Πολιτική

Τί λέει ο «γκουρού» της διπλωματίας Χένρι Κίσινγκερ για τον Ν.Τράμπ

Τι λέει ο Κίσινγκερ για την εκλογή Τραμπ και την επόμενη ημέρα των ΗΠΑ; Ο δημοσιογράφος Jeffrey Goldberg του Atlantic συνομίλησε μαζί του μετά την εκλογή Τραμπ. Ο τέως ισχυρός των ΗΠΑ δεν έκρυψε την έκπληξή του για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον. Ανάμεσα σε άλλα είπε:

Jeffrey Goldberg: Σας εκπλήσσει η εκλογή Τραμπ;

Χένρι Κίσινγκερ: Νόμιζα ότι η Χίλαρι θα κερδίσει.

JG: Τι σημαίνει αυτό για το ρόλο της Αμερικής στον κόσμο;

HK: Λοιπόν, θα μπορούσε να μας δώσει τη δυνατότητα να εξασφαλισθεί η συνοχή μεταξύ της εξωτερικής μας πολιτικής καιτης εγχώριας κατάστασης. Υπάρχει προφανώς ένα χάσμα μεταξύ της αντίληψης του κοινού για τον ρόλο των ΗΠΑ την εξωτερική πολιτική και την αντίληψη της ελίτ. Νομίζω ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία να συμβιβάσει τα δύο. Έχει μια ευκαιρία, αλλά εναπόκειται σε αυτόν να το εκμεταλλευτούμε.

JG: Πόσο σχετικός και σοβαρός είναι ο Τραμπ, τι νομίζετε;

HK: Πρέπει να σταματήσουμε να συζητάμε αυτό το ερώτημα. Αυτός είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος. Πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία να αναπτύξει τη φιλοσοφία του.

JG: Σκοπεύετε να τον βοηθήσει;

HK: Εγώ δεν πρόκειται να πάω, αλλά κάθε πρόεδρος με έχει προσεγγίσει από τότε που έφυγα. Αν μου ζητήσει να το δω θα το κάνω.

JG: Ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία σας σχετικά με την παγκόσμια σταθερότητα που προκύπτει από αυτή την εκλογή;

HK: Ότι οι ξένες χώρες θα αντιδράσουν με σοκ. Θα ήθελα να κρατήσω ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι θα μπορέσουν να προκύψουν νέοι διάλογοι. Αν Ο ο Τραμπ πει προς τον αμερικανικό λαό «Αυτή είναι η φιλοσοφία μου στην εξωτερική πολιτική» και κάποιες από τις πολιτικές του δεν ταυτίζονται με τις προηγούμενες πολιτικές μας, αλλά μοιράζονται βασικούς στόχους τους, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει συνέχεια.

JG: Η Κίνα πως θα αντιδράσει;

HK: Είμαι αρκετά βέβαιος ότι η αντίδραση της Κίνας θα είναι να μελετήσει τις επιλογές της. Υποψιάζομαι ότι θα είναι και η αντίδραση της Ρωσίας αυτή.

JG: Νομίζετε ότι ο Trump είναι ένας απολογητής του Πούτιν;

HK: Όχι. Νομίζω ότι έπεσε σε μια συγκεκριμένη ρητορική, επειδή ο Πούτιν είπε μερικά καλά λόγια γι αυτόν ως τακτική και ο Τραμπ ένιωθε ότι έπρεπε να απαντήσει.

JG: Δεν νομίζω ότι η σχέση τους είναι «μιλημένη» με οποιοδήποτε τρόπο;

HK: Όχι.

JG: Έτσι, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη πιθανότητα η Ρωσία να εκμεταλλευτεί αυτήν την κατάσταση;

HK: Είναι πιο πιθανό ότι ο Πούτιν θα περιμένει να δει πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλληλεπιδρούν σε περιοχές στις οποίες κανένας δεν ελέγχει όλα τα στοιχεία, όπως η Ουκρανία και η Συρία.

JG: Έτσι υπάρχει κάποια πιθανότητα για μεγαλύτερη αστάθεια.

HK: Θα ήθελα να κάνω μια γενική δήλωση: Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξωτερικής πολιτικής του κόσμου ήταν σε εκκρεμότητα για έξι έως εννέα μήνες, περιμένοντας την έκβαση των εκλογών μας. Παρακολουθούσαν με κάποιο τρόπο τη δική μας εγχώρια επανάσταση. Και θα ήθελαν να την μελετήσουν για κάποιο διάστημα. . Αλλά σε κάποιο σημείο, τα γεγονότα θα απαιτήσουν τη λήψη αποφάσεων για μια ακόμη φορά. Η μόνη εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα είναι οι παρακρατικές ομάδες. Μπορεί να έχουν κίνητρο για να προκαλέσουν μια αμερικανική αντίδραση η οποία θα υπονομεύει την παγκόσμια θέση μας.

JG: Η απειλή από το Isis είναι πιο σοβαρό τώρα;

HK: Οι παρακρατικές ομάδες μπορεί να εκτιμούν σήμερα ότι ο Τραμπ θα αντιδράσει σε μια τρομοκρατική επίθεση με έναν τρόπο που ταιριάζει στους σκοπούς τους.

JG: Πώς θα απαντήσει το Ιράν;

HK: Το Ιράν θα εκτιμήσει μάλλον ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα είναι πιο εύθραυστη από ποτέ. Κανείς δεν ξέρει πολλά για την πολιτική που θα χαράξει ο Τραμπ, οπότε και αυτοί τον μελετούν. Η περίοδος αυτή μπορεί να ονομαστεί και «μια φρενίτιδα μελέτης", ίσως αυτός ο χαρακτηρισμός είναι ακριβής.

JG: Γιατί νομίζετε εξελέγη ο Τραμπ;

HK: Το φαινόμενο Trump γεννήθηκε σε μεγάλο βαθμό από μια αντίδραση της Μέσης Αμερικής σε επιθέσεις κατά των αξιών της από την πνευματική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, αλλά αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές