Αρχείο

EKTAKTO: Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας - Ο Β.Πούτιν κηρύσσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων: "Θα υπερασπιστούμε τη Συρία μέχρι τέλους" - 140 μαχητικά συγκέντρωσαν οι ΗΠΑ (βίντεο)


Του Βασίλη Καπούλα

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας συγκάλεσε ο Β.Πούτιν και αποφασίστηκε να σταλούν επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα BUK-M2E και Pantsir s2 ενώ στη Συρία θα κηρυχθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.Τα αντιαεροπορικά συστήματα S400 και S-300V4 θεωρούνται αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα  140 μαχητικά των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή ενώ θα σταλούν επιπλέον Su-35S.

Ο Β.Πούτιν έδωσε εντολή η Συρία να προστατευτεί με κάθε κόστος και το Χαλέπι να απελευθερωθεί. Θα δημιουργηθεί μια έξοδος για 900 μαχητές της al-Nusra από το ανατολικό Χαλέπι

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η Ρωσία θα δημιουργήσει νέα στρατιωτική βάση ενώ ήδη ξεκίνησαν για Μεσόγειο επιπλέον τρεις ρωσικές κορβέτες.
Η Ρωσία ανέπτυξε στην Συρία το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα S-300V4 "Antey-2500" για την παροχή πρόσθετης προστασίας στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που επιχειρούν από την χώρα.
Το σύστημα S-300VM είναι ειδικευμένο στο να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ όπως οι Tomahawk καθώς μπορεί να καταστρέφει στόχους που πετάνε με ταχύτητες 5χλμ/δευτερόλεπτο σε ύψη μέχρι και τα 30 χλμ.
Το S-300V4 είναι καλύτερο στο να καταρρίπτει βαλλιστικούς και πυραύλους κρουζ σε σχέση με το S-400. Το S-300V4 είναι αναβαθμισμένη έκδοση του σε υπηρεσία με τον ρωσικό στρατό S-300VM και ενσωματώνει υψηλότερο βαθμό αυτοματοποίησης καθώς και διασύνδεση με ανώτερα κλιμάκια συνδεόμενο με τα κέντρα ελέγχου και επικοινωνιών.
Η Ρωσία αν και έχει αναπτύξει περίπου 40 μαχητικά στην Συρία εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ανεπτυγμένες 2 ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων το οποίο σημαίνει ότι έχουν στη διάθεσή τους 140 περίπου μαχητικά επομένως οι στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία πρέπει να είναι επαρκώς προστατευμένες.
Η συγκεκριμένη έκδοση του συστήματος το S-300V4 (NATO SA-23 Gladiator) έχει τεθεί σε υπηρεσία από το 2013 και μπορεί να εκτελεί την αποστολή του σε περιβάλλον υψηλών παρεμβολών ενώ μπορεί να αναχαιτίζει ταυτόχρονα ανά πυροβολαρχία 16 βαλλιστικούς πυραύλους ή 24 αεροσκάφη σε εμβέλειες μέχρι και τα 400χλμ.
Το σύστημα είναι σχεδίασης και κατασκευής της Almaz-Antey και τα στοιχεία του συστήματος φέρονται επί ερπυστριοφόρων οχημάτων MT-T που αποτελούν επιμηκυμένες εκδόσεις το σκάφους του άρματος Τα-80 με κινητήρα πετρελαίου.

Έτσι ο σκοπός της προστασίας μονάδων στην πρώτη γραμμή είναι πλέον εφικτός καθώς μειώνοντας κατά πολύ οι χρόνοι πορείας και ανάπτυξης.
Το σύστημα αποτελεί μια παράλληλη εξέλιξη των πυραύλων με την τεχνολογία του S-300 αλλά με διαφορετικές προτεραιότητες, έτσι όσες εκδόσεις αφορούν την στατική άμυνα μεταφέρθηκαν στις ικανότητες των S-300P/PM/PMU-1/-2/S-400 ενώ για τις ανάγκες του στρατού διαμορφώθηκαν οι εκδόσεις των S-300V/VM1/-2/-4 με ειδικότερο στόχο την άμυνα των επιτιθέμενων τμημάτων από τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους όπως οι LANCE,PERCHING και κρουζ Tomahawk των νατοϊκών δυνάμεων.
Αναπτύσσεται σε πυροβολαρχίες που αποτελούνται από τα, ραντάρ έρευνας διάταξης φάσης 9S19, ραντάρ καθοδήγησης 9S32ME, κέντρο ελέγχου 9S457-1 και 4-6 εκτοξευτές πυραύλων που μπορεί να είναι είτε 4 πύραυλοι 9M83ME ή εκτοξευτής των 2 πυραύλων για αντιβαλλιστική προστασία 9M82ME. Επιπλέον την πυροβολαρχία συνοδεύουν και οχήματα υποστήριξης όπως επισκευών, παραγωγής ενέργειας και εφοδιαστικά των εκτοξευτών.
Ταυτόχρονα η Ρωσία ενισχύει τις ναυτικές της δυνάμεις στην μεσόγειο με επιπλέον σκάφη με ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων Kalibr.
Όπως αναφέρει το ρωσικό ναυτικό από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας έχουν ήδη περάσει τα Στενά του Βοσπόρου δύο κορβέτες κλάσης Buyan-M με κατεύθυνση ανοιχτά της Συρίας και είναι πλήρως εφοδιασμένες με πυραύλους κρουζ Kalibr.
Τα σκάφη είναι τα Serpukhov και Zeleny Dol που απέπλευσαν από την Σεβαστούπολη στις 4 Οκτωβρίου.
Τα σκάφη project Project 21631 είναι εκτοπίσματος 940 τόνων έχουν μήκος 75 μέτρα και πλήρωμα 36 ατόμων.
Ο οπλισμός του αποτελείται από πυροβόλο 1 × 100 mm A-190, CIWS AK-630-M2 , 2 4πλούς εκτοξευτές IGLA, 3 πολυβόλα των 7,62mm, ανθυποβρυχιακό εκτοξευτή DP-65 και 8 πυραύλους κρουζ Kalibr-NK.
Οι πύραυλοι που έχουν προκαλέσει πανικό στην Δύση και τους ισλαμιστές είναι κατηγορίας πλεύσης και είναι κωδικοποιημένοι ως 3M14T που μπορούν να καταστρέφουν στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 2.500χλμ με κεφαλή βάρους 450κιλών. Το μήκος των πυραύλων φτάνει τα 6,2 μ. ενώ η τερματική του ταχύτητα είναι υποηχητική στα 0,8μαχ.
Οι εξαγωγικές εκδόσεις του συστήματος που είναι σπονδυλωτής κατασκευής και μπορεί να κατασκευαστεί και σε υπερηχητικές εκδόσεις φέρει το όνομα Club S/M/K.
Ταυτόχρονα απέπλευσε για Συρία και η  κορβέτα είναι η Mirazh κλάσης Nanuchka III (Project 1234.1) με πλήρες εκτόπισμα 660 τόνων, μήκος 59,3μ. μέγιστη ταχύτητα 32κόμβων, πλήρωμα από 60 άτομα ενώ στον οπλισμό του φέρει 2 τριπλούς εκτοξευτές πυραύλων επιφανείας-επιφανείας P-120 Malakhit ( Κατά NATO SS-N-9 Siren), πυροβόλο 76-mm AK-176, CIWS 30-mm AK-630 και σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Osa-M( SA-N-4) με 20 πυραύλους σε διπλό αναδιπλούμενο εκτοξευτή.
Οι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας αποτελούν τον διάδοχο των γνωστών SS-N-2C 'Styx' με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες του σοβιετικού ναυτικού με ένα πυραυλικό σύστημα που θα ήταν και μικρότερο σε μέγεθος ώστε να αυξηθεί η αναχορηγία αλλά και να ενσωματώνει τις νέα για την τότε εποχή τεχνολογίες της ζεύξης δεδομένων και της αλλαγής μέσης πορείας επί σταθερών σημείων ελέγχου way-point.
Ο πύραυλος σχεδίασης της ZVEZDA έχει συνολικό βάρος εκτόξευσης 3,180 κιλά, μήκος 8,84μ. και διάμετρο 76,2 εκατοστά. Η κεφαλή του ζυγίζει 840 κιλά εκ των οποίων τα 500 κιλά είναι το εκρηκτικό μείγμα τύπου HE.
Η εμβέλεια του πυραύλου είναι στα 120 χιλιόμετρα ενώ η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 0,9μάχ. Επίσης οι πύραυλοι μπορούν να βληθούν και σε ομοβροντίες των 3-6 πυραύλων για την υπερνίκηση συστημάτων αεράμυνας όπως αυτά που προστατεύουν τα αεροπλανοφόρα.
Το σύστημα καθοδήγησης αποτελείται από ενεργό ερευνητή ραντάρ L band σε συνδυασμό με αλτίμετρο ενώ η ζεύξη δεδομένων μπορεί να ανανεώνει τα στοιχεία του στόχου εν πτήση.
Ο αντικαταστάτης του πυραύλου είναι οι γνωστοί υπερηχητικοί πύραυλοι SS-N-22 Sunburn ενώ στον πύραυλο αυτό βασίζεται και ο ανθυποβρυχιακός πύραυλος/τορπίλη SS-N-14 Silex.

Click to see the full-size image

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ