Κόσμος

EKTΑKTO! Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει στην Αλβανία την δημιουργία στρατιωτικής βάσης-Έντονη ρωσική αντίδραση με αποστολή αξιωματικών

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ρώσοι αξιωματικοί λόγω της συνθήκης της Βιένης   ήρθαν για επιθεώρηση στην Αλβανία  λόγω πληροφοριών που είχαν,   για την δημιουργία νατοϊκής βάσης στην χώρα. Αυτό αποκάλυψε ο αλβανικός τύπος και δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε.  

Η  Αλβανίδα ΥΠΑΜ Μίμη Κοδέλι έδωσε την δυνατότητα να αποκαλυφθούν σχέδια του ΝΑΤΟ, συνομιλία της με Βρετανό Πρέσβη  για την δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης   στην πόλη biza της επαρχίας Martanesh, αλλάζοντας πολλά στην περιοχή, αναφέρει ο  τύπος.

Η Αλβανίδα υπουργός συνοδεύοντας τον Βρετανό υπουργό άμυνας Michael Fallon, λόγω της νατοϊκής ασκήσεως «κοινή προσπάθεια 16»,  του αποκάλυψε το σχέδιο που συζήτησε η ίδια με Αμερικανούς αξιωματούχους , το οποίο θα αλλάξει την περιοχή  biza σε κατ’ουσία νατοϊκή βάση .

Μάλιστα το  γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την άφιξη Ρώσων ειδικών,οι οποίοι εάν και  είχαν  δηλώσει ότι η άφιξή τους στην Αλβανία ήταν ένας έλεγχος ρουτίνας στα πλαίσια διεθνών συνθηκών ,  στην  πραγματικότητα οι  αξιωματικοί από την Μόσχα  ήρθαν με αποστολή να εξακριβώσουν εάν η περιοχή κοντά στην πόλη biza έχει μετατραπεί  σε κανονική  βάση του ΝΑΤΟ.

«Οι Ρώσοι αξιωματικοί ήρθαν εδώ για έλεγχο.   Όχι, δεν είναι μια συνηθισμένη εργασία, είναι δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα. Η Αλβανία είναι μέλος του ΟΑΣΕ, με πλήρη δικαιώματα, όπως και η  Ρωσία. Εμείς κάνουμε το ίδιο πράγμα, όπως η  Ρωσία   κάνει  το ίδιο και σε εμάς », δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Kodheli, αλλά προφανώς δεν μας έπεισε .

1475154488bize

«Η Bize θα μετατραπεί αρχικά σε μια περιοχή ασκήσεων των νατοϊκών δυνάμεων, όπου όχι μόνο οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις , αλλά και  Βρετανοί, Αμερικανοί και Ιταλοί θα έρχονται για ασκήσεις. Τι σημαίνει αυτό για μια χώρα όπως η Αλβανία ή για τους πολίτες της Αλβανίας; Μεγαλύτερη ασφάλεια, περισσότερες επενδύσεις, γιατί φυσικά χρειάζονται  δρόμοι  και άλλες υποδομές για να γίνει πιο  προσιτή η  μόνιμη παρουσία νατοϊκών δυνάμεων  για λόγους ασφάλειας. Αυτό έχει προκύψει από τις  συνομιλίες που είχα με τον  ομόλογο μου  υπουργό άμυνας  των Ηνωμένων Πολιτειών  και άλλους συναδέλφους  υπουργούς άμυνας και φυσικά θα πρέπει να εργαστούμε  ασταμάτητα για να επιτευχθεί αυτό το σχέδιο» δήλωσε η  υπουργός Kodheli.

Υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση δημιουργίας νέας νατοϊκής βάσης στην χώρα αυτή, η Μόσχα θα απαντήσει με την δημιουργία επίσημα δικής της νατοϊκής βάσης στην Σερβία.   

Σε άρθρο μας με τίτλο (Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει μια δεύτερη στρατιωτική βάση στην Σερβία), είχαμε κάνει γνωστό ότι η Μόσχα   σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα στρατιωτική βάση στη Σερβία «καμουφλαρισμένη»μ προς το παρόν με το  όνομα  «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας».

Υπάρχουν σχέδια για στρατιωτική εκμετάλλευση από τους Ρώσους του  σερβικού αεροδρομίου  Έτσκα , ενώ στην Βοϊβοντίνα ( υπάρχει ουγγρική μειονότητα) θα κατασκευαστεί ενδεχομένως  η δεύτερη ρωσική βάση στη Σερβία μετά αυτή στην Νις, για «ανθρωπιστικούς λόγους», σύμφωνα και με σερβικά ΜΜΕ.

Το αεροδρόμιο της Έτσκα διαθέτει επιφάνεια  2000 τετραγωνικών μέτρων, και ο αεροδιάδρομος έχει πλάτος  25 μέτρα και είναι ότι πρέπει για τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη  .

Τα Βαλκάνια και ειδικά το δυτικό μέρος αυτών αποτελούν το «μήλο της έριδος» ανάμεσα  στις δύο υπερδυνάμεις  , κάτι που προμηνύει ενδεχόμενες εξελίξεις και στην περιοχή μας.

Μια νατοϊκή βάση στην Αλβανία με τουρκική μάλιστα  στρατιωτική παρουσία θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή , και η κεντρική Αλβανία , σύμφωνα  με παλαιότερες δηλώσεις από τους Ρώσους,   θα αποτελούσε άμεσο στόχο των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

http://top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=336623

https://youtu.be/rB9z-BmbB2g

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης