Πολιτική

Γερμανικό τελεσίγραφο για Ελλάδα: «μεταρρυθμίσεις ή αποχωρίστε από την Ευρωζώνη»

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με «τελεσίγραφο» απειλεί για μια φορά ακόμη την Ελλάδα τονίζοντας ότι η χώρα μας   «οφείλει  να πραγματοποιήσει τις αντιλαϊκές  μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αποκλείοντας την ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα.»

Η προειδοποίηση μπορεί να σημάνει μια ακόμη περίοδο  έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ , η οποία ήδη ταλανίζεται από πολλαπλές κρίσεις.

Καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  προετοιμάζονται για το σημερινό eurogroup  στις Βρυξέλλες με σκοπό να συζητήσουν τη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του χρέους για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε εξέδωσε τελεσίγραφο προς την Αθήνα: « κάντε τις μεταρρυθμίσεις ή αποχωρίστε  από την ΕΕ», αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

«Η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει επιτέλους τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», είπε ο Schaeuble. «Εάν η Ελλάδα θέλει να μείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος γύρω από αυτό, εντελώς ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους», κατέληξε ο Γερμανός.

Για να  εξασφαλίσει νέα δάνεια από τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,  η Ελλάδα πρέπει να «απελευθερώσει» την αγορά εργασίας, ιδίως επιτρέποντας στις εταιρείες να απολύουν εργαζόμενους πιο εύκολα και με λιγότερα νομικά εμπόδια. Μεταξύ άλλων τα αντιλαϊκά μέτρα είναι η πρόταση των Βρυξελλών για τον περιορισμό ορισμένων δικαιωμάτων των ελληνικών  εργατικών συνδικάτων.

Ο Σόιμπλε πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να βασίζεται  σε οποιαδήποτε βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές τη στιγμή,  «που δεν βοηθάει η ίδια τον εαυτό της» .

Η γερμανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μην  ζητήσει από  το κοινοβούλιο της χώρας  περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα, εκτός εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνεχίσει τον δανεισμό  στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του, λέει ότι τα νέα δάνεια δεν είναι μια επιλογή, εκτός αν είναι βέβαιο ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα θα είναι βιώσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση, επί του παρόντος υπό την ηγεσία του  ΣΥΡΙΖΑ ,  εδώ και  καιρό υποστηρίζει ότι το συντριπτικό φορτίο τους δυσβάστακτου χρέους της χώρας αποτελεί το κύριο εμπόδιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν  τα νέα μέτρα που απαιτούνται για να διευκολύνουν  το βάρος του χρέους της Αθήνας .

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποδεχθούμε τις  απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα [ λιτότητας]και  μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εργασίας», δήλωσε ο ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, όπως αναφέρεται από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η είδηση αυτή έρχεται μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi, ο οποίος  υπέστη δεινή ήττα στο δημοψήφισμα που έγινε χθες στην Ιταλία , στο οποίο ζητούσε την έγκριση συνταγματικών  μεταρρυθμίσεων για την επικύρωση των συνθηκών της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Renzi υποστήριξε  ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και την μετάβαση της Ιταλίας σε νέο οικονομικό τοπίο, αλλά οι Ιταλοί είχαν άλλη γνώμη.

Η Γερμανία, σύμφωνα με ειδικούς,  εφαρμόζει ένα σχέδιο το οποίο θα διαλύσει την Ευρώπη επιστρέφοντας σε παλαιότερες καταστάσεις αφού θα έχει πρώτα αποκομίσει η ίδια τα μεγαλύτερα ανταλλάγματα από αυτήν την  ένωση . Αρχηγός του σχεδίου ο πραγματικός Καγκελάριος της Γερμανίας, ο περιβόητος  Β.Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ