Αρχείο

Tώρα χάνουμε και ανθρώπους λόγο ΜΕΘ - 2000 θάνατοι ασθενών ετησίως από τις κλειστές κλίνες ΜΕΘ

Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου έκανε τις προηγούμενες ημέρες επαναλαμβανόμενες τηλεοπτικές παρεμβάσεις για την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στην δημόσια υγεία και ειδικά στα νοσοκομεία με πιο σοκαριστικό στοιχείο τους θανάτους ασθενών εξαιτίας των κλειστών κλινών ΜΕΘ. Μίλησε επίσης για μείωση κλινών, για υποχρηματοδότηση των δομών και άλλα δεινά του ΕΣΥ.

«Ίδια επί της ουσίας είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική στα χρόνια των μνημονίων.
Από το 2011 και μετά έχουν απαγορευθεί οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας. Όλα αυτά που λένε οι διάφοροι υπουργοί που περνάνε είναι επικοινωνιακά τρικ. Υπήρχε μια ξεκάθαρη επιλογή την οποία την είχε ομολογήσει ανοιχτά ο κ. Λοβέρδος: Η τρόικα θέλει να μειώσουμε κατά δέκα χιλιάδες τα νοσηλευτικά κρεβάτια σε όλη τη χώρα. Από 35.000 να τα πάμε σε 25.000. Το προσωπικό, να μείνει το μισό.

Αυτή τη στιγμή τα κενά, σε σχέση με τα οργανογράμματα του 2012, που ήταν πετσοκομμένα, πίσω από τις ανάγκες, όπως είχαμε πει τότε, ακόμη και με αυτά τα οργανογράμματα τα κενά είναι 6.000 ειδικευμένοι γιατροί κλάδου ΕΣΥ, πάνω από 30.000 νοσηλευτικό βοηθητικό υγειονομικό και λοιπό προσωπικό.

Ταυτόχρονα με την πολιτική της μη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό -η οποία δεν έχει μόνο δημοσιονομική αιτία, δεν το έκαναν μόνο για λόγους περικοπών αλλά γιατί αυτή είναι η λογική τους, προσωπικό προσωρινό με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που θα πηγαινοέρχεται χωρίς δικαιώματα- υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Το καλύτερο εξαγωγικό προϊόν είναι το επιστημονικό δυναμικό», σχολίασε στην παρατήρηση ότι το ιατρικό προσωπικό της χώρας αναγκάστηκε τα τελευταία χρόνια να μεταναστεύσει και διαπρέπει στο εξωτερικό.

Από ό,τι αντιληφθήκαμε, ο Πάνος Παπανικολάου ήταν ο μόνος από τους συζητητές που δεν παρέμεινε στις διαπιστώσεις αλλά έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της δημόσιας περίθαλψης, προτάσεις τις οποίες μπορείτε να ακούσετε στο 4.15 του δεύτερου βίντεο.

«Περίπου 160 με 170 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστά, αν και εξοπλισμένα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Θα έπρεπε βέβαια να έχουμε πολύ περισσότερα. Μόνο και μόνο από αυτά όμως, η επιστημονική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας, εδώ και πέντε χρόνια, έχει πει δημόσια ότι αυτά κοστίζουν 2.000 ζωές το χρόνο. Υπολογίστε πόσες ζωές χάνονται και από τη θανατηφόρα λίστα αναμονής των ασθενών με κακόηθες νόσημα που περιμένουν επί μήνες να αρχίσουν την ογκολογική τους θεραπεία…», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ