Αρχείο

Ποιοι και γιατί ήθελαν νεκρό τον Ρώσο πρέσβη - Ο Αντρέι Καρλόφ θα υπέγραφε την λήξη του Συριακού πολέμου - Η αποκάλυψη για την Τουρκία και την «Πεντάδα της Σαγκάης»

του Ανδρέα Μουντζουρούλια Ο ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα, ήταν από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μια ήρεμη δύναμη.

Η τοποθέτησή του στην Τουρκία δεν ήταν διόλου τυχαία. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα. με εντολή του Β. Πούτιν είχε αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες τόσο για την επίλυση του Συριακού, όσο και για να καμφθούν οι τεταμένες σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

Στη χειρότερη φάση της τουρκο-ρωσικής κρίσης, μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα ρωσικού αεροσκάφους στη συριακή μεθόριο, ο Καρλόφ δεν έχασε την ψυχραιμία του.

Τα τελευταία λόγια του Καρλόφ προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες του τούρκου αξιωματικού της αστυνομίας Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο οποίος τον πυροβόλησε πισώπλατα, ήταν προφητικά: “είναι πάντα εύκολο να καταστρέψεις, αλλά δύσκολο να χτίσεις”.

Ο Ρώσος πρέσβης όπως αναφέραμε πιο πριν είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Συριακού.

Ο Αντρέι Καρλόφ ήταν απολύτως αφοσιωμένος στην υπόθεση της ειρήνης, ήξερε πώς κινούνται οι διαδικασίες, πως διαμορφώνονται οι τρομοκράτες, πως προωθούν τις ιδέες τους στην περιοχή αυτή, πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια πολιτική διαδικασία. Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αφιερωμένη στον αδικοχαμένο συνάδελφο της.

Ήταν άνθρωπος που συνομιλούσε με στελέχη της αντιπολίτευσης ακόμα και της συριακής, επιχειρούσε να υπάρχει διάλογος ανάμεσα τους. Αυτό δίνει άλλη διάσταση στην τραγωδία, καταλήγει η Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις είναι αρκετά σημαντικές, με το τοπίο να ξεκαθαρίζει για το ποιοι όπλισαν στην ουσία τον δολογόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες του Ρώσου πρεσβευτή ήταν ιδιαίτερα προχωρημένες και όλες οι ισλαμιστικές οργανώσεις ιδιαίτερα μετά την πτώση του Χαλεπίου ήταν έτοιμες να υπογράψουν την λήξη των εθχροπραξιών.

Μετά θα απέμεναν μόνες τους η ISIS και η Αλ Νούσρα που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξολοθρεύονταν, από τον Συριακό Στρατό και την ρωσική αεροπορία.

Η Ρωσία με της διπλωματίας θα τελείωνε ισλαμικές οργανώσεις και με αυτό τον τρόπο θα κέρδιζε χρόνο. Αμέσως μετά θα έμενε η Ράκκα και η Ντέιρ Εζόρ που κατέχονται από το ISIS.

Ο Β.Πούτιν συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που πραγματοποίησαν. «Πρέπει να μάθουμε ποιος καθοδήγησε τον δολοφόνο».

Ο Τούρκος 22χρονος δολοφόνος αστυνομικός που ήταν σε διαθεσιμότητα Μερτ Αλτιντάς ήταν οπαδός του ιμάμη Φ.Γκιουλέν που βρίσκεται ως φυγάδας στις ΗΠΑ που είχε αποταχθεί από το αστυνομικό σώμα στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τάγμα γκιουλέν υποστήριζε τα νεοσυντηριτικά γεράκια και το «απερχόμενο» σύστημα των ΗΠΑ και κάποιοι θα επιθυμούσαν η νέα Αμερική του Τραμπ να μην συνεργαστεί με την Μόσχα και να μην επιλυθεί το Συριακό.

Ο Ρώσος πρεσβευτής πιθανότα είχε καταλήξει σε κάποιες συμφωνίες με τους Σύρους αντικυβερνητικούς που μπορεί να έθεταν τέρμα στο συριακό μακελειό.

Άλλωστε οι Ρώσοι μπρόρεσαν να έρθουν σε επαφή με την λεγόμενη συριακή αντιπολίτευση διαμέσου των Τούρκων οι οποίοι κι αυτοί πλέον επιθυμούν άμεση λύση καθώς βλέπουν τους Κούρδους να αποκτάνε δύναμη και ισχύ και φοβούνται την ίδρυση ενός κουρδικού κρατικού κράτους.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ

Ο Ρώσος πρεσβευτής είχε δηλώσει πριν λίγες μέρες ότι θέλουν να δουν την Τουρκία ως μέλος της ‘Πεντάδας της Σαγκάης” και πως όλα εξαρτώνται από την απόφαση της Τουρκίας. Είχε πει μάλιστα ότι δεν θα ζητήσουν από την Άγκυρα να παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ σε μια τέτοια περίπτωση.

Η σύνοδος μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών αυτών ήταν προγραμματισμένη για τις 27 Δεκεμβρίου αλλά τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το εξής. Ρωσία και Κίνα έδωσαν τον περασμένο Νοέμβριο το πράσινο φως στην Άγκυρα μετά την δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ενδεχόμενη είσοδο της χώρας του στον οργανισμό συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ως εναλλακτική λύση σε σχέση με την ΕΕ.

Ο Κινέζος εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Geng Shuang είπε ότι η Τουρκία είναι ήδη εταίρος του διαλόγου και έχει έρθει σε στενή συνεργασία με το μπλοκ για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο η Κίνα εκτιμά.

«Είμαστε πρόθυμοι, μαζί με άλλα μέλη του οργανισμού συνεργασίας της Σαγκάης και σύμφωνα με τους κανόνες να μελετήσουμε σοβαρά στη βάση της συναίνεσης και της διαβΑπό την ρωσική πλευρά, ένα μέλος της επιτροπής εθνικής άμυνας και ασφάλειας, ο Alexei Pushkov έγραψε στο Twitter σχετικά με τα λόγια του Ερντογάν λέγοντας: «Η ένταξη της Τουρκίας στην Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης θα είναι ένα ορθολογικό βήμα για τον Ερντογάν, Η SCO είναι διαφορετική και όχι ένα υποκατάστατο της ΕΕ, αλλά τα μέλη του SCO είναι απολύτως κυρίαρχα, σε αντίθεση με την ΕΕ».

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah για το θέμα, ο Esref Yalınkılıçlı, αναλυτής και δημοσιογράφος για το TRT World δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην SCO για την αποτροπή των μη συμβατικών απειλών κατά της ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η SCO δεν μπορεί να συγκριθεί με την ΕΕ, δεδομένου ότι δίνει προτεραιότητα στην συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και όχι στην οικονομία.

«Ο κύριος σκοπός του SCO είναι η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, των αποσχιστικών τάσεων και των εθνικιστικών απειλών που έχουν επισημανθεί ως οι « τρεις πηγές του κακού »από τα κράτη μέλη. Δεδομένου ότι σχεδόν το σύνολο των απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας προέρχονται από τα ασιατικά σύνορα της , η ένταξη στην SCO είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, προκειμένου να αποτρέψει τις απειλές πριν έρθουν στο έδαφος μας, μέσω της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής», είπε.

Ο Yalınkılıçlı υπογράμμισε ότι θα ήταν λάθος να συγκρίνουμε την SCO με την ΕΕ από την άποψη της τουρκικής κοινής γνώμης, προσθέτοντας ότι ως χώρα η Τουρκία έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία λόγω της στρατηγικής θέσης της και ως σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν θέλει να βάλει την Τουρκία στον οργανισμό SCO με Ρωσία και Κίνα ενώ θα έχει σχέσεις ταυτόχρονα με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ . Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο, εάν το δεχθούν οι δυτικοί, τότε αυτό σημαίνει ότι ετοιμάζουν κάτι δυσάρεστο στον Σουλτάνο και απόδειξη είναι ήδη το χθεσινό γεγονός. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε επίσης την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις γεωπολιτικές ισσορροπίες.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης σχηματίστηκε από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν, το 1996 με την επωνυμία «Shanghai Five». Μετά την ένταξη του Ουζμπεκιστάν, το 2001, τα μέλη μετονόμασαν την οργάνωση. Το 2015, η SCO αποφάσισε να δεχτεί την Ινδία και το Πακιστάν ως πλήρη μέλη.

Ακόμη και αν η SCO αναφέρεται ως μια ευρασιατική πολιτική, οικονομική και στρατιωτική οργάνωση, η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αφορά την καταπολέμηση των απειλών από την τρομοκρατία σε θέματα ασφαλείας που περιλαμβάνουν και την διακίνηση ναρκωτικών σε όλη την Ασία.

Ξεκάθαρα ο τούρκος αστυνομικός δεν έδρασε αυτοβούλως και μόνος του. Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη ήταν μια σχεδιασμένη επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών. Μια επιχείρηση στην οποία εμπλέκονται oι νατοϊκές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες σαφέστατα κινούν πολλά νήματα στις ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σκοπός της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα είναι η αύξηση της έντασης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας και Ρωσίας ΗΠΑ έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν τα σχέδια των νεοατλαντιστών στην Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης