Κόσμος

Human Right Watch: Η επιστροφή στην Ελλάδα των μεταναστών από χώρες της ΕΕ τους θέτει σε μεγάλο κίνδυνο

Η σχεδιαζόμενη επιστροφή χιλιάδων μεταναστών αιτούντων ασύλου  προς την Ελλάδα θα  θέσει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, ανακοίνωσε η οργάνωση  Human Rights Watch.

Η κίνηση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μοιραστεί  την ευθύνη για τους πρόσφυγες, τονίζουν στελέχη της ίδιας οργάνωσης.

Βέβαια η στάση αυτή της οργάνωσης που χρηματοδοτείται από τον πολυεκατομμυριούχο Τ.Σόρος δεν αποτελεί «κακή είδηση» καθόλου για την Ελλάδα , αλλά αποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα ακόμη σχέδιο της Μέρκελ , που θέλει να  φορτώσει την χώρα μας με 100.000 μετανάστες για να κερδίσει η ίδια τις επερχόμενες εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου,  ότι οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι σε θέση να επιτρέψουν  σταδιακά  την επιστροφή  αιτούντων ασύλου  στην Ελλάδα, βάσει των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο, από τα μέσα Μαρτίου 2017.

Τα εθνικά δικαστήρια σε μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ έχουν μπλοκάρει την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην χώρα μας , αφού  το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποφάνθηκε το 2011 ότι οι ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου και η κακή  μεταχείριση των κρατουμένων μεταναστών απαγορεύει την επιστροφή τους στην Ελλάδα .

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι αιτούντες ασύλου  θα πρέπει να σταλούν τώρα  πίσω στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν χιλιάδες άλλοι μετανάστες οι οποίοι  ήδη υποφέρουν από την  άμεση συνέπεια των πολιτικών της ΕΕ», δήλωσε η Eva Cosse,  ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αντί της προσθήκης και της επιβάρυνσης της Ελλάδας, οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εργάζονται για να την ανακουφίσουν, με την μετεγκατάσταση των αιτούντων ασύλου  από την χώρα προς άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε η ίδια.

Περισσότερες από 62.500 γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αβυσσαλέα τις ασταθείς καιρικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, τονίζει η οργάνωση αυτή.

Η κακώς εφαρμοσμένη συμφωνία για το ίδιο θέμα μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, και το κακώς εκτελεσμένο σχέδιο μετεγκατάστασης της ΕΕ, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής ζωής στην Ευρώπη.

Μέλη της οργάνωσης κατηγορούν επίσης την Ελλάδα ότι οι αιτούντες ασύλου μετανάστες στην χώρα μας  αντιμετωπίζουν πολλαπλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εμποδίων στην πρόσβαση σε επαρκή προστασία και σε  συνθήκες υποδοχής που είναι πολύ κάτω από τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα ευάλωτα άτομα, όπως οι έγκυες γυναίκες, γυναίκες με παιδιά ,  ασυνόδευτα παιδιά, άτομα με αναπηρίες, και  ηλικιωμένοι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει την Ελλάδα να επαναλάβει την αποδοχή των αποδόσεων ροών στο πλαίσιο ενός κανόνα ασύλου στην ΕΕ, που  είναι γνωστό ως κανονισμός του Δουβλίνου, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει "σημαντική πρόοδο στη θέσπιση των βασικών θεσμικών και νομικών δομών για την καλή λειτουργία του συστήματος ασύλου.»

Ο κανονισμός του Δουβλίνου γενικά απαιτεί από την πρώτη χώρα της ΕΕ που φτάνει  ο αιτών ασύλου  να αναλαμβάνει  την ευθύνη για την διαμονή του ,  και επιτρέπει σε άλλες χώρες της ΕΕ να στέλνουν εκεί μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις χώρες αυτές.

novosti-erxetai-geniki-eksegersi-metanaston-stin-ellada-ipokinisi-ksenon-ipiresion-logo-apelpisias-1

 

Ενώ η Επιτροπή επισημαίνει ότι υπάρχουν  βελτιώσεις του ελληνικού συστήματος ασύλου και στην ικανότητα υποδοχής, τα συστήματα ασύλου και υποδοχής πραγματικότητας στην Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν σοβαρές ελλείψεις.

Η οργάνωση Human Rights Watch και άλλες οργανώσεις  έχουν τεκμηριώσει σοβαρά επιχειρήματα για υπερπλήρεις και ανθυγιεινές συνθήκες στα νησιά.

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στο έδαφος σε μικρές σκηνές ή πρόχειρα καταφύγια κατασκευασμένα από κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα. Η υγειονομική περίθαλψη είναι ανεπαρκής, και το φαγητό είναι ανεπαρκής και κακής ποιότητας.

Στην ηπειρωτική χώρα, πολλοί αιτούντες ασύλου έχουν εγκαταλειφθεί  αβοήθητοι , άποροι, άστεγοι, ή ζουν σε ακατάλληλες συνθήκες και απροστάτευτοι από το κρύο.

Πρόκειται για  άτομα με ειδικές ανάγκες,  γυναίκες με τα νεογέννητα βρέφη και έγκυες γυναίκες,  ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, και άλλες ευπαθείς  ομάδες.

Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που συμφωνούμε με την οργάνωση αυτή και για αυτό οι μετανάστες  να κάτσουν εκεί που είναι στην Ευρώπη που θέλει να μετατρέψει την χώρα μας σε «αποθήκη» δυστυχισμένων ψυχών , αλλοιώνοντας την εθνολογική σύνθεση της χώρας.

Θέλουν οι Γερμανοί και κυρίως αυτοί,  να αγοράσουν τα πάντα στην Ελλάδα, να διώξουν όλους τους μορφωμένους πολίτες στην ΕΕ και να αλλάξουν το πληθυσμό με μουσουλμάνους πρόσφυγες , για εξαφανίσουν ότι θυμίζει Ελλάδα και ελληνισμό .

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σχέδιο ακόμη και από τα αιματηρά μνημόνια που επιβάλλουν στην χώρα μας εδώ και έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ