Αρχείο

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ε.Αποστολάκης και ο Αιγύπτιος ομόλογός του από την φρεγάτα FREMM του Αιγυπτιακού Ναυτικού στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία-Άφωνοι οι Αιγύπτιοι με τις ΕΔ μας (εικόνες)

Ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου στρατηγός Μαχμούντ Χεγκαζί  έφτασε στην χώρα μας μαζί με στρατιωτική αντιπροσωπεία της Αιγύπτου και έδειξε στον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ε.Αποστολάκη την φρεγάτα FREMM του Αιγυπτιακού Ναυτικού με την ευχή να αποκτήσει σύντομα και η χώρα μας. Παράλληλα έμεινε εντυπωσιασμένος από τις ικανότητες και δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μας κατά τη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης "Μέδουσα 2016" εν μέσω και της οικονομικής κρίσης που μας έπληξε κάτι που τόνισε και στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Άλλωστε η ελληνική πολεμική μηχανή είναι πανέτοιμη οποιαδήποτε στιγμή να επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην Τουρκία κάτι που αποκαλύψαμε και στο άρθρο μας Αποκλειστικό: Εγκλωβισμένος στα ραντάρ ελληνικού F-16 Τούρκος πιλότος έριξε chaff και flares για να ξεφύγει – Τρώνε πολύ… ξύλο στο Αιγαίο οι Τούρκοι και το οποίο επιβεβαίωσε σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας, Π.Καμμένος (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ)

 Στρατιωτικές αντιπροσωπείες από τις δυο χώρες έχουν παραστεί στην τελική φάση της  κοινής στρατιωτικής άσκησης μεταξύ της Αιγύπτου και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου συμμετείχαν νότια της Κρήτης  σε κοινές αιγυπτιο-ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ 8 και 12 Δεκεμβρίου.

Η άσκηση, έχει την επωνυμία «Μέδουσα 2016», και περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες που αφορούν τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των κοινών ναυτικών  επιχειρήσεων μέρα και νύχτα σε ναυτικούς σχηματισμούς, σε αποστολές  θαλάσσιας παρακολούθησης και ελέγχου ύποπτων πλοίων, καθώς και σε  διαδικασίες έρευνας και διάσωσης.

Από αιγυπτιακής πλευράς μετέχει και για πρώτη φορά και η νέα φρεγάτα τύπου FREMM που αποκτήθηκε στα πλαίσια ενός πακέτου όπλων στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 ύψους 5,2 δισ. Ευρώ μαζί με μαχητικά Rafale.

Η φρεγάτα είναι ουσιαστικά η μεταβίβαση της γαλλικής Normandie μετά την αφαίρεση των εκτοξευτών A70 (αδυναμία χρήση των Scalp-Naval), του εξελιγμένου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου και των δορυφορικών επικοινωνιών ενώ έχουν πλήρωμα 126 ατόμων ενώ στην γαλλική εκδοχή έχουν πλήρωμα 106 ατόμων.

Η φρεγάτα μετονομάστηκε Tahya Misr και παραδόθηκε στο αιγυπτιακό ναυτικό στις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Οι φρεγάτες του τύπου είναι εκτοπίσματος 6.000 τόνων μήκους 142 μέτρων, με προωστικό σύστημα CODLΟG για μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων, ραντάρ πολλαπλών ρόλων Heracles και οπλισμό 16 VLS Α43 για 16 ASTER-15, πυροβόλο των 76mm, δύο πυροβόλα Nexter Narwhal των 20mm, 8 EXOCET BlockIII, δυο διπλού τορπιλοσωλήνες για τορπίλες MU-90 και ένα ελικόπτερο μέσου βάρους.

Να σημειώσουμε ότι τη γαλλική έκδοση φρεγάτα είχε επιλέξει το ΚΥΣΕΑ το 2008 για την προμήθεια 6 σκαφών με δυνατότητα βοής των Scalp και πυροβόλο των 127mm μεταξύ άλλων που όμως δεν υλοποιήθηκε μετά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 1 Υ/Β, 6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης, 1 ε/π SUPER PUMA και προσωπικό της ΔΥΚ και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Φ/Γ, 2 ΤΠΚ, 4-6 α/φ F-16, 1 α/φ εγκαίρου προειδοποίησης και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων.

Κατά την διάρκεια της άσκησης τα αιγυπτιακά πολεμικά πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα, ενώ έχει προγραμματισθεί μεταστάθμευση 1 ζεύγους ελληνικών αεροσκαφών F-16 σε αιγυπτιακή αεροπορική βάση και προσγείωση αιγυπτιακών αεροσκαφών F-16 στην 115 ΠΜ.

Υπάρχουν όμως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τα τουρκικά παράλια και την βάση του Ντάλαμαν ότι οι Τούρκοι «ζεσταίνουν» τις μηχανές των αεροσκαφών τους για να προκαλέσουν "διπλά" τόσο την  Ελλάδα όσο και την Αίγυπτο παρουσία των δύο ΑΓΕΕΔ.

Οι πρόσφατες διεκδικήσεις 18 ελληνικών νησιών και οι κάκιστες σχέσεις με την Αίγυπτο λόγω της καταδίκης του πρώην προέδρου Μόρσι , έχουν οριοθετήσει τις δύο χώρες ως τους κύριους αντιπάλους του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση αυτή συμπίπτει με τουρκική αεροπορική και ναυτική άσκηση και πολύ πιθανό να δούμε ακόμη και πολεμικές εμπλοκές με τα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία  .

Οι Τούρκοι για όλα είναι ικανοί να πράξουν και η φυσική παρουσία δύο  ανωτάτων αξιωματικών ενός Έλληνα και ενός Αιγυπτίου  αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρίας για αυτούς .

Η Αίγυπτος έχει διεξάγει  30 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις το 2016 με 20 αραβικές και αφρικανικές χώρες, καθώς και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ρωσία.

med

med2

med4

https://youtu.be/0wAqV96tsaE?t=1

 

https://youtu.be/gUlhpKlhiGw?t=2

https://youtu.be/aE0g4pdVxV4?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ