Αρχείο

Tρεις εκπλήξεις ετοιμάζει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ - Tι έστειλε στη Συρία (εικόνες, βίντεο)


Του Βασίλη Καπούλα

Τρεις εκπλήξεις φαίνεται ότι έχει η Ρωσία για το ΝΑΤΟ στην Συρία. Η Μόσχα θα δοκιμάσει στο πεδίο των μαχών και νέα οπλικά συστήματα.

Συγκεκριμένα το ρωσικό ναυτικό φαίνεται ότι αποφάσισε να διορθώσει μια αδυναμία στα αεροσκάφη που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα όπως το Κουζνέτζοφ τύπου Sukhoi Su-33 με την ενσωμάτωση του νέου συστήματος ναυτιλίας-σκόπευσης SVP-24.

Το SVP-24 είναι μια εξειδικευμένη συσκευή ναυτιλίας και σκόπευσης με την λήψη και επεξεργασία δεδομένων στόχου κατασκευής Gefest και επιτρέπει στο μαχητικό που το χρησιμοποιεί να εκτελεί αυτόνομη σκόπευση ακριβείας μετατρέποντας έτσι τις απλές βόμβες σε κατευθυνόμενες καθώς ο πιλότος γνωρίζει πάντα που θα χτυπήσει η βόμβα ασχέτως ύψους ή θέσης του ίδιου του αεροσκάφους.

Τα μαχητικά του τύπου που βρίσκονται επί του αεροπλανοφόρου που βρίσκεται καθοδόν για την Μεσόγειο έχουν πλέον το σύστημα και έτσι πλέον μπορούν να δράσουν και σε αποστολές αέρος-εδάφους.

Το Admiral Kuznetsov μεταφέρει 10 Su-33 και 4 MiG-29K. Το σύστημα που έχει ενσωματωθεί και στα Su-24M έχει τριπλασιάσει την ακρίβεια ρίψης των μαχητικών κάτι που είναι μοναδικό αν σκεφτούμε ότι τα μαχητικά αυτά ήταν ήδη εξοπλισμένα με συστήματα σκόπευσης καθώς έχουν ως κύρια αποστολή την κρούση ακριβείας.

Έτσι η Ρωσία κατάφερε να μετατρέψει κάθε απλή και φθηνή βόμβα ελεύθερης πτώσης όπως οι FAB-250, FAB-500, και οι διάτρησης σκυροδέματος BetAB-500 σε «έξυπνα» πυρομαχικά αντί να ξοδεύει στην αγορά εξειδικευμένων όπλων όπως οι αντίστοιχες αμερικανικές JDAM και ατρακτίδια σκόπευσης που ανεβάζουν το κόστος καταστροφής του στόχου.

Ήδη όσα μαχητικά όλων των τύπων επιχείρησαν στην Συρία έχουν ενσωματωμένο το σύστημα με τα αποτελέσματα κατά των ισλαμιστών να είναι θεαματικά.

Επιπλέον, τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 που βρίσκονται επί του αεροπλανοφόρου Admiral Kuznetsov και κατευθύνονται στη Συρία θα κάνουν χρήση του νέου αντιαρματικού πυραύλου Germes που είναι ικανό να καταστρέφει στόχους σε αποστάσεις μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα.

Να σημειώσουμε ότι τα αντιαρματικά βλήματα τόσο σε ανατολή όσο και σε δύση όπως τα Ataka, Vikhr και Hellfire δεν ξεπερνούν τα 10 χιλιόμετρα.

Ο πύραυλος αρχικά είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται την δεκαετία του ’90 αλλά ο Germes μπήκε σε μαζική παραγωγή τελικά πριν από 2 χρόνια και χαρακτηρίζεται ως πύραυλος καταστροφής πολλαπλών στόχων.

Ο πύραυλος δύο σταδίων που είναι ικανός να τοποθετηθεί επί κανίστρων του συστήματος PANTSIR-S έχει βάρος 90 κιλά και προσομοιάζει τον ισραηλινό NLOS-Spike.

Τέλος, το ελικόπτερο έγκαιρης προειδοποίησης Ka-31 Airborne Early Warning (AEW) του ρωσικού ναυτικού έκανε την εμφάνιση του στις ακτές της Συρίας στη περιοχή Τζεμπλά απόσταση 20 λεπτών από την Λαττάκεια.

Τα ελικόπτερα του τύπου έχουν σχεδιαστεί να αναλαμβάνουν την εναέρια επιτήρηση για την προστασία του στόλου σε μεγάλες αποστάσει πέραν του ορίζοντα.

Το ραντάρ φέρεται επί περιστρεφόμενου ιστού στην κοιλιακή χώρα του σκάφους.

Ka-31 μπορεί να μεταφέρουν τόσο το αεροπλανοφόρο Κουζνέτσοβ όσο και τα αντιτορπιλικά τύπων Sovremeny και Udaloy.

Τα τέσσερα σκέλη του συστήματος προσγείωσης είναι αναδιπλούμενα για να αφήνουν την περιστροφή της κεραίας ελεύθερη.

Το ραντάρ είναι το E-801E Oko (μάτι) με δυνατότητα έλεγχου 360° ενώ εντοπίζουν στόχους μεγέθους μαχητικού στα 150 χιλιόμετρα και σκάφους στα 200 χιλιόμετρα ενώ μπορεί να ανιχνεύει ταυτόχρονα 40 στόχους με την εικόνα να μεταδίδεται στα σκάφη μέσω ζεύξης δεδομένων ενώ είναι εξοπλισμένα και με Glonass και κινούμενο ψηφιακό χάρτη.

cvrlf7pwiaas3dehttps://www.youtube.com/embed/nbUuKdtRm1s

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ