Αρχείο

Ανατροπή: Εκδίδονται στην Τουρκία 3 από τους 8 στρατιωτικούς μετά από απειλές της Άγκυρας! - Νέα τροπή και για τους άλλους τρεις που χθες είχε αποφασισθεί η μη έκδοσή τους

Κατόπιν τουρκικών πιέσεων και απειλών η χώρα μας αποφάσισε να εκδώσει τους τρεις από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Προκαλεί όμως εντύπωση η σημερινή απόφαση αφού η χθεσινή θεωρήθηκε προάγγελος για την τύχη και των υπολοίπων. 

Μετά την απόφαση για την έκδοση των τριών Τούρκων έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε έφεση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κατά της χθεσινής ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των τριών πρώτων από τους συνολικά οκτώ στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Ως εκ τούτου το θέμα της έκδοσης τους παραπέμπεται στον Αρειο Πάγο για να εξεταστεί υπό νέο πρίσμα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε οκτώ ημέρες να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.

Πιο αναλυτικά χθες, το Συμβούλιο Εφετών έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα των τριών να μην εκδοθούν προκαλώντας την οργη της Αγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί αρνήθηκαν ότι είναι πραξικοπηματίες, υποστήριξαν ότι στην Τουρκία δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και μίλησαν στους δικαστές για τον κίνδυνο οι τουρκικές αρχές να τους υποβάλουν σε απάνθρωπα βασανιστήρια.

«Κρίνετε ανθρώπους και όχι πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο ένας Τούρκος αξιωματικός στους δικαστές, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως φοβάται για τη ζωή του.

«Όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» τόνισε επίσης και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές.

«Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατούμενους είναι τόσο μεγάλα που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες».

Επιπλέον, οι αξιωματικοί τόνισαν ότι μετά τα γεγονότα του περασμένου Ιουλίου οι σύζυγοί τους απολύθηκαν από τη δουλειά τους και οι οικογένειές τους είναι όμηροι». Επικαλέστηκαν επίσης αποφάσεις γερμανικών και σουηδικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν Τούρκους αξιωματούχους, κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου οι τρεις εκζητούμενοι, σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλη αιτία, πρέπει αμέσως να αφεθούν ελεύθεροι.

Xτες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ επεσήμανε ότι η Αθήνα θα έπρεπε να δείξει συμμαχική αλληλεγγύη.

"Η Ελλάδα είναι σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Tα δικαστήρια πρέπει να τους συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται στις τρομοκρατικές οργανώσεις".

Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους για το τι σκοπεύει να κάνει η Τουρκία σε περίπτωση που δεν εκδοθούν τα μέλη της FETO, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι: “Είμαστε σε θέση να κινηθούμε χωρίς βιασύνη αλλά με αποφασιστικότητα"

Επίσης, όταν ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους τι έκανε την Ελλάδα να αλλάξει γνώμη, είπε: “Εμείς λέμε ότι σε αυτό το σημείο οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εάν οι χώρες κάνουν διακρίσεις σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αυτό θα μας βλάψει. Δεν έχει σημασία το όνομα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Μια τρομοκρατική οργάνωση είναι πάντα μια τρομοκρατική οργάνωση”, ανέφερε ο Τούρκος yπουργός.

Τις επόμενες ώρες το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη των δύο τελευταίων Τούρκων στρατιωτικών της ομάδας των οκτώ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή, ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία για την αθώωση των στρατιωτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...