Αρχείο

Παραγγελία μαμούθ του τουρκικού στρατού στην ASELSAN για την παράδοση 499 μη επανδρωμένων αεροχημάτων Altınay - Ετοιμάζονται για κάτι ;

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Σύμφωνα  με την ιστοσελίδα της τουρκικής κρατικής εταιρείας Aselsan , ο τουρκικός στρατός παράγγειλε  499 μη επανδρωμένα αεροχήματα Altınay, για συγκεκριμένο σκοπό.

Πρόκειται για μία παραγγελία η οποία αφορά αεροχήματα παρατήρησης τα οποία θα αναπτυχθούν σίγουρα στο Αιγαίο Πέλαγος ελέγχοντας εξονυχιστικά τα ελληνικά νησιά πρώτης γραμμής  αλλά και τις νησίδες που «διεκδικούν» οι Τούρκοι.  

Η σύμβαση είναι αξίας 33900000 δολαρίων και αφορά την  ASELSAN για την κατασκευή  των  UAV, τα οποία θα παραδοθούν μέσα στο  2017.

Το πολλαπλών χρήσεων τουρκικό UAVs Altınay διαθέτει εξελιγμένες  μπαταρίες Li-Ion, και μπορεί να παραμείνει στον αέρα μέχρι και 1,5 ώρες  μεταφέροντας εξοπλισμό  μέχρι 20 κιλά.

Πρόκειται για μία άκρως αρνητική εξέλιξη ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας στην θάλασσα του Αιγαίου, για χρήση των εν λόγω μη επανδρωμένων αεροχημάτων  είτε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ( όπως ενδεχομένως θα πουν), είτε για κατασκοπευτική παρατήρηση των ελληνικών νησιών , ειδικά αυτών των 18  που διεκδικούν αναφέροντας ότι ήταν κάποτε τουρκικά και τα «άρπαξε» η Ελλάδα παράνομα με την συνθήκη της Λωζάνης.

8af320ec-42e8-4436-8beb-1b332c64c965-1

Σε άρθρο μας με τίτλο (Εκτοξεύουν εσπευσμένα τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-1 οι Τούρκοι για να «χτενίζουν» το Αιγαίο από άκρη σε άκρη – Πολύ κοντά το ελληνοτουρκικό επεισόδιο), είχαμε αναφέρει ότι η  Τουρκία  εκτοξεύει τον κατασκοπευτικό δορυφόρο Göktürk-1, ο οποίος θα παρέχει  δορυφορική «εικόνα» σε όλο το Αιγαίο και την Θράκη  για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK), παρακολουθώντας κάθε ελληνική  στρατιωτική κίνηση.

Η κίνηση αυτή συνδέεται με την κλιμάκωση των τουρκικών κινήσεων εναντίον της Ελλάδας καθώς η Άγκυρα αποκτά αυξημένες ικανότητες στην συλλογή πληροφοριών που είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι για έναρξη επιχειρήσεων.

Αυτό ακριβώς τον ρόλο θα διαδραματίσουν και τα 500 σχεδόν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα που θα παραλάβουν εντός τους έτους , σε χαμηλότερα ύψη παρακολουθώντας τους πάντες και τα πάντα στο Αιγαίο.  

Έχουμε δηλαδή την εφαρμογή σχεδίου από τουρκικής πλευράς μαζί με την  υλοποίηση του τούρκικου δορυφορικού  προγράμματος, που τοποθετεί την χώρα μας στο στόχαστρο των επεκτατικών βλέψεων της Άγκυρας με μια πάρα πολύ στενή «παρακολούθηση», μην έχοντας πλέον η ελληνική πλευρά την αμυντική δυνατότητα να αιφνιδιάσει τους «γείτονες» σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική σύγκρουση ειδικά στο Αιγαίο.

Η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας  και οι μαζικές παραγγελίες τέτοιων συστημάτων μας προειδοποιούν ότι τα σχέδια της Τουρκίας παραμένουν άκρως επιθετικά για την χώρα μας,   «μειώνοντας» συνεχώς τον χρονικό τον ορίζοντα που θα έχουμε μετωπική πολεμική εμπλοκή στο Αιγαίο, ενδεχομένως στα Δωδεκάνησα στα οποία στοχεύουν .

iha2

Την ίδια στιγμή οι τουρκικές δυνάμεις επανδρώνονται με νέο προσωπικό και μέσα,  ενώ οι δυνάμεις που μάχονται στην Συρία παρόλο που έχουν μεγάλες  απώλειες  αποκτούν πολύτιμη πολεμική εμπειρία.

Εφόσον κλείσει θετικά για τα τουρκικά συμφέροντα το θέμα αυτό, τότε οι Τούρκοι θα στραφούν ολοκληρωτικά στο Αιγαίο και την Κύπρο για το παιχνίδι με τους υδρογονάνθρακες….και τότε θα γίνει ότι είναι να γίνει.  

http://www.kokpit.aero/tsk-499-adet-cok-rotorlu-iha-alacak

https://youtu.be/RBXQHJMnwHU?t=59

https://youtu.be/BoQ-mr9M8ls?t=51

 

https://youtu.be/f3-RtsWRbJk?t=1

https://youtu.be/RBXQHJMnwHU?t=49

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ