Κοινωνία

Οι Έλληνες προτιμούν τις οικονομικές σχέσεις με Ρωσία και Κίνα παρά με τις ΗΠΑ προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην δύση

Έντονο αντι-αμερικανικό αίσθημα στην ελληνική κοινωνία καταγράφηκε από πρόσφατη επίσημη έρευνα , αλλά οι Ρώσοι διεξάγουν και  δικές τους μυστικές έρευνες ,  διαπιστώνοντας ότι Έλληνες θεωρούν πιο κατάλληλες για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας , την  Ρωσία (47,5%) από ό, τι τις Ηνωμένες Πολιτείες (36,5%), σύμφωνα και με τον ρωσικό τύπο.

Η έρευνα διεξήχθη στις 11-12 Νοεμβρίου την παραμονή της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, και ερωτήθηκαν 805 άνθρωποι σε 13 περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με  την Kapa Research και το Βήμα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, 41,5%, πιστεύουν ότι η χώρα μας θα είχε λύσει τα οικονομικά της  προβλήματα, με καλύτερη συνεργασία  με χώρες σαν την Κίνα και την Ρωσία .

Μόνο το 34% πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο  δείκτης της αύξησης του ευρωσκεπτικισμού έχει ανέλθει αρκετά, και μόνο το 19,5% θεωρεί σημαντικές τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά, το 47,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν περισσότερο ότι είναι οικονομικά εφικτό  να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, 39,5% και με την Κίνα, ενώ  το 36,5% δεν αποκλείει στενές εμπορικές σχέσεις με την Αμερική.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες είναι η Γαλλία (75%), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (61,5%) και την  Ρωσία (61%).

Στο τέλος του Οκτωβρίου 2016, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πραγματοποίησε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία  η θετική γνώμη για την Ρωσία του ελληνικού λαού έχει ανέλθει στο  50,5% των ερωτηθέντων, ενώ  ακολουθήθηκε από τη Σερβία (41,5%), τις  ΗΠΑ (24%) και την  Ευρωπαϊκή Ένωση (22,5%).

Αρνητική γνώμη των Ελλήνων καλύπτει στην πρώτη θέση  η Τουρκία (76,5%), η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (61,5%), η Γερμανία (56%) και η ΕΕ (51,5%).

Οι Έλληνες ήταν γοητευμένοι  από τον Ομπάμα, αλλά δεν ανέμεναν τίποτα θετικό από την επίσκεψη. Παρά το γεγονός ότι ο αντιαμερικανισμός είναι μειωμένος σε σχέση με παλιότερα , οι Έλληνες προτιμούν να κάνουν δουλειές  με Ρώσους και Κινέζους, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα  .

Τα συμπεράσματα δείχνει ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ανησυχητικές  διαδικασίες ερχόμενη η χώρα σε επαφή με το δυτικό κόσμο. καθώς επίσης  ο φόβος του μέλλοντος, η εσωστρέφεια και η καχυποψία προς τον έξω κόσμο είναι διάχυτη.

«Η μελέτη δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες με το πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις περιλαμβάνονται σε ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο. Οι Έλληνες πίστευαν ότι η προεδρία Ομπάμα δεν έφερε κανένα όφελος ή δεν έβλαψε σοβαρά τη χώρα. Σε γενικές γραμμές, ο ελληνικός λαός δεν έχει πειστεί από τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους για να αλλάξουν την στάση τους στο ελληνικό πρόβλημα χρέους , από το  75,5%  των ερωτηθέντων , οι οποίοι  πιστεύουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα έχει καμία επίπτωση στον αγώνα κατά της κρίσης »,ανέφερε  το άρθρο .

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, το 60,5% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένοι με την εκλογή του ως προέδρου , ενώ το 20,5% είναι ικανοποιημένοι. Το 68,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η προεδρία Τραμπ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, μάλλον ελέω Κίσινγκερ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ