Αρχείο

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ακυρώσουν την προμήθεια αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Επικίνδυνες οι βλέψεις Ερντογάν προς τη Ρωσία για τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς αναλυτές  μετά την ανακοίνωση της προμήθειας 24 F-35 από την Άγκυρα , ήρθε η ώρα για το Κογκρέσο να διορθώσει  το λάθος του με την Τουρκία και να διακόψει αμέσως την διαδικασία παραλαβής όλων των αεροσκαφών αυτών.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι εάν σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ΗΠΑ  προχωρήσουν στην αποδέσμευση και παράδοση των αεροσκαφών 5η γενιάς στην Άγκυρα,  θα διακινδύνευαν την διαρροή υπερσύγχρονης τεχνολογίας  σε  Κίνα,  Ρωσία και  Ιράν και ίσως τότε  να χρησιμοποιούνταν αυτή η τεχνολογία  εναντίον των Αμερικανικών δυνάμεων.

Ως παράδειγμα αναφέρεται το  μακρινό 1972, και τον τότε υπουργό εξωτερικών Χένρυ Κίσσιγκερ ο οποίος είχε  επισκεφθεί την Τεχεράνη  υποσχόμενος στον Σάχη "λευκή επιταγή" για την αγορά οπλικών συστημάτων .

Αμέσως το Ιράν έγινε σύντομα  η μόνη χώρα εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που διέθετε τα υπερσύγχρονα τότε μαχητικά αεροσκάφη F-14TOMCAT, το οποία ήταν  τα  κορυφαία μαχητικά της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας .

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, όμως, το Ιράν βρέθηκε στην δίνη της επανάστασης και της  ισλαμιστικής δικτατορίας των Ιρανών μουλάδων .

 Το Ιράν μετατράπηκε μέσα σε μια νύκτα σε έναν  αδυσώπητο εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της ιρανικής Ισλαμικής Δημοκρατίας,  της είχε απομείνει η σύγχρονη τεχνολογία αυτών των αμερικανικών αεροσκαφών που είχε  στην διάθεσή της .

Πηγαίνοντας στο σήμερα,  το αντίστοιχο υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος  είναι το  F-35 Joint Strike Fighter  που αποτελεί την τωρινή υπερσύγχρονη  εναέρια  πλατφόρμα της επόμενης γενιάς της αεροπορίας των ΗΠΑ.

Για διπλωματικούς λόγους, η κατασκευή πολλών από των  τμημάτων του νέου αεροσκάφους  ανατέθηκε σε μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία.

Από την θετική πλευρά του σχεδίου αυτού, το όλο πρόγραμμα  έδωσε  θέσεις εργασίας σε πολλές χώρες  μέλη του ΝΑΤΟ και τους ενθάρρυνε να δώσουν τις παραγγελίες τους με θεωρητικά μειωμένη τιμή.

Από την αρνητική πλευρά, όμως, υπάρχει η κοινή χρήση της τεχνολογίας από όλους τους συμμετέχοντες.

Σήμερα, όμως προέκυψε  το πρόβλημα με την στάση της Τουρκίας, η οποία συμμετείχε  ναι μεν στην κατασκευή κάποιων λιγότερο ευαίσθητων απαρτίων του αεροσκάφους, αλλά επιδιώκει επιτακτικά να αγοράσει το σύνολο της εναέριας πλατφόρμας, απαιτώντας πρόσβαση στο λογισμικό του αεροσκάφους, κάτι που το αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι Αμερικανοί .

Μόλις χθες η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα των F-35A το 2018, ενώ στην συνέχεια θα  ακολουθήσουν οι επόμενες.

Μόνο που τα δεδομένα στην Ουάσιγκτον για τους Τούρκους και τον Ερντογάν έχουν αλλάξει δραματικά εδώ και πολύ καιρό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδεχομένως να ακυρώσουν  την τουρκική παραγγελία , ακόμα και αν αυτό σημαίνει  μια μεγάλη οικονομική απώλεια για τους κατασκευαστές των αεροσκαφών αυτών .

Η Τουρκία είναι σε μια πολύ μεγάλη πολιτική και εθνική κρίση, χάνοντας εντελώς τον προσανατολισμό της, αναφέρουν εδώ και μεγάλο διάστημα πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο  Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκδιώξει  41 αξιωματικούς  του ΝΑΤΟ από τους 50 που η Τουρκία είχε αποστείλει στην συμμαχία πριν από το πραξικόπημα. Τους τελευταίους μήνες, ο ίδιος  κάνει συνεχώς στροφή  όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία.

Οι φήμες αφθονούν στους τουρκικούς στρατιωτικούς  και διπλωματικούς κύκλους ότι στις πρόσφατες συνομιλίες του Ερντογάν με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, θα «γεννηθεί»   μια πιο μόνιμη αμυντική  σχέση, συμπεριλαμβανομένης  ίσως μιας μισθωμένης  ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στο λιμάνι της Μερσίνας.

Τουλάχιστον, αυτό καταδεικνύουν οι πρόσφατες σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η πιο θεμελιώδης απόκλιση της Άγκυρας σε ένα αμιγώς «ισλαμιστικό  στρατόπεδο», κάτι που  αποτελεί  αιτία ανησυχίας στην δύση.

Επίσης υπάρχει, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους,  η αδήριτη και «εκνευριστική» επιθυμία της Τουρκίας  για την ανάπτυξη της  δική της  αμυντικής βιομηχανίας, και η  ικανότητά της να παράγει υψηλής τεχνολογίας  οπλικά συστήματα , μαζί με τις φιλοδοξίες της στο διάστημα .

Σε περίπτωση προμήθειας αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία , η χώρα θα αποκτούσε ενδεχομένως  πολύ  μεγαλύτερη στρατηγική δύναμη που θα έχει άμεση επίπτωση σε ολόκληρη την περιοχή .

Η προμήθεια των τουρκικών αυτών αεροσκαφών θα έπρεπε να είχε σταματήσει πριν από έξι χρόνια, αλλά το Κογκρέσο δεν ενέργησε ως όφειλε. Ποτέ όμως δεν είναι αργά καταλήγουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναλυτές.

https://youtu.be/uH1jiKZi9Bc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ