Κόσμος

4000 Αμερικανοί πεζοναύτες θα μεταβούν για την κατάληψη της Μοσούλης και Ράκκα σε μια διπλή χερσαία επιχείρηση

Τα δύο αμερικανικά αποβατικά πλοία που εισήλθαν στην Mεσόγειο πριν μερικές ημέρες μεταφέροντας 4000 πεζοναύτες , αποτελούν μέρος χερσαίας αμερικανικής δύναμης η οποία θα μεταβεί ως υποστήριξη στην Μοσούλη για την κατάληψη της πόλης αλλά και της Ράκκα.

Οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού έχουν τελματώσει σε επικίνδυνο βαθμό και ενδεχομένως εάν δεν επέμβουν οι Αμερικανοί οι τζιχαντιστές να περάσουν στην αντεπίθεση,  και να κερδίσουν όλα τα εδάφη που έχασαν τους προηγούμενους μήνες.

Μετά από εννέα εβδομάδες, τα ιρακινά στρατεύματα και οι σύμμαχοί τους έχουν αποτύχει να σημειώσουν  σημαντική πρόοδο στην απελευθέρωση της  δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ από τον ISIS,  παρά το γεγονός ότι αυτά υπερτερούν αριθμητικά από τους ισλαμιστές στο τρομοκρατικό ποσοστό δέκα-προς-ένα.

Οι Αμερικανικοί ανώτατοι αξιωματικοί ετοιμάζονται  να αναπτύξουν αρκετές χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες  στο έδαφος στο Ιράκ, εν αναμονή της έγκρισης της επιχείρησης από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ν.Τραμπ και τον νέο υπουργό άμυνας  James Mattis.

fe4baffa3e4f1a5cd5736c0ac21e6eb0e2223382

Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Ας  Κάρτερ διαβεβαίωσε ότι ήταν «δυνατό» να καταλάβουν την πόλη τα αμερικανικά στρατεύματα πριν ο απερχόμενος  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αφήσει το οβάλ γραφείο στις 20 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν μια "σκληρή μάχη." Αλλά προτιμότερο είναι να δώσει την έγκριση του ο νέος Αμερικανός πρόεδρος .

Σύμφωνα με το DEBKAfile, ένα πρακτορείο  ειδήσεων που σχετίζεται  με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί έχουν ήδη φθάσει στη Μοσούλη για να συζητήσουν  τον συγχρονισμό της δράσης  με τις ιρακινές δυνάμεις και με εκείνες που θα επιτεθούν στην  Raqqa στη Συρία.

Παρά τις αναφορές για τις επιτυχίες στη στρατιωτική επιχείρηση στην Μοσούλη, στην πραγματικότητα τα ιρακινά στρατεύματα χωρίς ηθικό από την έλλειψη προόδου και των συνεχών  αντεπιθέσεων  των  μαχητών του ISIS, κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση .

Οι Κουρδικές δυνάμεις των Peshmerga είναι επίσης επιφυλακτικές  σχετικά με την πολιορκία και τώρα  κάνουν μια «παύση» των ενεργειών  τους για τη δημιουργία μιας ισχυρής γραμμή άμυνας κατά της Μοσούλης, για να εξασφαλίσουν τα κεκτημένα τους στην Ερμπίλ  και σε άλλες πόλεις» του ιρακινού Κουρδιστάν.

«Έχοντας επίγνωση της κρίσης στο πολεμικό μέτωπο  της Μοσούλης, το Πεντάγωνο έχει καταρτίσει σχέδια για την αποστολή αμερικανικών ενισχύσεων  με την ελπίδα να μετατραπεί η επίθεση σε μια «παλίρροια» που θα πνίξει τους τζιχαντιστές . Τα εν λόγω σχέδια είναι  σε εκκρεμότητα και περιμένουν τις αποφάσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ και του νέου υπουργού άμυνας", αναφέρουν αμερικανικές  στρατιωτικές πηγές  .

File - In this Saturday, Oct. 15, 2016 file photo, Iraq's elite counterterrorism forces gather ahead of an operation to re-take the Islamic State-held City of Mosul, outside Irbil, Iraq. Iraqi Prime Minister Haider al-Abadi announced the start of military operations to liberate the northern city of Mosul from Islamic State militants on Monday, launching the country on its toughest battle since American troops left nearly five years ago. (AP Photo/Khalid Mohammed, File)

Οι Αμερικανοί θα επιτεθούν σε Μοσούλη και Ράκκα  ταυτόχρονα με σκοπό να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε έναν πόλεμο στο οποίο συμμετείχαν μόνο με την  αμφιλεγόμενη χρήση μαχητικών αεροσκαφών έως τώρα.

Το θέμα όμως είναι το εάν αυτή επιχείρηση θα είναι σε συνεργασία  με την Ρωσία , σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τραμπ-Πούτιν.

 

https://youtu.be/X_-5XiDgS5U

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης