Αρχείο

Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων στο Καστελόριζο - Ελληνικά και αιγυπτιακά πλοία κόντρα στα τουρκικά με το... φιτίλι έτοιμο να ανάψει

Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων παρατηρείται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές-μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να στείλει μήνυμα εθνικής ενότητας στην Τουρκία και πολιτικής αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αποφάσισαν να μην στείλουν εκπροσώπους προκειμένου να γίνει η συμβολική συνεδρίαση της Επιτροπής, κάτι που έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις τη στιγμή που η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδα, διεκδικώντας ελληνικά νησιά και ζητώντας αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης για αλλαγή συνόρων.

Στο στρατιωτικό πεδίο πάντως από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με την επωνυμία «Μέδουσα», η οποία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Σημειώνεται πώς η Αίγυπτος είναι μία χώρα που επί προεδρίας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έχει αποφασίσει να ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις Ένοπλες Δυνάμεις της, και ένα επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, η Αίγυπτος παραλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη Rafale, φρεγάτες με αντιαεροπορική άμυνα Fremm, δύο ελικοπτεροφόρα Mistral τα οποία θα εξοπλίσει και με τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Aligator, ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα και μαχητικά επίσης αεροσκάφη. Με λίγα λόγια η Αίγυπτος εξελίσσεται σε μία μεγάλη δύναμη στρατιωτική της Μεσογείου και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα.

Μέχρι της Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πάντως από την Αίγυπτο βρίσκονται στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως και στο Κρητικό Πέλαγος 1 φρεγάτα, 2 ΤΠΚ, 4-6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων. Οι δυνάμεις αυτές με αντίστοιχες ελληνικές θα αναπτύξουν σενάρια όπως αντιαεροπορικής άμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, ασύμμετρων απειλών κ.α.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει 1 φρεγάτα, 2 ΤΠΚ, 1 υποβρύχιο, 6 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεων, 1 ελικόπτερο Super Puma και προσωπικό της ΔΥΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά σε κοινή άσκηση ελληνικά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν σε αιγυπτιακή αεροπορική μονάδα απ΄ όπου και θα εξορμούν, ενώ αιγυπτιακά μαχητικά θα μετασταθμεύσουν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τα πλοία θα ελλιμενίζονται στη Σούδα.

Ένα μεγάλο μέρος της άσκησης «Μέδουσα» θα διεξαχθεί στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο και στόχος είναι να αποσταλεί στην Τουρκία το μήνυμα πώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα. Να σημειωθεί πώς το Σάββατο πλοία της Τουρκίας δέσμευσαν περιοχή στο Καστελόριζο και πραγματοποίησαν ανυποβρυχιακή άσκηση χωρίς παρατράγουδα. Αυτά τα έκαναν όταν δέσμευσαν με NAVTEX όλο το Καστελόριζο προκειμένου να κάνουν την άσκηση. NAVTEX η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Οι Τούρκοι όμως δεν έχουν απομακρύνει τα πολεμικά πλοία τους από την περιοχή. Διατηρούν μονάδες του Στόλου για άσκηση ναρκοπολέμου που έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες. Τουρκικά πλοία επίσης που συμμετέχουν σε πολυεθνικές δυνάμεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρακολουθούν τις κινήσεις των ελληνικών και των αιγυπτιακών σκαφών. Το φιτίλι λοιπόν μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει.

Το ΓΕΕΘΑ ωστόσο είναι ενήμερο για τις κινήσεις των Τούρκων και το τελευταίο διάστημα γενικά έχει αυξήσει την ετοιμότητα των μονάδων ιδίως στο ανατολικό Αιγαίο, καθώς με την πολεμική ρητορική που καλλιεργεί ο Ρ.Τ. Ερντογάν και γενικά οι πολιτικοί στη γειτονική χώρα όλα είναι πιθανά. Να σημειωθεί επίσης πώς εδώ και μήνες περιπολεί στην περιοχή του Καστελόριζου ένα ελληνικό υποβρύχιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...