Κοινωνία

Ξεφεύγει η κατάσταση με το μεταναστευτικό: Μετά τη φωτιά στη Μόρια στη Λέσβου, Αφγανοί προκάλεσαν επεισόδια και στη Σάμο (εικόνες,βίντεο)


Οι αιτήσεις ασύλου που εξετάζονται με ρυθμούς...χελώνας είναι η βασική αιτία του εγκλωβισμού των μεταναστών στα νησιά, οι οποίοι πλέον εξεγείρονται με βίαιο τρόπο και επιθετικές συμπεριφορές. Ετσι τα πολυδιαφημισμένα hotspots παραδίδονται στις φλόγες, καθώς για τους πρόσφυγες έχουν μετατραπεί πλέον σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους.

Τα χθεσινά επεισόδια στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο και στο Βαθύ της Σάμου, αποτελούν από ό,τι φαίνεται την κορυφή του παγόβουνου. Το μεταναστευτικό ζήτημα όσο περνάει ο καιρός αποκτά διαστάσεις που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία αργά ή γρήγορα θα σκάσει με απρόοπτες συνέπειες.

Το χρονικό των καταστροφών

Το πρωί της Δευτέρας το hotspot της Λέσβου τυλίχθηκε στις φλόγες. Οκτώ κοντέινερ κάηκαν ολοσχερώς, ο ουρανός του νησιού του Βορείου Αιγαίου γέμισε από πυκνούς καπνούς, ενώ  εκατοντάδες εξαγριωμένοι πρόσφυγες που εξεγέρθηκαν έριξαν τις πύλες κι ηταν έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους του νησιού. Κάποιοι απο αυτούς - στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί υπήκοοι - έδειχναν να είχαν διάθεση για βανδαλισμούς, ενώ ορισμένοι άλλοι πετούσαν αντικείμενα και κινούνταν  απειλητικά εναντίον ατόμων που εργάζονται στο hotspot. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Ασύλου εγκατέλειψαν εσπευσμένα τους χώρους εργασίας τους, οι οποίοι πυρπολήθηκαν απο τους διαμαρτυρόμενους. Στο σημειο έσπευσαν άνδρες της πυροσβεστικής που κατάφεραν αρχικώς να περιορίσουν την πυρκαγιά και στη συνέχεια να τη σβήσουν. Δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στους χώρους - του κατά ονομασία και μόνο - κέντρου επαναπροώθησης μεταναστών και κατάφεραν να επιβάλλουν την τάξη. Ωστόσο οκτώ κοντέινερ στα περισσότερα εκ των οποίων στεγάζονταν διάφορες υπηρεσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς απο τις φλόγες.

Τεράστιες οι καταστροφές στη Μόρια


Ας σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια είχαν απειληθεί και την Κυριακή το πρωί, αντιμετωπίσθηκαν όμως στην αρχή τους με επέμβαση και πάλι των ΜΑΤ.

Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια που ξέσπασαν στο hotspot δείχνει τους μετανάστες σε εξαιρετικά ανήσυχη κατάσταση. Κάποιοι εξ αυτών φωνάζουν «insallah!» πετούν αντικείμενα και κινούνται απειλητικά.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι φαίνεται να μην υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις, τουλάχιστον όχι εντός του οπτικού πεδίου που αποτυπώνεται από τα τηλεοπτικά πλάνα που εξασφάλισε και δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι μετανάστες του hotspot φωνάζουν, βρίζουν, ανάβουν φωτιές κάποιοι μοιάζουν να έχουν διάθεση για βανδαλισμούς. Ένας από το πλήθος τρέχει στην περίφραξη και κουνάει το συρματόπλεγμα. Άλλοι παρευρισκόμενοι, σαν να περίμεναν το συγκεκριμένο «σύνθημα», τρέχουν με ορμή προς την περίφραξη, ρίχνουν τις πύλες και ανοίγουν το δρόμο στους μετανάστες να βγουν από το hotspot.

https://www.youtube.com/embed/ukA1GLOwTrw

Αφγανοί επιχείρησαν να προκαλέσουν επεισόδια στη Σάμο

Επεισόδια, με πετροπόλεμο και επέμβαση των ΜΑΤ έλαβαν χώρα τη Δευτέρα και στο hot spot της Σάμου, μετά από ξεσηκωμό Αφγανών προσφύγων.

Δύο άτομα επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να ξεκινήσει πετροπόλεμος.

Η επέμβαση των ΜΑΤ ήταν καταλυτική, ενώ τα δύο άτομα που παρακίνησαν τους υπόλοιπους, συνελήφθησαν. Η κατάσταση στο hotspot στο Βαθύ εκτονώθηκε προσωρινά, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.

Έως και τρία χρόνια για να αδειάσει η Μόρια

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οι εντάσεις και τα επεισόδια στα hotspots στα διαφορά νησιά του Αιγαίου αποκτούν πλέον μεγάλη συχνότητα; Στην αρχή τα κέντρα αυτά δημιουργήθηκαν με σκοπό την ολιγοήμερη φιλοξενία των προσφύγων σε αυτά και στη συνέχεια την επαναπροώθηση τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όνειρο αυτό όμως γρήγορα έγινε ένας εφιάλτης για τους μετανάστες. Κι επειδή οι αριθμοί πάντα λένε την αλήθεια χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο hotspot της Μόριας. Αυτή τη στιγμή στο συγκεκριμένο χώρο φιλοξενούνται περίπου έξι χιλιάδες άτομα όταν η δυναμικότητα του δεν ξεπερνά τις 3.500. Σε καθημερινή βάση εξετάζονται τρεις με έξι αιτήσεις ασύλου με αποτέλεσμα για να εξυπηρετηθούν όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια.

H φωτιά που μπήκε τη Δευτέρα το πρωί στη Μόρια

Κι αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν απίστευτα, για τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο αποτελούν μια βασανιστική πραγματικότητα. Στους περισσότερους από αυτούς έχουν τελειώσει τα χρηματα τους, καθώς κανείς τους δεν περίμενε ότι θα εγκλωβίζονταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στα άτυπα πλέον στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σχεδόν όλοι τους έχουν σταματήσει να αγοράζουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης από καταστήματα της Λέσβου, ενώ οι περισσότεροι έχουν κρύψει τα κινητά τους, καθώς δεν έχουν το χρηματικό ποσό που θα τους εξασφάλιζε την αγορά χρόνου ομιλίας για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους στις πατρίδες τους. Την ίδια ώρα γονείς δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα για τα μικρής ηλικίας παιδιά τους. Τα γεύματα στο hotspot είναι τρία, ωστόσο ο αυξημένος αριθμός των μεταναστών που βρίσκεται σε αυτό, αφού είναι σχεδόν ο διπλάσιος από ό,τι η χωρητικότητά του, προκαλεί σωρεία προβλημάτων. Οι πρόσφυγες συνωστίζονται αρκετή ώρα στις ουρές των συσσιτίων, ενώ δίνουν μάχες για να κάνουν ένα μπάνιο. Η ανέχεια μάλιστα για κάποιους είναι τόσο μεγάλη που περιμένουν να συμβεί κάτι σημαντικό στο κέντρο προκειμενου να το αποθανατίσουν με την κάμερα του κινητού τους τηλεφώνου. Στη συνέχεια όπως αναφέρουν οι πληροφορίες περιμένουν τους δημοσιογράφους που θα φτάσουν εκεί προκειμένου να τους το πουλήσουν για λίγα ευρώ.

Το σίγουρο,πάντως, είναι οτι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρεπει γρήγορα να βρουν τις κατάλληλες λύσεις γιατί αλλιώς φαινόμενα όπως τα χθεσινά θα πάρουν τη μορφή της καθημερινής ρουτίνας στα hotspots.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...