Αρχείο

Του «κόπηκε» απότομα ο εθνικιστικός οίστρος του Ράμα από το ελληνικό βέτο στην ΕΕ και μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ο κ. Ράμα έχει χαμηλώσει τους τόνους του σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες πολλών κατοίκων στο νότιο τμήμα της χώρας και την κατεδάφιση των σπιτιών τους.

Ο κ Ράμα ήταν στην  Κονίσπολη  όπου παραβρέθηκε σε συνάντηση για τη διανομή  πιστοποιητικών νομιμοποίησης και  τίτλων ιδιοκτησίας σε γεωργικές εκτάσεις σε Έλληνες κατοίκους, προσπαθώντας να δώσει μήνυμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των μειονοτήτων και της Αλβανίας.

«Οι μειονότητες αυτής της περιοχής θα πρέπει να λάβουν  ένα πολύ σαφές μήνυμα, το οποίο είναι το μήνυμα της κυβέρνησής μας, και σε αυτό αναφέρουμε ότι για εμάς, δεν υπάρχει καμία διαφορά αντίθετα, σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», είπε ο κ Ράμα.

Ο Ράμα έκανε επίσης την κριτική κατά πολλών Αλβανών και Ελλήνων πολιτικών  χωρίς να αναφέρει ονόματα , λέγοντας : « ότι όλοι όσοι κάνουν πολύ θόρυβο στα Τίρανα ή αλλού σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μειονοτήτων στην Αλβανία, εδώ έχουμε ένα  ουσιαστικό  παράδειγμα πώς σεβόμαστε τα δικαιώματα των κάθε πολίτη, αλβανικής υπηκοότητας, και  ελληνικής ιθαγένειας ».

Ο Ράμα είπε ότι «όλο αυτό το σκηνικό οφείλεται σε πολιτικούς λόγους και μόνο, και εγέρθηκε με τεχνητό τρόπο, ώστε να |πάρει  φωτιά» η οποία θα μπορούσε να εξαπλωθεί  στα μέσα ενημέρωσης, στις εφημερίδες, σε πολιτικούς κύκλους, αλλά οι Αλβανοί και  η ελληνική μειονότητα  συζούν σαν αδέρφια, και σαν γείτονες. Αυτό είναι το θεμέλιο αυτών των κοινοτήτων και αυτοί οι πολίτες δεν μπορούν να επηρεαστούν από την πολιτική, αν και πολλοί πολιτικοί προσπάθησαν  να καταχραστούν  την προσέγγισή μας με τη ελληνική μειονότητα, όπως ήταν στην περίπτωση διαφόρων οικοδομικών δραστηριοτήτων χωρίς άδεια στη Χειμάρρα» , δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, σε πολλές δημόσιες εμφανίσεις στις τελευταίες ημέρες, ο κ Ράμα εξέφρασε την ανάγκη της εξομάλυνσης των  σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και  Ελλάδας. Είπε ότι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να λυθούν  με την κατανόηση και των πλευρών.

Στην τελευταία έκθεση που εκδόθηκε από την ΕΕ για την Αλβανία ,  μία από τα επτά συνθήκες της Ένωσης είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των ιδιοκτησιών  τους και η καλή συμβίωση με τους γείτονες.

Μόνο που αυτό το ξέχασε ο Εντι Ράμα , διότι έκανε πολύ παρέα με τον Ερντογάν ο οποίος του «φούσκωσε τα μυαλά » , αλλά όταν ήρθε η πρώτη κατραπακιά από την ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της χώρας , τότε κατανόησε ότι η Αλβανία είναι μια μικρή και αδύναμη χώρα.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ράμα απλά έκανε « λίγο πίσω" στις απαιτήσεις του προσωρινά και με την πρώτη ευκαιρία θα επιτεθεί ξανά κατά της Ελλάδος. Για αυτό τα «μάτια μας δεκατέσσερα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ