Αρχείο

«Κύμα» πολιτικών αλλαγών φέρνει ο Τραμπ στην Ευρώπη: Προειδοποίηση από πολιτικούς και ινστιτούτα μετά τον θρίαμβο του νέου πλανητάρχη

Η Ευρώπη ευρίσκεται πλέον στα πρόθυρα πολιτικής «επανάστασης» μετά την εκλογικό θρίαμβο του Ν.Τράμπ.

Ευρωπαίοι πολιτικοί με την σειρά τους δηλώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  ότι η εκλογική νίκη του νέου Αμερικανικού προέδρου θα δράσει ως καταλύτης για μια «επανάσταση» σε όλη την Ευρώπη.

Υποψήφιοι ηγέτες σε όλη την ήπειρο τονίζουν ότι το «ετοιμόρροπο» ευρωπαϊκό οικοδόμημα  θα ταρακουνηθεί συθέμελα με σημαντικές αλλαγές από τις εκλογικές διαδικασίες που θα λάβουν χώρα  κατά το επόμενο έτος.

Θα ζήσουμε μια σειρά  από στιγμές «Trump-style» στην  Ευρώπη αυτό το έτος. Ξεκινώντας με τις  αυστριακές  προεδρικές εκλογές που επαναλαμβάνονται , το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου, και τις  12 εκλογικές αναμετρήσεις που θα υλοποιηθούν  σε ένα χρόνο.

Οι ρουμανικές γενικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 Δεκεμβρίου, στην  Ολλανδία θα έχουμε ψηφοφορία  τον Μάρτιο, οι γαλλικές προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου.

Η Γερμανία έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, η Τσεχία  τον Οκτώβριο. Οι φιλολαϊκιστές υποψήφιοι έχουν ήδη ανιχνεύσει την επερχόμενη  νίκη τους στην ΕΕ.

Αμέσως μετά την εκλογή του Ν.Τράμπ και την ανακήρυξη του ως  45ου προέδρου  των ΗΠΑ , η Μαρί Λε Πεν , δήλωσε: «Τίποτα δεν είναι αμετάβλητο. Αυτό που έχει συμβεί αυτό το βράδυ δεν είναι το τέλος του κόσμου, αυτό είναι το τέλος του παλαιού κόσμου».

Ακόμη πιο εύστοχα ο  στρατηγικός επικεφαλής της καμπάνιας της  Λεπέν Florian Philippot έγραψε: «Ο κόσμος τους καταρρέει, ο  δικός μας χτίζεται».

Σε έναν πιο μελαγχολικό τόνο ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, δήλωσε: «Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ θα μπορούσε να συμβεί στη Γαλλία».

Και όμως ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν πρόσθεσε: «Τα όρια της λογικής εξαφανίστηκαν με  το Brexit, το βασικό μάθημα για τη Γαλλία είναι ότι Λεπέν μπορεί να κερδίσει».

Ο κ Τράμπ έχει υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευθεί όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Αμερικής και έχει απειλήσει να αποσύρει  τις ΗΠΑ εκτός του  Παγκόσμιου Οργανισμού  Εμπορίου.

Έχει επίσης απειλήσει με  δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό και την Κίνα, κάτι όμως σύμφωνα με τους  ειδικούς, το οποίο  θα μπορούσε να αυξήσει τον εγχώριο πληθωρισμό και να επηρεάσει τους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

trump-europe-revolution-700x350

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  ήδη προβλέπει  ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 1,5 τοις εκατό το επόμενο έτος και ότι η εκτίμηση θα είναι η ίδια για την  οικονομία των ΗΠΑ .

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Σάιμον Τζόνσον, δήλωσε: «το παγκόσμιο εμπόριο υπό την ηγεσία του Τράμπ θα «σκοντάψει» και θα φέρει στην Ευρώπη πίσω στην ύφεση, η οποία πιθανότατα θα προκαλούσε μια σοβαρή τραπεζική κρίση».

«Ο  κίνδυνος αυτός  και η πιθανότητα μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής πανωλεθρίας είναι ήδη ανησυχητικά υψηλά, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω αρνητικό σπιράλ», κατέληξε ο ίδιος.

Οι οικονομολόγοι της  Moody’s εκτιμούν ότι εάν ο Τράμπ κάνει ό, τι λέει , είναι πιθανό να προκαλέσει μια παγκόσμια και συρρίκνωση της οικονομίας, με αποτέλεσα να χαθούν  3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να αυξηθεί το ποσοστό ανεργίας από πέντε τοις εκατό σε επτά τοις εκατό από το 2020.

Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων πανικόβλητοι οι  Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν  την Κυριακή για να εκτιμήσουν την εκλογική νίκη του κ Τραμπ και τις διατλαντικές σχέσεις.

Το θέμα όμως είναι ότι η ιστορία έγραψε και όλα κινούνται πλέον προς άλλη κατεύθυνση, και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ