Αρχείο

Γιατί μερικά τραγούδια «κολλάνε» στο μυαλό μας για μέρες; Τι γίνεται με την Lady Gaga…

Σε όλους σχεδόν τους ανθρώπους όλο και κάποιο τραγούδι θα τους κολλήσει στο μυαλό και θα το σιγοτραγουδούν φωναχτά ή από μέσα τους κάθε λίγο και λιγάκι.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιά τραγούδια είναι πιθανότερο να τρυπώσουν στο κεφάλι μας; Τώρα, για πρώτη φορά, μια μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει απαντήσεις.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εννέα στους δέκα άνθρωποι (90%) έχουν κάποιο τραγούδι κολλημένο στο μυαλό τους, το οποίο το «παίζουν» ξανά και ξανά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει συνήθως, όταν κάποιος κάνει μπάνιο, περπατά ή κάνει τις δουλειές του νοικοκυριού. Όχι σπάνια, το τραγούδι εμφανίζεται «από το πουθενά» στο κεφάλι ενός ανθρώπου και αυτο-επαναλαμβάνεται σε...κουραστικό βαθμό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Κέλι Γιακουμπόφσκι του Τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας "Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts", ζήτησαν από 3.000 άτομα να πουν ποιά τραγούδια τους κολλάνε συχνότερα στο μυαλό.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν -με την βοήθεια υπολογιστών- τα μελωδικά χαρακτηριστικών αυτών των πιο κοινών τραγουδιών.

Διαπιστώθηκε ότι μας «κολλάνε» τραγούδια που είναι συνήθως πιο γρήγορα σε ρυθμό και έχουν μια μελωδία εύκολη για να τη θυμάται κανείς. Ταυτόχρονα όμως έχουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως επαναλήψεις, μουσικά άλματα ή ενδιάμεσα κενά, που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από το μέσο τραγούδι.

Επίσης, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ένα τραγούδι γίνεται πιο κολλητικό, όταν παίζεται συχνά στο ραδιόφωνο. Και βέβαια, όσο συχνότερα ακούει κανείς μουσική, τόσο πιθανότερο είναι να του κολλήσει κάποιο κομμάτι.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι μπορεί κανείς σε ένα βαθμό να προβλέψει ποια τραγούδια θα κολλήσουν στα κεφάλια των ανθρώπων, με βάση το μελωδικό περιεχόμενό τους», δήλωσε η Γιακουμπόφσκι.

Και πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεφορτωθεί ένα κομμάτι που του κόλλησε; Οι ερευνητές έχουν τρεις συμβουλές: Βάλτε να ακούσετε όλο το τραγούδι (όχι στο μυαλό σας), σιγοτραγουδήστε κάτι άλλο (ενδείκνυται κατ' εξοχήν ο εθνικός ύμνος!) ή απλώς προσπαθήστε να μη σκέφτεστε το τραγούδι που σας κόλλησε.

Τα τραγούδια που είναι κατά σειρά τα πιο «κολλητικά» (τουλάχιστον στους αγγλόφωνους και για την περίοδο 2010-2013 που συλλέχθηκαν τα στοιχεία) είναι τα εξής:

"Bad Romance" - Lady Gaga
"Can't Get You Out of My Head" - Kylie Minogue
"Don't Stop Believin'" - Journey
"Somebody That I Used to Know" - Gotye
"Moves Like Jagger" - Maroon 5
"California Gurls" - Katy Perry
"Bohemian Rhapsody" - Queen
"Alejandro" - Lady Gaga
"Poker Face" - Lady Gaga
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...