Αρχείο

Οι κινήσεις Πούτιν στο Καλίνινγκραντ ξυπνάνε εφιαλτικές μνήμες σε Γερμανία και ΕΕ. Κλιμακώνονται οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης

Τρομοκρατημένες στην κυριολεξία  είναι  οι ευρωπαϊκές χώρες με προεξάρχουσα την Γερμανία, για αυτό  και «παράγγειλαν» στην  Ρωσία να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και να διακόψει την αναδιάταξη των δυνάμεων της, διότι  αυτή η κούρσα εξοπλισμών θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο εμπλέκοντας της ΕΕ σε άσχημες εξελίξεις.

Οι εντάσεις μεταξύ της δύσης και της Ρωσίας έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες μετά από την υποστήριξη του Πούτιν στην Συρία υπέρ του προέδρου  Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, δήλωσε για το θέμα: «Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει. Όλο και πιο  δύσκολα κρατάμε τους  δεσμούς μας με τη Ρωσία και χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο.».

Ο Στάινμαγιερ  που θα "κατέβει" ως  προεδρικός υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, πίεσε για πρώτη φορά για συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών με τη Ρωσία το καλοκαίρι,  για να αποφύγει τις εντάσεις και κάλεσε τα άλλα έθνη να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή .

frank-walter-steinmeier-733268

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Έχουμε την ευθύνη να μην αφήσουμε  καμία πέτρα στην προσπάθειά μας να κτίσουμε ένα τείχος ασφαλείας για την ειρήνη μέσω μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την Ρωσία».

Οι αξιωματούχοι όμως των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ υποστήριξαν ότι μια τέτοια  συμφωνία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «κραυγές πολέμου» από τη δύση και θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες  σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είναι εντελώς απρόθυμοι να δεσμευτούν και να υποστηρίξουν μια τέτοια συμφωνία, αναφέροντας την περιφρόνηση που επέδειξε η Ρωσία σε όλες τις προηγούμενες συνθήκες.

Οι 16 χώρες που  ανήκουν στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), είναι έτοιμες να δημοσιοποιήσουν μια δήλωση σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Αμβούργο.

Η Γερμανία ηγείται της προσπάθειας εναντίον της «ρωσικής βαρβαρότητας», αναφέρει ο βρετανικός τύπος,  είναι μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Τσεχία , την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα δεν αναφέρεται πουθενά και ορθώς πράττει.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό , επικαλούμενοι χθεσινή δήλωση του  Πούτιν ο οποίος υποστήριξε  ότι «η Ρωσία δεν έχει σύνορα», όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τα σύνορα της χώρας  στην ρωσική τηλεόραση.

Η δήλωση του αυτή προκάλεσε πανικό και τρόμο στην καρδιά των ξένων ηγετών που έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία , και οι οποίοι φοβούνται ότι  ο Πούτιν θα επιδιώξει να επεκτείνει τα σύνορά του και να καταλάβει τα γειτονικά κράτη με σκοπό  να τα φέρει στην δική του σφαίρα επιρροής .

Άλλωστε οι πρόσφατες εκλογές σε  Μολδαβία και  Βουλγαρία τις τελευταίες εβδομάδες οι οποίες έφεραν φιλο-ρωσικές  κυβερνήσεις  στην εξουσία προκάλεσαν  κύματα ανησυχίας στο Βερολίνο και τα άνομα σχέδια του για άλωση της Ευρώπης  μέσω της ΕΕ και του χρέους , σε ένα ριμέικ του ναζιστικού «κεραυνοβόλου πολέμου» το 1940.

Μόνο που και τότε αλλά και σήμερα,  οι Ρώσοι και πάλι ανέκοψαν την φρενήρη πορεία του γερμανικού ράιχ,  σταματώντας τις βλέψεις του για γερμανική κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

https://youtu.be/eUe3EF69tZE?t=33

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ