Αρχείο

Τελευταία ευκαιρία του Α.Τσίπρα η ελάφρυνση του χρέους - Μη συμφωνία με τους δανειστές οδηγεί σε εκλογές

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πολιτικός χρόνος μειώνεται για την κυβέρνηση και τα νέα μέτρα που θα φέρει η δεύτερη αξιολόγηση, ιδίως στα εργασιακά, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή και δυσαρέσκεια και ίσως οδηγήσουν σε πολιτικές εξελίξεις μέχρι την άνοιξη του 2017, όπως θέλει να πιστεύει και η Νέα Δημοκρατία.

Εδώ και μήνες το Μέγαρο Μαξίμου έχει επενδύσει στο θέμα του χρέους. Από το “κούρεμα” βέβαια πέρασε στην αναδιάρθρωση και μετά στην ελάφρυνση. Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση. Εδώ έφτασε από το σκίσιμο των μνημονίων στην υπογραφή ενός ακόμη, πιο σκληρού μετά μάλιστα από... σκληρή διαπραγμάτευση.

Η κοινωνία, μέχρι τώρα, έδειξε ανοχή στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί απλά δεν είχε εναλλακτική και η αλήθεια είναι πώς εξακολουθεί να μην έχει. Η κλεψύδρα όμως έχει γυρίσει και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Αν δεν ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος και δεν υπάρχει ελάφρυνση ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Το αντιλαμβάνονται αυτό τα κυβερνητικά στελέχη. Ο Νίκος Φίλης είπε προχθές πώς μέχρι τον Ιανουάριο το θέμα αυτό θα πρέπει να ληφθεί, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει καλύτερα απ' όλους πώς αν περάσει το 2016 και δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό τότε... “θα καούμε”. Είναι και εκπρόσωπος της ομάδας των “53+”, οπότε θα είναι ο πρώτος που θα πέσει στην πυρά.

Χωρίς λύση για το χρέος και μείωση των πλεονασμάτων θα έρθουν σύντομα νέοι φόροι και μέτρα που δεν μπορεί να σηκώσει η ελληνική κοινωνία. Ήδη, δημιουργείται κίνημα για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε ως προαπαιτούμενο του μνημονίου.

Όταν δε “σκάσει” και το ασφαλιστικό που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση και οι συντάξεις πάνε στα τάρταρα τότε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα φλερτάρουν με μονοψήφιο αριθμό. Μελέτες που δημοσιεύονται δείχνουν πλέον πώς η φτώχεια έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παρά τις περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση αποτυπώθηκε μάλιστα και στο διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα της El Pais, η οποία αναφέρει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα χάνει ολοένα και περισσότερο τη δημοτικότητά της λόγω ανακολουθίας μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και κυβερνητικών πεπραγμένων.

Στην εκτίμηση πως αν δεν υπάρξει συμφωνία Αθήνας και δανειστών μέχρι τον Δεκέμβριο για το ζήτημα του χρέους, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προχώρησε και ο Rahman Mujtaba, αναλυτής του Eurasia Group, μιλώντας στον Guardian.

Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, που αποτελούν το βασικό κλειδί αυτής της αξιολόγησης, αποτελούν ιδεολογικά μια κόκκινη γραμμή για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παραδοσιακά υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εργατών και τα συνδικάτα” σημείωσε ο ίδιος. “Αν δεν διαφανεί το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η κυβέρνηση να τραβήξει την πρίζα, να παρατήσει τη δεύτερη αξιολόγηση και να επιλέξει πρόωρες εκλογές στο πρώτο εξάμηνο του 2017”.

Πέρα όμως από το τι γράφει ο Τύπος ή τι θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι τι λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δηλώνει επανειλημμένα πώς λύση για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει πριν τα τέλη του 2018 και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές. Και ο Σόιμπλε είναι αυτός που ελέγχει το “παιχνίδι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μόνο “όπλο” της κυβέρνησης είναι το ΔΝΤ, το οποίο για τους δικούς του λόγους εκβιάζει με μη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα και αξιώνει “κούρεμα” του χρέους. Αυτό θα χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κοιτάξει να αξιοποιήσει την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα που φαίνεται να έχει αποφασισθεί για τις 15 Νοεμβρίου και πριν το ταξίδι του στο Βερολίνο.

Αν λοιπόν δεν μπει χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του χρέους ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ στην εξουσία και θα έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις. Αυτές μπορεί να είναι την άνοιξη του 2017 ή το αργότερο το φθινόπωρο.

Η Νέα Δημοκρατία, καθώς και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτιμούν πώς ίσως ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει “ηρωική έξοδο” και προσφύγει στις κάλπες. Να θυμίσουμε όμως πώς και ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για “αριστερή παρένθεση”, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Κι όλα αυτά γιατί οι δανειστές είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν και πότε θα τραβήξουν την πρίζα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και στην προηγούμενη των Σαμαρά-Βενιζέλου. Όπως και να έχει πάντως, οι Έλληνες είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...