Οικονομία

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους - Τι ανταλλάγματα έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είς βάρος της ελληνική κοινωνίας; Οριστική «ταφόπλακα» για την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση του Eurogroup. Η απόφαση είναι άκρως ανησυχητική για την ελληνική κοινωνία και όλα δείχνουν πως πλέον μπαίνει ταφόπλακα για εκατομμύρια Έλληνες που δεν θα μπορούν να αντέξουν τα υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% (μόνο) του ΑΕΠ το 2060 ενώ παρατείνεται στα 32 χρόνια ο χρόνος αποπληρωμής και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν τα επιτόκια, με τον χρόνο ωρίμασης των ομολόγων να διευρύνεται...Mείωση του χρέους με βραχυπρόθεσμα μέτρα απλά δεν υπάρχει. Πρόκειται για χοντρό παραμύθι...

Το Eurogroup τόνισε ότι για να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018 και συγκεκριμένα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Θα πρέπει επίσης, να περιληφθούν μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν την αγορά εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των περιορισμών για τις επενδύσεις.

Το Eurogroup υπενθυμίζει επίσης ότι θα πρέπει να οριστούν τα μέλη του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων πριν το τέλος Ιανουαρίου 2017, προκειμένου το Ταμείο να καταστεί πλήρως λειτουργικό, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ρένγκλινγκ: Oι αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους.

«Με βάση την εντολή που λάβαμε, ο ESM πήρε κάποιες αποφάσεις για να βελτιώσουμε την βιωσιμότητα του χρέους. Όταν πάρουμε αυτά τα μέτρα ελπίζουμε να φτάσουμε σε μείωση του χρέους. Τα μέτρα αυτά τα έχει δεχθεί το Eurogroup. Ο ορίζοντας μέχρι το 2060 δημιουργεί αβεβαιότητες. Μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες τις αγοράς και γι' αυτό τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους», τόνισε ο Ρένγκλινκ.

Τρία μέρη:

1) Η ομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη. Οι δόσεις θα είναι πιο μικρές και θα υπάρχει ένας καλύτερος βηματισμός.

2) Η μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων. Υπάρχει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με τις απαραίτητες εγγυήσεις να έχουν δοθεί. Θα υπάρξουν σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερο διάστημα ωρίμανσης. Έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα.

3) Υπήρχαν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις κι αυτό θα σταθεροποιήσει τα δεδομένα. Υπάρχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα έχουν μικρότερο κίνδυνο. Στη συνέχεια υπάρχει και το waver που αφορούσε τη χρηματοδότηση. Αυτή η δόση αν δεν συμβεί κάτι θα έχει ένα περιθώριο 200 σημείων βάσης.

Εξάλλου οι δηλώσεις είναι ξεκάθαρες. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμούς Στήριξης (ESM) δήλωσε:

«Όταν εφαρμόσουμε τα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μια αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ γνωστοποιώντας πως έχουν αποφασιστεί τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων, με το πρώτο να αφορά στην εξομάλυνση του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγ, από 28 έτη η ωρίμανση θα αυξηθεί σε 32,5 έτη, με τις δόσεις να είναι πιο μικρές, γεγονός που θα διευκολύνει την αποπληρωμή των χρεών.

«Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια που θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης και παράλληλα θα συμβάλλουν στη σταθερότητα», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα δεν αλλάζει και βραχυπρόθεσμες δαπάνες θα αντισταθμιστούν με μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ο Μοσκοβισί ήταν πιο ξεκάθαρος και δήλωσε τα εξής: Βαθιές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας ζητούν εκ νέου οι δανειστές, όπως επιβεβαίωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναγνώρισε ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα και υπογράμμισε πως οι ομάδες είναι έτοιμες για να κλείσει η αξιολόγηση.

«Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποδίδουν κοντά –και θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες», υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί και επιβεβαίωσε πως υπάρχει ήδη συμφωνία με την Αθήνα για τα μέτρα.

Αρκετά ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αυτά που είπε στο τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιελάμβαναν όλη την ουσία.

Επαναλαμβάνουμε όσα είπε:

"Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος".

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν είναι θετική.

Γιατί μπορεί να συμφωνήθηκαν απόψε βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο έγινε σαφές πως το θέμα του χρέους είναι το "τυράκι" για την παραμονή των "σκληρών" στόχων για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα περίμενε περισσότερα πράγματα απόψε, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: "Συζήτηση για το χρέος όχι νωρίτερα από το 2018".

Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμφωνήσει ήδη για νέα μέτρα, τα οποία θα εξοντώσουν τον ελληνικό λαό και θα τον οδηγήσουν στην πλήρη εξαθλίωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ