Αρχείο

Επίδειξη ισχύος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή - H μεγάλη οικονομική κρίση στην Τουρκία, ο γονυπετής Ερντογάν και το κnockout στις ΗΠΑ

τοτ Ανδρέα Μουντζουρούλια

Όταν πριν ένα χρόνο η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, όλοι περίμενα την αντίδραση της Μόσχας. Επίθεση στην Τουρκία, κάτι που αποτελούσε την παγίδα των Ατλαντιστών, με σκοπό να μπει το ΝΑΤΟ για τα καλά στην Ευρώπη, ούτως ώστε να ελέγχει τις χώρες που αποτελούν το μαλακό υπαγάστριο της Ρωσίας στην περιοχή.

Βέβαια αρκετοί νεοσυντηρητικοί των ΗΠΑ ήθελαν και σύγκρουση όπλων, κάτι που επιζητούσαν με μανία, για να διαλύσουν την οικονομία της Ρωσίας.

Όμως ο Β. Πούτιν δεν έπεσε στην παγίδα και άλλαξε το παγκόσμιο γεωπολιτικό παίγνιο υπέρ του, μπλοκάροντας τα σχέδια της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Έτσι με τις έξυπνες κινήσεις του ο Β. Πούτιν, έκανε από εχθρό ''φίλο'' την Τουρκία. Προς το παρόν βέβαια, καθώς η Μόσχα θέλει να εκμεταλλευθεί την δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία.

Έτσι λοιπόν με έξυπνο τακτικισμό, έβαλε στο τραπέζι την Άγκυρα και την έκανε να υποχωρήσει σε πολλά θέματα της Συρίας.

Πρόσφατο παράδειγμα το Χαλέπι. H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ζαχάροβα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έκρυψε ποτέ ότι Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην Τουρκία με υψηλόβαθμα στελέχη της αντιπολίτευσης της Συρίας, με στόχο την παράδοση του Χαλεπίου στις δυνάμεις του Άσαντ και τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε δημοσίευμα των Financial Times (FT) της Αγγλίας, που μιλούσε για μυστικές διαπραγματεύσεις που έγιναν στο έδαφος της Τουρκίας, η Ζαχάροβα είπε:

"Οι επαφές μας αυτές, έγιναν θέμα από ορισμένους δημοσιογράφους της Δύσης. Ανακάλυψαν ξαφνικά ότι γίνονται τέτοιες συναντήσεις στο έδαφος της Τουρκίας. Αυτό είναι περίεργο, γιατί εμείς ποτέ δεν κρύψαμε αυτές τις επαφές. Είπαμε μάλιστα, ότι αυτές πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα".

Ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης της Συρίας, μιλώντας στους Financial Times, δήλωσε:

"Οι Ρώσοι και οι Τούρκοι μιλάνε μαζί μας, χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον έμεινε εντελώς έξω από το παιχνίδι τη φορά αυτή και δεν γνωρίζει καν τι είναι σε εξέλιξη".

Και εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης. Οι Ρώσοι βγάζουν εκτός παιχνιδιού τις ΗΠΑ από την Συρία και εκμεταλλεύονται την δύσκολη συγκυρία της Τουρκίας.

Η οικονομία της Άγκυρας βρίσκεται πλέον στο σημείο μηδέν. Σημαντική είναι και η ανάλυση του Κρίστιαν Μπράκελ επικεφαλής του πολιτικού Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων.

Κατά την άποψή του, η εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία κυρίως για οικονομικούς λόγους. Μιλώντας στην Deutsche Welle ανέφερε ότι «η ανθούσα τουρκική οικονομία που ήταν το στήριγμα του κυβερνώντος κόμματος AKP ταλαντεύεται πολύ το τελευταίο διάστημα». Το περασμένο φθινόπωρο ο Οίκος Moody´s κατέταξε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην κατώτατη βαθμίδα ενώ η τουρκική λίρα βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση.

Σε σχέση με τον περασμένο χρόνο έχασε το 20% της αξίας της. Μια από τις κρυφές επιθυμίες του Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν να κλείσει εμπορικές συμφωνίες με την Ρωσία σε τουρκικό νόμισμα. Στη θεωρία πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα αλλά όπως υποστηρίζουν οικονομολόγοι όπως ο Ντενίζ Τσιτσέκ, ο οποίος εργάζεται στην QN Finansbank με έδρα την Κωνσταντινούπολη: «Φυσικά και θα ήταν ιδανικό να κλείνονται συμφωνίες σε εθνικά νομίσματα.

Πρέπει όμως να γνωρίζει κανείς ότι οι μέχρι σήμερα συμφωνίες κλείστηκαν σε ξένο νόμισμα διότι η εμπιστοσύνη απέναντι στη λίρα είναι πολύ χαμηλή. Υπό τις σημερινές συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν επενδυτές που να κλείσουν συμφωνίες σε τουρκική λίρα». Πέρα όμως από το οικονομικό επίπεδο, οι δυο χώρες θέλουν να στείλουν και ένα πολιτικό μήνυμα στη Δύση, ότι δηλαδή υπάρχουν και άλλοι εταίροι για συνεργασία εκτός από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Και πάλι οι Ρώσοι βγάζουν knockout τις ΗΠΑ σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι εκμεταλλεύεται τον γονυπετή Ρ. Τ Ερντογάν και αλλάζει τα δεδομένα στην Μ. Ανατολή.

Είναι τόσο δύσκολη η θέση του Ερνοτγάν, όπου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τις πρωινές ώρες σήμερα, αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά, ανατινάχτηκε πάνω σε μονάδα Τούρκων αλεξιπτωτιστών της Ταξιαρχίας της Καισάρειας, που έχει μεταβεί και επιχειρεί στην Αλ Μπαμπ.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν άλλοι έξι αλεξιπτωτιστές.

Με λίγα λόγια ο Πούτιν μόνο παίρνει από την Τουρκία. Ο Πούτιν μπορεί να ελέγχει τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία, είτε γνωρίζοντας εκ των προτέρων δια μέσω των μυστικών υπηρεσιών του είτε διοργανώνοντας τα ο ίδιος δια μέσω των Κούρδων, αριστεριστών – από τους οποίους βρίθει η Τουρκία- είτε δια μέσω άλλων πιο εξελιγμένων τρόπων. Γιαυτό και υπέγραψε για την επιστροφή των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, ποτέ δεν αναλάμβανε την ευθύνη να πέσουν οι Ρωσοι τουρίστες θύματα τρομοκρατίας μετά την υπογραφή του για την επιστροφή τους.

Έτοιμος να φυλακίσει ΝΑΤΟϊκούς ο Ερντογάν 

Οι διώξεις των στρατιωτικών για συμμετοχή στο αποτυχυμένο πραξικόπημα, κατά τον Ερντογάν, αγγίζουν και Τούρκους αξιωματικούς στο ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα τους ζητά να επιστρέψουν και στη συνέχεια να τους φυλακίσει.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τους αποκαλεί «τρομοκράτες στρατιώτες». Και δεν εννοεί μόνο όσους συνέλαβε και φυλάκισε από τότε που εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο. Η κατηγορία αφορά και υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματικούς που υπηρετούν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ή στο Μονς, στα ανώτατα στρατηγεία των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης.

Ο υψηλόβαθμος αμερικανός στρατηγός του ΝΑΤΟ Curtis Scaparrotti, δ'ηλωσε πως περίπου 150 άτομα τουρκικής καταγωγής που βρίσκονται υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, έχουν τεθεί υπό κράτηση, ή έχουν ανακληθεί από την συμμαχία.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν πιστεύει πως είχαν εμπλακεί στο πραξικόπημα, η απάντησή του ήταν ''Όχι''. Επίσης δήλωσε πως ανησυχεί για τους ανθρώπους που εργάζονταν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως ήδη έχει θέσει το θέμα στον Τούρκο αρχηγό ΓΕΑ.

Τέλος, ο Scaparrotti, δήλωση πως οι εκκαθαρίσεις ήταν αισθητές για την Συμμαχία.

Ο Ταγίπ θα χρησιμεύσει ως χρηματοδότης των Ρώσων είτε μέσω της αγοράς αερίου για εγχώριες ανάγκες, είτε ως ενεργειακός κόμβος για το εξαγώγιμο ρωσικό αέριο, είτε πληρώνοντας αδρά για ρωσικές επενδύσεις όπως πυρηνικοί σταθμοί κ.α.

Ωστόσο είναι σχεδόν αδύνατο να βασιστεί ο Πούτιν σε συμφωνία με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Η Ιστορία είναι ανοικτή. Ένα μόνο μπορεί να ειπωθεί για την περίπτωση των Ρωσοτουρκικών σχέσεων, με υψηλή πιθανότητα να προκύψει: είναι τόσο διαφορετικά τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δύο χωρών που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από μια αργή επανάληψη της οικονομικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...