Υγεία

Οι γέννες με καισαρική τομή επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη!

Η ολοένα και συχνότερη χρήση της μεθόδου τοκετού με καισαρική τομή φαίνεται να έχει επηρεάσει την ανθρώπινη εξέλιξη σύμφωνα με έρευνα Αυστριακών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι συχνές καισαρικές τομές δυσχεραίνουν τους φυσικούς τοκετούς, ενώ ολοένα και περισσότερες μητέρες επιλέγουν την καισαρική λόγω της στενότητας της λεκάνης τους.

Οι ερευνητές του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα συνεχισθεί, αλλά όχι στο σημείο ώστε να εκλείψουν οι φυσικοί τοκετοί. Οι Αυστριακοί με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φίλιπ Μιτερέκερκαι κατέληξαν σε ένα μαθηματικό βιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη ευνοεί τα πιο μεγαλόσωμα νεογνά, διότι είναι αυτά που αρρωσταίνουν πιο σπάνια και άρα έχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, η τακτική επιλογή της καισαρικής τομής έχει αυξήσει κατά 10% έως 20% την απόκλιση ανάμεσα στο μέγεθος του μέσου νεογνού και στο μέγεθος της μέσης γυναικείας λεκάνης. Αυτή η απόκλιση καθιστά πιο δύσκολο και επίπονο τον φυσιολογικό τοκετό.

Εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που το νεογνό δεν χωράει να περάσει από το γεννητικό κανάλι κατά τον τοκετό, έχουν αυξηθεί από 30 ανά 1.000 γεννήσεις (3%) στη δεκαετία του 1960 σε 36 ανά 1.000 σήμερα (3,6%).

Με τις καισαρικές η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή. Ιστορικά, πριν από 100 χρόνια τα γονίδια μιας γυναίκας με πολύ στενή λεκάνη και του παιδιού της θα χάνονταν. Το πιο πιθανό θα ήταν αυτή η γυναίκα να μην αντέξει τον τοκετό και να πεθάνει. Χάρη στην καισαρική τομή αυτή η γυναίκα σήμερα ζει, αλλά περνάει τα γονίδια της στενής της λεκάνης στην επόμενη γενιά.

«Δεν έχουμε πρόθεση να ασκήσουμε κριτική στην ιατρική επέμβαση», δηλώνει ο Αυστριακός καθηγητής Φίλιπ Μιτερέκερ, «αλλά δεν μπορούμε να αγνοούμε την εξελεγκτική συνέπεια της καισαρικής τομής», πρόσθεσε.

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μέλλον», αναρωτιέται ι δρ. Μιτερέκερ. Και απαντά: «Υπάρχουν όρια σε όλα και δε πιστεύω ότι κάποια μέρα η πλειονότητα των παιδιών θα έρχεται στον κόσμο με καισαρική τομή». Στις ανεπτυγμένες χώρες σχεδόν ένα στα τρία παιδιά γεννιέται πια με καισαρική τομή. Ωστόσο, αυτό έχει σχέση και με το πόσο αργούν πια οι γυναίκες να κάνουν το πρώτο τους παιδί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...