Αρχείο

Γερμανικό «πραξικόπημα» στο ΝΑΤΟ με δημιουργία ευρωπαϊκής δύναμη ταχείας αντίδρασης εναντίον της Ρωσίας – Θα συμμετέχει και η Ελλάδα;


Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με γερμανική προτροπή,   συμφώνησαν να δημιουργήσουν  δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα περιλαμβάνει μάχιμες μονάδες της ΕΕ, σε  «επιχειρήσεις ασφαλείας αέρος» και σε  «επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και επιτήρησης», αυτόνομα από το ΝΑΤΟ.

Εν μέσω αμφιβολιών για το μέλλον την συμμαχίας από τον νεοεκλεγέντα  πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ , οι Γερμανοί προωθούν ¨πραξικοπηματικά" το παλαιό σχέδιο τους για την δημιουργία ευρωπαϊκών επίλεκτων στρατιωτικών σχηματισμών , απόλυτα ελεγχόμενους από το Βερολίνο για αποστασιοποιηθούν σιγά-σιγά από τις ΗΠΑ. 

Στην  απόφαση αυτή συμφώνησε και η Ελλάδα , αλλά είναι ακόμη άγνωστο εάν και εφόσον θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης .

Στο ναυτικό μέρος ενδεχομένως σύμφωνα με αμυντικούς  αναλυτές να μας ζητηθεί ενδεχομένως  η συνδρομή μας,  μιας και το ένδοξο πολεμικό ναυτικό μας έχει την φήμη ενός από τα πιο αξιόμαχα της ηπείρου , έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος δύσκολων και άκρως επικίνδυνων αποστολών.

Το ζήτημα όμως είναι ότι το όλο θέμα «τριγυρνάει» σε μια ενδεχόμενη και  μη επιβεβαιωμένη προς το παρόν,  συμμετοχή  Ελλήνων στρατιωτικών εναντίον της ρωσικής ομοσπονδίας η οποία ειδικά για  το Βερολίνο αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο».

Αμυντικοί αναλυτές  ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρουν σε σχόλια  τους ότι έχουμε για πρώτη φορά την συγκρότηση  μιας άκρως μάχιμης δυνάμεως,  ξεχωριστά από το ΝΑΤΟ, η οποία θα δρα κατ’ εντολή των Βρυξελλών όπου και όποτε απαιτηθεί .

2002660

Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ρασμούσεν είχε απορρίψει ένα ανάλογο  σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου Ζ.Κ.Γιούνκερ  για έναν ευρωπαϊκό στρατό αποκαλώντας τον ως «χάρτινη τίγρη», ενώ ο  νυν  γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είχε δηλώσει : «Επιχειρώντας από μόνη της η ΕΕ δεν αποτελεί επιλογή , είτε για την Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, που συνήλθαν στις Βρυξέλλες 14 - 15 Νοεμβρίου  συμφώνησαν ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ και όχι σε γνώση της συμμαχίας,  στη δημιουργία «κοινών επιχειρησιακών σχηματισμών για την  διαχείριση κρίσεων και κοινών επιχειρήσεων σταθεροποίησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και των ειδικών δράσεων.

Επίσης συμφώνησαν στην δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, που θα πραγματοποιεί έκτακτες στρατιωτικές  επιχειρήσεις  μεταξύ άλλων με τη χρήση  μάχιμων μονάδων της ΕΕ στο σύνολό της ,  προσαρμοσμένων σε  επιχειρήσεις ασφαλείας  αέρος συμπεριλαμβανομένης της  στενής εναέριας υποστήριξης και την εποπτείας του αέρα, καθώς και σε  επιχειρήσεις ναυτικής ασφάλειας και επιτήρησης,στην περιοχή της Ευρώπης .

Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από την κριτική για τη δημιουργία μιας παράλληλης στρατιωτικής δομής από το  ΝΑΤΟ, η  Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, F. Mogherini είπε: Αυτός  δεν είναι  ένας ευρωπαϊκός στρατός.  Δεν πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου αρχηγείου δυνάμεων της ΕΕ».

Το θέμα όμως είναι ότι ποιος μπορεί να την πιστέψει από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Η απόφαση πάρθηκε πριν αφιχθεί στην Γερμανία ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος ως "απάντηση" της Γερμανίας στις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η κίνηση αυτή του Βερολίνου ξυπνά  άσχημες μνήμες και στους Αμερικανούς που κάθε 6η Ιουνίου τιμούν την επέτειο της απόβασης στην Νορμανδία και την θυσία χιλιάδων στρατιωτών εναντίον του ναζισμού .
https://twitter.com/eu_eeas/status/798554485840904192

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ