Κόσμος

Νέος πρόεδρος της Μολδαβίας: «Χωρίς την ορθοδοξία η Μολδαβία δεν έχει μέλλον» - Ετοιμάζει δημοψήφισμα για ένταξη στην ευρασιατική ένωση

Ο ηγέτης του Κόμματος των Σοσιαλιστών, Igor Dodon, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία, έδωσε συνέντευξη σε ρωσικό ΜΜΕ  μετά τις εκλογές, η οποία αποτέλεσε ένα ράπισμα στην νέα τάξη πραγμάτων για το μέλλον της χώρας.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση του ότι είναι  παραδοσιακά υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, και στον τομέα της θρησκείας που ενώνει τις δύο χώρες.

Ο Ρώσος ανταποκριτής Alexey Balashov επισκέφθηκε τη Μολδαβία και πήρε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον εκλεγέντα πρόεδρο για το μέλλον των ρωσο-Μολδαβικών σχέσεων, τις παραδόσεις και το πρόβλημα της  Υπερδνειστερίας.

Alexey Balashov : Πόσο σημαντική είναι αυτή η νίκη για την Μολδαβία, για τις παραδοσιακές αξίες του λαού της Μολδαβίας και της Ορθοδοξίας, η οποία, επίσης, ευρίσκονταν  κάτω από την πίεση των δυτικών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια;

Igor Dodon: Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, αυτοί  οι  πολιτικοί που κυβερνούσαν και   υποστήριζαν την μη διατήρηση των παραδοσιακών αξιών, έχασαν πανηγυρικά  τις εκλογές στη Μολδαβία. Από το 2009, την Μολδαβία την κυβερνούσαν  φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία επέβαλαν  αξίες που δεν τις χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα, το 2012 ψηφίστηκε ένας νόμος που επιτρέπει την καταγραφή των σεξουαλικών μειονοτήτων στην χώρα.

Έτσι, κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων , αυτή είναι η πρώτη μας μεγάλη νίκη. Κερδίσαμε τις δυνάμεις των Ευρωπαϊστών και τους κρατιστές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πολιτική μας πλατφόρμα ευρίσκεται ψηλά η  φιλία με τη Ρωσία και η διατήρηση της Ορθοδοξίας μας. Πιστεύουμε ότι χωρίς την Ορθοδοξία στη Μολδαβία δεν υπάρχει μέλλον. Η Ορθοδοξία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται  το κράτος μας.

Ως εκ τούτου, αυτή η νίκη είναι  ένα καλό σημάδι. Μια αισιόδοξη ένδειξη για όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας. Διαφορετικά, πάρα πολλά πράγματα θα χανόντουσαν . Και τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι έχουμε μια ευκαιρία να κερδίσουμε  και το επόμενο στάδιο. Επειδή οι προεδρικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές, πρέπει να επιτύχουμε και στις  πρόωρες βουλευτικές και να τις κερδίσουμε .

Alexey Balashov : Σε τι  θα  βασίζεται  τώρα η εξωτερική σας πολιτική; Πόσο σοβαρή  είναι η επιθυμία της Μολδαβίας να ενταχθεί στην Ευρασιατική Ένωση, και να  αποκαταστήσει τις σχέσεις  με τη Ρωσία; Θα είναι μόνο σε πολιτικό ,  ιδεολογικό  και θρησκευτικό επίπεδο;

Igor Dodon: Η θέση μου είναι γνωστή. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση τα δύο τελευταία χρόνια, δυστυχώς, δεν προσέδωσε τίποτα καλό στη Μολδαβία . Έχουμε χάσει την ρωσική αγορά, αλλά δεν πήραμε τίποτα από την Ευρώπη.

Υπάρχει όμως μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να ανακαλέσει την εν λόγω συμφωνία, ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραμείνει  σε ισχύ. Όμως, υποστηρίζω τη στρατηγική εταιρική σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Γι 'αυτό και πραγματικά ελπίζω ότι δεν θα χαλάσουμε  τις σχέσεις με την Ευρώπη, αλλά θα ανανεώσουμε την στρατηγική εταιρική σχέση μας  με τη Ρωσία. Στη συνέχεια, εγώ ο πρόεδρος έχω τη δυνατότητα να αναλάβω την πρωτοβουλία για ένα  εθνικό δημοψήφισμα σχετικά με γεωπολιτικά ζητήματα. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί. Οι Μολδαβοί θα πρέπει να αποφασίσουν  πού θα πάμε: στη Δύση, στην Ανατολή ή να είμαστε  φίλοι και με τη Δύση και την Ανατολή.

Όλα αλλάζουν στην «γειτονιά μας» με ρυθμό καταιγιστικό , ελπίζουμε και στην χώρα μας πολύ σύντομα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...