Πολιτική

«Ομπρέλα» Τσίπρα σε Παππά για άδειες: «Μάχη της παράταξης και όχι ενός υπουργού»

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές».

Εκλογές - βαρόμετρο σήμερα για νέα πολιτική γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ - Ξανά γραμματέας ο Π. Ρήγας

Ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, «επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

«Η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας. Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε πως για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.

«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τη κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε».

Μιλώντας για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «στην προσπάθεια να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας τα κανάλια αλλά και τη ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό. Γι’ αυτό αρνήθηκε να προτείνει υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του Οργάνου. Είχε στόχο να μην γίνει διαγωνισμός.

Οι ίδιοι που μπλόκαραν το ΕΣΡ λένε ότι η διενέργεια διαγωνισμού είναι αντισυνταγματική. Μας κατηγορούν γιατί επιλέξαμε την μόνη εναλλακτική που είχαμε μετά την άρνησή τους να συμβάλουν στη συγκρότηση ΕΣΡ. Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν θα αποφασίζει η Βουλή και η κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτά που έκαναν 27 χρόνια αεροπειρατεία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σιωπήσει. Υποχρεούται να έχει άποψη.

Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κατηγορούν εμάς. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό. Δεν είναι παρέμβαση, είναι υποχρέωση, τόνισε και σημείωσε τις δεκάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και θα καταπέσει».

Όπως είπε, «κανάλια ασκούν πίεση στα όρια του bulling στους δικαστές».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια ακόμα αθλιότητα: μια ανώνυμη καταγγελία που δόθηκε πριν από δυο χρόνια μαζικά στους δικαστικούς και αφορά παρέμβαση δικαστή να εμφανίζεται ως παρούσα παρακρατική ενέργεια στο διαγωνισμό για τις άδειες. Δεν αφορά προσωπική ζωή (που είναι απόλυτα σεβαστή) αλλά έλεγχο πράξης που σχετίζεται με παρέμβαση σε διαγωνισμό.

Εμφανίζεται ο βουλευτής της Ν.Δ. Τζαβάρας να καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος δικαστής τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Πόθεν ο κος Τζαβάρας γνώριζε την άποψη του συγκεκριμένου δικαστή στις συνεδριάσεις του ΣτΕ; Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό, τόνισε. Ο νόμος που έχουμε φέρει έρχεται να απαντήσει στην αντισυνταγματικότητα και να δώσει λύση σε ένα κοινοβουλευτικό βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η ΝΔ.
«Δεν είναι μάχη ενός υπουργού, είναι μάχη μια παράταξης και θα τη δώσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ