Κόσμος

Πάμε σε εμπλοκή Ιράν –Τουρκίας; Ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανατίναξε Τούρκους στρατιώτες

Ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος  χρησιμοποιήθηκε τελικά  στην  επίθεση σε τουρκικό στρατόπεδο στη βόρεια Συρία στις 24 Νοεμβρίου , σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα Hürriyet Daily News.

Η Τουρκία αναγνώρισε το drone  ως ιρανικής κατασκευής, αλλά δεν είχε  προσδιορίσει  κατά πόσον ανήκε στην Χεζμπολάχ, στην δύναμη των Ιρανών Φρουρών Al-Quds ή σε άλλη σιιτική ομάδα πολιτοφυλακής στη Συρία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου συνοδευόμενος  από τον αρχηγό της (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν , είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Τεχεράνη στις  26η Νοεμβρίου, κατά την οποία  η τουρκική αντιπροσωπεία συζήτησε «θέματα που αφορούσαν  τον ISIL και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με το Ιράν,  και  έθεσε και το ζήτημα  σχετικά με την επίθεση σε Τούρκους στρατιώτες στη Συρία από ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος .

hqdefault

Σε μια τηλεφωνική κλήση μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου  της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στις 26 Νοέμβρη, η δεύτερη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών σε 26 ώρες, ρωσικές πηγές ανέφεραν στην  Hürriyet Daily News ότι,  «οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση ότι η επίθεση έγινε από ένα ιρανικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος».

Η Μόσχα ενημέρωσε την Άγκυρα ότι το drone  δεν ανήκει  σε αυτήν  και ότι ο συριακός στρατός δεν διαθέτει ένα τέτοιο αεροσκάφος. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν επίσης  ότι το το drone   δεν ήταν αμερικανικό.

«Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιόν ακριβώς ανήκει  το drone», δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι αξιωματικοί θα αναζητήσουν την προέλευση του αεροσκάφους.

«Υπάρχουν διάφορες απόψεις για το θέμα αυτό και υπάρχει ένα είδος παιχνιδιού για την επίρριψη ευθυνών το οποίο συνεχίζεται. Η Ρωσία  σαφώς επιβεβαιώνει  ότι δεν της ανήκει το αερόχημα αυτό . Όμως, υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία ανεξακρίβωτα στην περιοχή. Μετά από ενδελεχείς έρευνες, θα είμαστε σε θέση να πούμε ποιος είναι ο δράστης, έτσι και τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή  να κατηγορήσουμε  οποιαδήποτε χώρα»,  δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την 1η Δεκ ότι ούτε η Συρία ούτε η Ρωσία πραγματοποίησαν την επίθεση εναντίον των Τούρκων στρατιωτών στο βόρειο τμήμα της Συρίας στις 24 του Νοέμβρη.

«Στην αεροπορική επιδρομή, που διεξήχθη  από τις συριακές δυνάμεις καθεστώς, τρεις από στρατιώτες  σκοτώθηκαν και 10  τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά», είχαν ανακοινώσει οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε γραπτή δήλωση στις 24 Νοεμβρίου  σχετικά με το επίθεση που σημειώθηκε κοντά στη βόρεια συριακή πόλη αλ-Μπαμπ.

Από  στρατιωτικής απόψεως πρόκειται για drone τύπου UCAS το οποίο έχει την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων αέρος –εδάφους και σίγουρα σε καμία περίπτωση οι Ιρανοί Φρουροί δεν  «παρέδωσαν" τέτοια τεχνολογία στην Χεζμπολάχ ή οπουδήποτε άλλου,  διότι πολύ απλά πρόκειται για  τεχνολογία αιχμής και άκρως απόρρητη .

Οι Ιρανοί είχαν αντιγράψει την τεχνολογία αυτή μετά την κατάρριψη αμερικανικού drone  σε ιρανικό έδαφος και την ανέπτυξαν με την βοήθεια της Κίνας , και σε καμιά περίπτωση δεν την μοιράζονται με κανέναν.

Το συμπέρασμα οδηγεί σε ιρανική επίθεση εναντίον των Τούρκων για τον απλούστατο λόγο η Τεχεράνη διαθέτει τα ίδια αυτοκρατορικού τύπου όνειρα για την Συρία,  την οποία θεωρεί προπύργιο της και δεν θέλει ο Ερντογάν να καρπωθεί εδάφη και πλούσιες περιοχές που δεν του ανήκουν.

Επίσης στην πόλη Αλ Μπαμπ συμμετέχουν στην επίθεση για την κατάληψη της χιλιάδες Ιρανοί  Φρουροί οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια πολεμούν μαζί με τους Σύρους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Η τουρκική εισβολή χάλασε τα σχέδια των Ιρανών που βλέπουν τους Τούρκους να προελαύνουν σε μια χώρα για την οποία έχουν σκοτωθεί αρκετές εκατοντάδες Ιρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και δύο στρατηγοί.

Η σύγκρουση συμφερόντων Ιράν και Τουρκίας με φόντο την Συρία είναι κάτι που θα το δούμε το επόμενο διάστημα σχεδόν σίγουρα.

https://youtu.be/EsnwoJgxlwI?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ