Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας αναζητά σωσίβιο σωτηρίας στην επίσκεψη του Μπ.Ομπάμα - Τι θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο

 

Με τους δανειστές να ρίχνουν... πόρτα στην κυβέρνηση για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και αποφασισμένοι να τρενάρουν όσο μπορούν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ζητώντας και νέο «αίμα» από τους Έλληνες φορολογούμενους, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά σωσίβιο σωτηρίας στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες και επισήμως από τον Λευκό Οίκο.

Το ζήτημα του χρέους είναι βέβαιο ότι θα τεθεί στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Ομπάμα με τους Προκόπη Παυλόπουλο και Αλέξη Τσίπρα, με το επιχείρημα πώς χωρίς «κούρεμα» ή κάποιου είδους γενναία ελάφρυνση η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και θα παραμείνει στην ύφεση, απειλώντας την ούτως ή άλλως εύθραυστη Ευρωπαϊκή οικονομία, συνεπώς και την παγκόσμια.

Οι ΗΠΑ κατανοούν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι δεν είναι έτοιμοι ή δεν θέλουν να τα «σπάσουν» με την Γερμανία αν και είναι σαφές πώς υποβόσκει μία υπόγεια σύγκρουση και θέτουν πάντα θέμα προώθησης και των μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να χρησιμοποιούν την Ελλάδα προκειμένου να στείλουν τα δικά τους μηνύματα στο Βερολίνο.

Μην ξεχνάμε τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ζητήσει την παρέμβαση του Μπίλ Κλίντον με σκοπό να πεισθεί ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 και μετά το δημοψήφισμα να υπογράψει το 3ο μνημόνιο με τα σκληρά μέτρα σε βάρος των πολιτών.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελε ο Μπάρακ Ομπάμα, που έχει ως επόμενο σταθμό (μετά την Αθήνα) το Βερολίνο να ασκήσει πιέσεις στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δεχθεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει αρκετές παρεμβάσεις του αμερικανικού παράγοντα, είτε από τον Αμερικανό Πρόεδρο είτε από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού προς το Βερολίνο, αλλά αποτέλεσμα δεν έχει υπάρξει.

Με λίγα λόγια, οι Αμερικανοί χωρτάσανε την κυβέρνηση υποσχέσεις αλλά επί της ουσίας απολύτως τίποτα. Μάλλον θα έλεγε κανείς πώς τις ΗΠΑ τις καίει περισσότερο να μην κινηθεί η Ελλάδα προς την Ρωσία και χάσουν ένα ακόμη στήριγμα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρά να μην υπάρξει αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας από την ελληνική κρίση.

Η Ουάσιγκτον έχει και άλλους τρόπους αν θέλει να «πατήσει» τους Γερμανούς και να αναγκάσει τον Σόιμπλε να αλλάξει την πολιτική της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα παράδειγμα αποτελεί η Deutsche Bank, η οποία έχει ανοίγματα δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι εκτεθειμένη σε τοξικά προϊόντα που αν αρχίσουν να «σκάνε», τότε το πλήγμα στην γερμανική οικονομία θα είναι τεράστιο.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την στρατηγική της θέση, προκειμένου να ζητήσει αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ και τον Μπάρακ Ομπάμα. Μπορεί οι αμερικανικές εκλογές να έχουν αναδείξει νέο πρόεδρο (στις 8 Νοεμβρίου) αφού ο Μπάρακ Ομπάμα θα έρθει στην Ελλάδα, αλλά η αμερικανική πολιτική έχει συνέχεια, τουλάχιστον στην εξωτερική της πολιτική. Συνεπώς, αν υπάρξουν αποφάσεις αυτές συνεπάγεται πώς θα υλοποιηθούν.

Ορισμένοι, διαρρέουν πώς από ελληνικής πλευράς θα ζητηθεί χρηματοδότηση με στόχο να προμηθευτεί η Ελλάδα από τις ΗΠΑ κάποια καινούργια οπλικά συστήματα ή μεταχειρισμένα. Μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι δύο προγράμματα τα οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ως προτεραιότητες. Μιλάμε όμως για προγράμματα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο οι ΗΠΑ να συνηγορήσουν σε ένα νέο σχέδιο «Μάρσαλ» με παροχή χρηματοδότησης για 20 F-35, εκσυγχρονισμό όλων των F-16 που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και την παράδοση μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα, όπως αντιτορπιλικά Arleigh Burke (ορισμένα αποσύρονται μετά το 2020), ελικόπτερα Chinook και άρματα μάχης Abrams.

Να σημειωθεί ότι και παλαιότερα είχε εξετασθεί το θέμα των αντιτορπιλικών Arleigh Burke, αλλά οι ΗΠΑ δεν φαίνονταν διατεθειμένες να δώσουν αυτό το όπλο στην Ελλάδα, πέραν του ότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες (πολλοί έλεγαν πώς δεν μπορεί να δέσει στα ελληνικά λιμάνια, ενώ το κόστος για τη συντήρηση και λειτουργία ενός αντιτορπιλικού αυτού του μεγέθους είναι τεράστιο).

Η παρουσία δε ενός πλοίου με τις αντιπυραυλικές δυνατότητες του Arleigh Burke στη μία πλευρά του Αιγαίου σίγουρα θα προκαλούσε αντιδράσεις από την Τουρκία και η Ουάσιγκτον δεν θέλει να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την ένταση που υπάρχει στις σχέσεις της με την Άγκυρα. Η απόκτηση των 20 F-35 δεν θα προκαλούσε ενστάσεις στην Τουρκία, κι αυτό γιατί οι γείτονες θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν από το 2020 100 τέτοια αεροσκάφη.

Όσον αφορά στα 10 μεταφορικά ελικόπτερα Chinook φαίνεται πώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ τα άρματα μάχης Abrams κρίθηκαν ασύμφορα.

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί από ελληνικής πλευράς στον Αμερικανό Πρόεδρο είναι το μεταναστευτικό. Είναι μία σοβαρή πληγή για την Ελλάδα και αν συνεχιστούν οι μεταναστευτικές ροές και τα επεισόδια στα hot spot αργά ή γρήγορα η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποκλείεται να επισκεφθεί την Λέσβο, ενώ φήμες τον φέρουν να μεταβαίνει στη βάση της Σούδας.

Όπως είπαμε όμως, αυτά είναι τα θέματα που θα τεθούν από ελληνικής πλευράς και θα επιθυμούσε η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας να υπάρξει μία θετική εξέλιξη. Το πώς θα απαντήσει ο Μπάρακ Ομπάμα και το πιο σημαντικό αν θα υπάρξουν έμπρακτες... εγγυήσεις είναι και το ζητούμενο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ