Κόσμος

Ξεκίνησαν οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο για το φυσικό αέριο ανατολικής Μεσογείου στη Τουρκία

Την έναρξη των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα αυτό δεν θα αφορά μόνο το Ισραήλ, με το οποίο ήρθαν σε επαφή για την ομαλοποίηση της σχέσης τους στις αρχές καλοκαιριού, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Πρώτα από όλα, αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλει σε ένα πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους, στην ασφάλεια της περιφερειακής ενέργειας και στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ευημερία.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι το θέμα της πυρηνικής ενέργειας για την χώρα του δεν είναι πρόσφατο αλλά αποτελεί όραμα των τελευταίων εξήντα χρόνων.

«Η πυρηνική ενέργεια είναι μια πορεία που την ξεκίνησε ο (πολιτικός) Μεντερές το 1956. Την περίοδο του ΑΚΡ η προεδρία της Τουρκίας είχε εντατικές διπλωματικές επαφές το 2007 - 2009 κάνοντας σημαντικά βήματα με την Ρωσία. Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις με την Ιαπωνία και την Γαλλία ενώ σήμερα έχουμε ανοίξει μια νέα σελίδα που επιτρέπει στην Τουρκία να γίνει ένας εναλλακτικός παίχτης στο παζάρι της ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το Ακουγιού πρέπει να μετατραπεί σε μία περιοχή – επένδυση ενώ θα συμβάλει και στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία.

«Σύντομα θα γίνουν επίσημα βήματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Για παράδειγμα, στην Αρμενία υπάρχει ένας πυρηνικός σταθμός 40 χρόνων. Αυτός μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα» ανέφερε.

Σχετικά με την τύχη του αγωγού Turkish Stream ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την τύχη της ευρωπαϊκής αγοράς. «Για εμάς είναι μια σημαντική επένδυση καθώς θα μειώσει την πιθανότητα κρίσης που μπορεί να προκύψει στον Δυτικό αγωγό. Ο προγραμματισμός είναι να αρχίσει η οικοδόμησή του το 2017 και δεν προβλέπεται καθυστέρηση για την παράδοση του προγράμματος το πρώτο εξάμηνο του 2019» τόνισε.

Τέλος, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία έχει πολλές δυνατότητες να προχωρήσει στο θέμα αυτό. «Η Τουρκία πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα με την ενέργεια γι αυτό και γίνονται προσπάθειες για να υπάρξουν διαφορετικές πηγές ενέργειας.

Ακόμη η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι ένας τομέας που επεκτείνεται στην Τουρκία. Η κρίση με τη Ρωσία μας έχει διδάξει πολλά διαφορετικά πράγματα. Η Τουρκία καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια στις χώρες της περιοχής. Η ανάπτυξη της ενέργειας σημαίνει και ανάπτυξη της οικονομίας της Τουρκία» ανέφερε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...