλία. Πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό», πρόσθεσε ο Ολάντ.
«Η δράση μου ως πρόεδρος είναι πρώτα η προστασία», συνέχισε ο Ολάντ και μίλησε για «τους πιο αδύναμους». «Το να είναι κανείς πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι καταρχήν μια ανώτατη ευθύνη και περηφάνια. Περηφάνια με τον όρο ότι προχωρά κάποιος τη Γαλλία με σεβασμό των ιδεωδών της και των αξιών της. Αυτό είναι το δικό μου καθήκον, τουλάχιστον ως τον προσεχή Μάιο», είπε, αφού τότε λήγει η θητεία του.
Ενώπιον των δημοσιογράφων, μάλιστα, και ενώ αναχωρούσε από το Αμπου Νταμπι για τη Γαλλία, ο Ολάντ είπε: «Τίποτα δεν άλλαξε. Πρόεδρος ήμουν, πρόεδρος είμαι και πρόεδρος θα είμαι ως τον Μάιο».

Το «καρφί» του Ολάντ είχε στόχο τον Φιγιόν, υποψήφιο της Δεξιάς για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και φαβορί για επόμενο πρόεδρο της Γαλλίας. Ο Φιγιόν δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων κατά 500.000 ήτοι κατά 13%.

Αλλά πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία;

Στη Γαλλία οι θέσεις εργασίας στο δημόσιο εκπροσωπούν το 20% των συνολικών θέσεων εργασίας: οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 5,4 εκατομμύρια.
Ωστόσο, ο αριθμός των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων είναι 3,8 εκατομμύρια άτομα ενώ το 17,3% είναι με συμβόλαια περιορισμένοι χρόνου και το 5,6% είναι οι στρατιωτικοί.
Ο Φιγιόν έχει δεσμευθεί ότι θα εξυγιάνει το δημόσιο. Συγκεκριμένα είπε ότι θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας, και από 35 ώρες θα εργάζονται 39 ώρες την εβδομάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είπε επίσης ότι όσοι φεύγουν στη σύνταξη δεν θα αντικατασταθούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ