Αρχείο

Κύριο θέμα της συνάντησης Μέρκελ και Ομπάμα είναι η διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ και ο Πούτιν και όχι φυσικά το μέλλον της Ελλάδος

Κύριο διακύβευμα των συζητήσεων του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μ. Ομπάμα και της Καγκελαρίου Α.Μέρκελ είναι η τύχη της διατλαντικής συμφωνίας ΤΤΙΡ  , διότι  πρόκειται  για μια  τεραστίου σημασίας συμφωνίας  για την νέα τάξη,  και οι προθέσεις του Ν.Τραμπ , ο οποίος δεν θέλει να εισάγει αδασμολόγητα ευρωπαϊκά και κινεζικά  προϊόντα...είναι  σκοτεινές και μαύρες,  γράφει  σήμερα  η γερμανική ηλεκτρονική εφημερίδα achrichten.de.

Μόνο για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί η κλειστή συνάντηση των ηγετών  Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας ,  Βρετανίας με τον Ομπάμα,  μιας και αυτός ήταν ο  κύριος λόγος του ταξιδιού του στην Ευρώπη, λίγο πριν παραδώσει την εξουσία του.

Η καγκελάριος συναντήθηκε μαζί του  χθες  βράδυ στο Βερολίνο στο ξενοδοχείο Adlon, όπου πραγματοποιήθηκε ιδιωτικό δείπνο όπου συζητήθηκαν πολλά και διάφορα και μέσα σε αυτά και το θέμα της Ελλάδος.

Παρά τις αρνητικές διαβεβαιώσεις του γερμανικού τύπου για το θέμα του χρέους , σίγουρα κάποια απόφαση «ελάφρυνσης» του δυσβάστακτου φορτίου που βαραίνει την χώρα μας θα αποφασίστηκε, με πιθανότερη την  συμμετοχή μας  στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας .

Ο αμερικανικός παράγοντας γνωρίζει ότι η Ελλάδα κρατάει το «κλειδί» των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων στην Α.Μεσόγειο λόγω θέσης , για αυτό φοβάται ότι εάν αφεθεί η χώρα μας στην τύχη της θα πέσει στα «χέρια του Β.Πούτιν» , ο οποίος καλά κάνει και καιροφυλακτεί.

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων Γερμανίας –ΗΠΑ,  η Ελλάδα ενδεχομένως να το πράξει αυτό αποχωρώντας από την ΕΕ και εισερχόμενη στην ευρασιατική ένωση.

Μπορεί κάτι τέτοιο να φαντάζει εξωπραγματικό λόγω  ΝΑΤΟ-ΕΕ , όμως σε μια ενδεχόμενη περίπτωση πολεμικής συρράξεως Ελλάδος-Τουρκίας , όπως αυτή που κυοφορείται από τον Σουλτάνο Ερντογάν,  θα «έλθουν  τα πάνω κάτω» και όλα είναι πιθανά.

Η συνάντηση των δύο ηγετών  διήρκεσε τρεις ώρες και τελείωσε γύρω από 22.30, ενδεικτικό των φλέγοντων   θεμάτων που συζητήθηκαν . Σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας τους δεν υπάρχει τίποτα γνωστό , τονίζουν Γερμανοί δημοσιογράφοι.

Ανακοίνωση από την γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι , η Μέρκελ θα μιλήσει με τον Ομπάμα σήμερα  Πέμπτη, μεταξύ άλλων, σχετικά με τι πρέπει να γίνει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την κρίση της Ουκρανίας αλλά και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Η ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, το μέλλον της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας  ΕΕ- ΗΠΑ ( ΤΤΙΡ), και το κλίμα θα είναι τα κύρια  θέματα .

Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Μέρκελ, ο Ομπάμα με τους Ευρωπαίους ηγέτες που είναι προγραμματισμένη. Θα ασχοληθούν μεταξύ άλλων και με το ρόλο της Ευρώπης στη διεθνή πολιτική και ειδικά  με το  αφεντικό του Κρεμλίνου , τον Β. Πούτιν.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην γερμανική εφημερίδα  "Wirtschaftswoche" αναφέρεται ότι  Μέρκελ και  Ομπάμα διεξήγαν εκστρατεία για την συμφωνία εμπορίου ΤΤΙΡ  και την προστασία του κλίματος.

Αυτό ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον Τραμπ . Ο ίδιος θεωρείται ως αντίπαλος του ελεύθερου εμπορίου και των σχεδίων για τη μείωση των απαιτήσεων για την προστασία του κλίματος για τη βιομηχανία των ΗΠΑ.

«Γερμανοί  και  Αμερικανοί θα αδράξουμε την ευκαιρία "να διαμορφώσουμε  την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας  », τόνισε ο  Αμερικανός  πρόεδρος.

«Ο άξονας Ουάσινγκτον-Βερολίνου είναι εξαιρετικά σημαντικός για την παγκόσμια οικονομία και την ομάδα G20 που αποτελεί τις κορυφαίες οικονομικές  δυνάμεις»,  συμπληρώνει η Μέρκελ.

Μόνο και οι δύο ξεχνούν ότι οι κορυφαίες οικονομικές δυνάμεις είναι πλέον στην Ανατολή και όχι στην δύση αρνούμενοι να δουν το δυσοίωνο για αυτούς μέλλον .

Αλλά τα γεγονότα τρέχουν και τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την υλοποίηση μιας συμφωνίας που θα αλώσει τις εθνικές οικονομίες και θα προκαλέσει φτωχοποίηση σε πολλές χώρες ειδικά του νότου. Η εξέγερση και η πτώση της ΕΕ από τους κατοίκους της Ευρώπης  θα είναι το τελικό επόμενο βήμα σύμφωνα με  μελέτη του ινστιτούτου  Stratfor.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...