Οικονομία

Η Γερμανία παίρνει πίσω το χρυσό της από ΗΠΑ και Γαλλία - Μήπως τελικά είναι η πρώτη που θα φύγει από την Ευρωζώνη;

Η Γερμανία μαζεύει πίσω από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία τα αποθέματα χρυσού που είχε και την καθιστούν δεύτερη χώρα σε ποσότητα αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται πώς το Βερολίνο μπορεί και να ετοιμάζεται για συγκλονιστικές εξελίξεις στον τομέα της παγκόσμιας οικονομίας με πιθανή τη διάλυση της Ευρωζώνης.

Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πώς όταν τα πράγματα δυσκολέψουν αρκετά στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι έτοιμη να καταρρεύσει τότε ίσως είναι η Γερμανία εκείνη που θα εγκαταλείψει πρώτη τη ζώνη του ευρώ γιατί θα είναι ήδη πολύ κερδισμένη και θα κερδίσει ακόμη περισσότερο ως ισχυρή οικονομία σε εθνικό νόμισμα.

Η ενίσχυση των αποθεμάτων χρυσού και ο επαναπατρισμός δεν είναι άλλωστε κάτι που κάνει μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο η Γερμανία. Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενισχύει διαρκώς τα αποθέματα χρυσού της και ταυτόχρονα μειώνει την εξάρτηση της από το δολάριο.

Όπως γράφει λοιπόν η Deutsche Welle τα θησαυροφυλάκια της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη γεμίζουν συνεχώς με ράβδους χρυσού (σ.σ. σε αυτά βρίσκονται προφανώς και όσα έχουν κλέψει οι Ναζί). Ακολουθώντας μυστικές διαδρομές από το 2013 κάθε χρόνο μεταφέρονται τόνοι χρυσού μέσω του Ατλαντικού και του Ρήνου.

Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς από τις αρχές του 2010 και μετά έχουν αρχίσει τα μεγάλα προβλήματα στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, συνέπεια και της μεγάλης κρίσης στις ΗΠΑ το 2008.

Τα αποθέματα αυτά για ιστορικούς λόγους παρέμεναν στην αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed και στη γαλλική Banque de France. Συνολικά 647 τόνοι θα πρέπει να μεταφερθούν μέχρι το 2020. Τότε η Μπούντεσμπανκ θα κρατήσει το μισό από το γερμανικό χρυσό που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 3.381 τόνους σε μυστικά θησαυροφυλάκια.

«Είμαστε πολύ καλά όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι το 2020 θα επιτύχουμε το στόχο μας» λέει ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Καρλ Λούντβιχ Τίλε.

Μέχρι το 2012 μόνο το 31% των γερμανικών αποθεμάτων σε χρυσό βρισκόταν στη Φρανκφούρτη. Ακόμα όμως και οι 1.036 αυτοί τόνοι είναι πολλοί εάν ρίξει κανείς μια ματιά στη σύγχρονη γερμανική ιστορία. Με 270.000 ράβδους σε σύνολο πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τα δεύτερα σε ποσότητα αποθέματα χρυσού στον κόσμο.

«Πού είναι ο χρυσός των Γερμανών;». Με αυτή την προκλητική ερώτηση στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Πέτερ Γκαουβάιλερ χτύπησε ένα ευαίσθητο σημείο. Είναι ασφαλής στο εξωτερικό ο θησαυρός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων;

Το Ομοσπονδιακό Γενικό Λογιστήριο της Γερμανίας δηλώνει ότι ποτέ μέχρι σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε εξετάσει εάν όντως στην πραγματικότητα υπήρχαν αυτές οι ράβδοι χρυσού. Εδώ και τέσσερα χρόνια η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποκαταστήσει την αλήθεια. Τον Ιανουάριο του 2013 μπροστά στις κάμερες δημοσιοποίησε με επιδεικτικό τρόπο ότι οι ράβδοι χρυσού υπάρχουν και είναι αληθινοί.

Το καλοκαίρι του 2014 σε μια γιορτή στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν από κοντά μια ράβδο 12,5 κιλών, η οποία ήταν τοποθετημένη σε μια βιτρίνα. Τον Οκτώβριο του 2015 η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα για πρώτη φορά κατέγραψε σε 2.300 σελίδες πληροφορίες για την κάθε ράβδο ξεχωριστά.

Ο γερμανικός χρυσός για ιστορικούς λόγους μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Τις χρυσές δεκαετίες του 1950 και 1960, η Γερμανία λόγω των εξαγωγών κέρδισε πάρα πολλά χρήματα σε δολάρια, τα οποία αντάλλαξε με ράβδους χρυσού στην Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία ήθελε ο χρυσός να βρίσκεται πράγματι μακριά από τη χώρα. Από το 1999 και την εισαγωγή του ευρώ ξεκίνησε ωστόσο η επιχειρηματολογία ότι ο χρυσός μπορεί σιγά - σιγά να επιστρέψει στη χώρα, πράγμα που έγινε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ