Αρχείο

Εντολή αύξησης στις ετοιμότητες των Ε.Δ. για τα Χριστούγεννα - Ανησυχία για μείζον επεισόδιο στο Αιγαίο από την Τουρκία

Που το πάει η Τουρκία και ο Ρ.Τ. Ερντογάν με τις συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες προκλήσεις στο Αιγαίο; Είναι γεγονός πώς παραμονές των Χριστουγέννων τα τελευταία χρόνια δημιουργεί κλίμα έντασης, αλλά φέτος η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη, επικίνδυνη και κυρίως απρόβλεπτη λόγω της εσωτερικής αναταραχής στην γειτονική χώρα.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν λάβει ήδη οδηγίες για αυξημένα μέτρα την περίοδο των εορτών, καθώς ο φόβος ενός «θερμού επεισοδίου» είναι υπαρκτός. Μπορεί αυτό δε να προκύψει μετά από ένα ατύχημα στο Αιγαίο, καθώς οι Τούρκοι προβαίνουν σε επικίνδυνους ελιγμούς τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα.

Χθες, είχαμε ένα πρωτοφανές περιστατικό όπου κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235 πέταξε 30 μόλις μέτρα πάνω από τα κεφάλια των στρατιωτών που υπηρετούν στο φυλάκιο της νήσου Παναγιάς. Ουδέποτε μέχρι τώρα έχει καταγραφεί τόσο χαμηλή πτήση πάνω από ελληνικό έδαφος από τέτοιου τύπου αεροσκάφος. Συνήθως επικεντρώνουν στις μαζικές παραβιάσεις, παρά στις υπερπτήσεις με CN-235.

Φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν βάλει στο παιχνίδι των υπερπτήσεων τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και πέραν του να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο αποσκοπούν και να αντλήσουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την ετοιμότητα των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων στα νησιά, όπως και τους χρόνους άφιξης των μαχητικών για αναχαίτιση.

Τη Δευτέρα τέσσερα τουρκικά μαχητικά είχαν καταγράψει συνολικά 7 πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ οι αριθμοί των παραβιάσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Εκείνο ωστόσο που ανησυχεί περισσότερο τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά πετούν στο Αιγαίο σχεδόν όλα οπλισμένα το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέρα που οι Τούρκοι πιλότοι να μην αντιδράσουν στην αναχαίτιση από τους Έλληνες χειριστές και τα αεροσκάφη με αποτέλεσμα να υπάρξει αερομαχία, η οποία πολλές φορές είναι σκληρή.

Σε αυτό το σημείο, της αναχαίτισης, πηγές του ΓΕΑ αναφέρουν πώς οι Τούρκοι πιλότοι δείχνουν μία όχι και τόσο συνηθισμένη συμπεριφορά, προβαίνοντας σε ελιγμούς επικίνδυνους. Εκεί επεισέρχεται και ο παράγοντας ατύχημα και αυτός είναι ο λόγος που οι οδηγίες στους Έλληνες χειριστές είναι να αντιδρούν με ψυχραιμία.

Δεν είναι όμως μόνο η κατάσταση στον αέρα που δημιουργεί προβληματισμό, αλλά και οι προκλήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα. Στα Ίμια τις τελευταίες ημέρες οι τουρκικές ακταιωροί ξύνονται στις ακτές και προκαλούν τους Έλληνες ψαράδες ζητώντας τους να φύγουν, γεγονός που προκαλεί ένταση με τα σκάφη του Λιμενικού που περιπολούν στην περιοχή.

Οι Τούρκοι μάλιστα επιστρατεύουν και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τους προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα a la 1996, μιλώντας για «τουρκικά νησιά» και για προκλήσεις από την πλευρά των Ελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή οι πολιτικοί πυροδοτούν το κλίμα του ανθελληνισμού εγείροντας διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Μετά την νήσο Παναγιά και τα Ίμια, το Καστελόριζο είναι επίσης ένα νησί στο οποίο οι Τούρκοι φροντίζουν να θερμαίνουν τα νερά. Για τις επόμενες ημέρες έχουν δεσμεύσει περιοχές γύρω από το νησί για την διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης προκαλώντας επί της ουσίας ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου.

Όλα αυτά τα περιστατικά δημιουργούν κλίμα ανησυχίας στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και δεδομένου ότι ο Ρ.Τ. Ερντογάν τρώει το ένα χαστούκι μετά το άλλο και στο εσωτερικό της χώρας του δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τίποτα, δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμός στους επιτελείς του Πενταγώνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που για τις εορτές των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί οι ετοιμότητες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στις Πολεμικές Μοίρες και στις μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού (περισσότερα πλοία περιπολούν στα ανατολικά). ΟΙ Τούρκοι έχουν γίνει απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι και κάθε τέτοια περίοδο δοκιμάζουν τις αντοχές και τις ανοχές του συστήματος εθνικής ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές