Οικονομία

Reuters: Nέο επεισόδιο θα ξεσπάσει στην ατελείωτη ελληνική τραγωδία!

Νέο επεισόδιο στην φαινομενικά ατελείωτη ελληνική τραγωδία είναι πιθανό να ξεσπάσει σύντομα, σχολιάζει δημοσίευμα του Reuters Breaking Views.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να είχε σημειώσει αρκετή πρόοδο για ένα πακέτο 15 μέτρων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, για να διασφαλίσει περισσότερα κεφάλαια από τους πιστωτές της. Στην πραγματικότητα έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στις περισσότερες από τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Τα λεπτομερή μέτρα λιτότητας ωστόσο, δεν βρίσκονται στον πυρήνα των οικονομικών δεινών της Ελλάδας, γράφει το Reuters σύμφωνα με το capital.gr. Τα μεγάλα προβλήματα είναι τα κρατικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, το φορολογικό σύστημα και το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αλλά οι προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ανάπτυξης είναι μηδενικές όσο οι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται να ασχοληθούν με το χρέος, που διαμορφώνεται στο 176% του ΑΕΠ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου το ΔΝΤ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα απαιτήσει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας, πηγαίνοντας πολύ πιο μακριά από αυτό που εξετάζεται τώρα, και θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις ρεαλιστικές παραδοχές για την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη«.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν και η Ελλάδα εξασφάλισε κάποια ελάφρυνση χρέους στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η απειλή του χρέους λειτουργεί ως εμπόδιο για τη διεθνή επενδυτική εμπιστοσύνη στις προοπτικές της χώρας.

Υπάρχει επίσης και μια κρίσιμη πολιτική διάσταση: «Η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη για να αποτραπεί σε διαφορετική περίπτωση, μια πιθανή πολιτική αναταραχή εντός της Ελλάδας και μια πιθανή αποχώρηση από την ευρωζώνη«. Ακόμη, αναφέρει ότι και οι μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή επιτείνουν τόσο τις ανησυχίες των πολιτών όσο και τα πολλαπλά οικονομικά δεινά.

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, «προσφάτως επέστρεψα στην Ελλάδα, όπου οι απλοί πολίτες μίλησαν έξω από τα δόντια για τις επικρατούσες συνθήκες. Είπαν πως δεν υπάρχουν ευκαιρίες στην χώρα για τους νέους και ότι ένα brain drain κερδίζει συνεχώς έδαφος. Έμαθα ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη ΤΣίπρα, ο οποίος θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ότι έχει παραπλανήσει τον λαό για τις οικονομικές προοπτικές και την υπόσχεση άρσης της λιτότητας που επιβάλλουν οι δανειστές της Ελλάδας. Η τρόικα κατηγορείται ότι δεν κατάφερε να αποτιμήσει τα ανθρωπιστικά και πολιτικά προβλήματα που προκλήθηκαν από επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης«.

Παρά τα συνεχόμενα έτη αρνητικής ανάπτυξης, οι πιστωτές συμπεριφέρονται σαν λογιστές που απλώς κοιτάζουν τους αριθμούς, αγνοώντας τον πόνο και με μικρό ενδιαφέρον για τις προοπτικές, τόνισε ο ίδιος.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ όπου συζητήθηκε η επόμενη δόση, ο Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε πως «πρέπει να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση ξεκάθαρα ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Πρέπει να είμαστε στα αλήθεια απαιτητικοί, αλλά την ίδια στιγμή να μην δραματοποιούμε. Έχουμε ακόμη την ικανότητα να πετύχουμε αυτή την συμφωνία. όλοι το θέλουμε, υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει ικανότητα«.

Αλλά δεν υπάρχει καμία τέτοια δυνατότητα. «Κανείς επισκέπτης στην Ελλάδα δεν μπορεί να ξεφύγει από την επικρατούσα αίσθηση της απελπισίας και της έλλειψης λαϊκής στήριξης για περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Σωστά ή λάθος –και δεν το ξέρουμε λόγω της σιωπής του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις- οι Έλληνες πιστεύουν ότι ο διεθνής οργανισμός δίνει σιωπηρά την στήριξή του στην πλήρη εφαρμογή των απαιτήσεων της ΕΕ».

Ο Rhodes υποστήριξε ακόμη ότι λίγοι από τους Έλληνες με τους οποίους μίλησε ξεχωρίζουν την ΕΕ από την ευρωζώνη.

"Αισθάνονται ότι είναι θύματα κάποιων βορειοευρωπαϊκών χωρών, ενώ παράλληλα έχουν απογοητευθεί από τις ανίκανες ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας".

Η φαινομενικά ατελείωτη κρίση πρέπει να έλθει στο τέλος. Το ΔΝΤ πρέπει να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο, εκθέτοντας δημοσίως τις λεπτομερείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και τις ρεαλιστικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η χώρα και οι πιστωτές της. Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι θα πρέπει να δεχθούν το φορτίο, ως το τίμημα για τη διατήρηση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ