Αρχείο

Η υπερβολική χρήση παυσίπονων οδηγεί σε απώλεια ακοής

Όσο πιο μακροχρόνια και πιο συχνή είναι η χρήση ορισμένων ευρέως συνταγογραφούμενων παυσίπονων, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος οι γυναίκες να μην ακούνε καλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι γυναίκες που κάνουν χρήση παρακεταμόλης (ακεταμινοφαίνης) ή ιβουπροφαίνης για πάνω από έξι χρόνια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας ακοής σε σχέση με τις γυναίκες που παίρνουν αυτά τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) και αναλγητικά φάρμακα για λιγότερο από ένα έτος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκάρι Κέρχαν του νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 54.000 γυναίκες ηλικίας από 48 έως 73 ετών.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών άνω των 60 εμφανίζουν μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια ακοής. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που τα φάρμακα ΜΣΑΦ μειώνουν την ακοή, δεν είναι σαφής προς το παρόν.

Ο Κέρχαν εκτίμησε ότι «περίπου το 16% της απώλειας ακοής στις γυναίκες που κάνουν χρήση αναλγητικών, θα μπορούσε να αποδοθεί σε αυτό τον παράγοντα». Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν διαπιστώσει ότι η συχνή χρήση αυτών των αναλγητικών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα απώλειας ακοής στους άνδρες.

Η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη διάρκεια λήψης της ασπιρίνης και στην απώλεια ακοής. Είναι πάντως γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι η ασπιρίνη σε πολύ υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσει την ακοή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...