Κοινωνία

Süddeutsche προς Ελληνες φοροφυγάδες: Να φοβάστε

Η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και η εκταμίευση της επόμενης δόσης σχολιάζονται εκτενώς από τον γερμανόφωνο τύπο.

«Να φοβάστε!». Με αυτόν τον επιθετικό τίτλο δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η πρόταση που ακούγεται σαν απειλή απευθύνεται στους έλληνες φοροφυγάδες. Στο εκτενές άρθρο αναφέρονται με λεπτομέρειες οι εξελίξεις στο κυνήγι της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. «Πολλές φορές λέγεται ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν θέλουν να ελέγξουν τη φοροδιαφυγή. Όμως εδώ και μερικούς μήνες το κλίμα έχει αλλάξει. Οι ελεγκτές επεμβαίνουν με συνέπεια ενώ στους καταστηματάρχες κυριαρχεί ο φόβος».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού λίγο αφότου ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία: «Όταν τον Ιανουάριο του 2015 ο αριστερός πολιτικός και αντίπαλος των περικοπών Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία, υποσχέθηκε, ‘Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή’. Αυτό είχε ειπωθεί ήδη πολλές φόρες στην Ελλάδα. Τώρα όμως πράγματι κινείται κάτι.»

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια «νέα αυστηρότητα που δείχνουν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ» και τονίζει: «Εδώ και πολύ καιρό περίμενε η Ευρώπη να καταπολεμήσουν οι Έλληνες με σοβαρότητα τη φοροδιαφυγή. Μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η εντύπωση ότι δεν θέλουν, ακόμη και εάν τους σέρβιραν τα ονόματα των φοροφυγάδων σε δίσκο.

Το 2010 οι Έλληνες έλαβαν από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τραπεζικά στοιχεία περισσότερων από 2.000 πελατών της ιδιωτικής τράπεζας HSBC.

Η λίστα εξαφανίστηκε κάποια στιγμή και όταν επανεμφανίστηκε έλειπαν ονόματα. Η λίστα Λαγκάρντ, η πιο γνωστή από τις πλέον τέσσερις λίστες με συγκεκριμένες ύποπτες υποθέσεις, έγινε σύμβολο του ανεπαρκούς ελεγκτικού ζήλου όταν πρόκειται για πλούσιους Έλληνες. Ακόμη και σήμερα, έξι χρόνια αργότερα δεν έχει εξεταστεί. Περίπου ένα δις ευρώ φορολογικών χρεών ανακάλυψαν οι ελεγκτές, εκ των οποίων εισέπραξαν μόλις 110 εκατομμύρια ευρώ. Οι δίκες καθυστερούν χαρακτηριστικά».

Αισιοδοξία στο Eurogroup

Η αυστριακή εφημερίδα Kurier από την άλλη πλευρά σχολιάζει το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για αισιοδοξία στο Eurogroup: «Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της νομισματικής ένωσης που θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ενδέχεται να υπάρξει σύσταση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 2,8 δις ευρώ για την Αθήνα. Στους κύκλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικρατεί αισιοδοξία για την έγκυρη εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...