Πολιτική

Ν.Μπακογιάννη: «Η κυβέρνηση χτίζει πολιτική επιβίωση πάνω στον διχασμό»

"Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και υπονομεύει τους θεσμούς με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου", τονίζει, στη συνέντευξή της στο "Κεφάλαιο", η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, επισημαίνει πως είναι μεγάλη αδυναμία του υπουργείου Εξωτερικών να μην προσέρχεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. "Είναι σαν να αρνείται την προσφορά των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας", τονίζει η κ. Μπακογιάννη.

-Κυρία Μπακογιάννη, θα ήθελα να σας ζητήσω ένα σχόλιο για την κατ’ αρχήν κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που έκανε παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών.

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είμαι πολύ ικανοποιημένη που το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή θα κρίνει τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Όπως γνωρίζετε, εμείς πιστεύουμε ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό είναι αντισυνταγματικό νομοθέτημα και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι δεν έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πριν το Δικαστήριο κρίνει την ουσία του νόμου Παππά.

-"Μαύρο" στη Δημοκρατία. "Μαύρο" στην ενημέρωση. Κάποιες από τις αιχμές της Ν.Δ. κατά της συγκυβέρνησης. Αυτές δεν πολώνουν το πολιτικό σκηνικό σε κρίσιμες για τη χώρα στιγμές;

Αυτές καταγράφουν την άμυνα της δημοκρατίας απέναντι σε μια αντίληψη η οποία τείνει να γίνεται καθημερινά περισσότερο φασιστοειδής. Και το λέω αυτό διότι ουδέποτε ανέμενε κανένας ότι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα αποφασίσει να περιορίζει την πολυφωνία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Βεβαίως, επιβαλλόταν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, αλλά ο αυθαίρετος προσδιορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών μέσων, τα οποία κατά την άποψη της κυβέρνησης είναι επιτρεπτά, με προφανή στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης, είναι μια απόφαση την οποία ούτε να διανοηθεί δεν θα τολμούσε άλλη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και υπονομεύει τους θεσμούς με τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι σε κράτος δικαίου.

-Ο κ. Μητσοτάκης έχει πετάξει το γάντι στον κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές. Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα;

Το θεωρώ αρκετά πιθανό. Η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με την κοινωνία. Αυτό καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Κυρίως όμως το αντιλαμβάνεται κανείς συνομιλώντας με τους πολίτες στις συνοικίες της Αθήνας. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο και έχει χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, και η αναξιοπιστία της τόσο στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής όσο και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν θεωρώ απίθανο ο κ. Τσίπρας να επιδιώξει ηρωική έξοδο.

-Στην αρχή της κρίσης είχατε ταχθεί υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ποια είναι η τωρινή θέση σας έναντι του σεναρίου μιας οικουμενικής κυβέρνησης; Υπάρχουν πεδία συναίνεσης με τον κ. Τσίπρα;

Είναι γνωστό ότι πάντα πίστευα στη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων και εξακολουθώ να πιστεύω, και ιδιαίτερα για μείζονος σημασίας θέματα, όπως ορισμένα θέματα της οικονομίας ή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με έχει πείσει ότι τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν. Και δεν υπάρχουν όχι διότι η Ν.Δ. δεν το επιθυμεί αλλά διότι η κυβέρνηση χτίζει την πολιτική της επιβίωση πάνω στον διχασμό. Διχάζει τον ελληνικό λαό και επειδή δεν έχει πια αφήγημα δαιμονοποιεί τους αντιπάλους. Είναι παλιά και επικίνδυνη για την κοινωνία μέθοδος, την οποία και άλλα κόμματα έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν. Αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχουν περιθώρια για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, με ένα κόμμα που θεωρεί ότι οι πολίτες που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα πρέπει να πληρώσουν και μεγαλύτερους φόρους.

-Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για τα ανοίγματα της παράταξης προς την Κεντροαριστερά... Οι όποιες κινήσεις πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν προεκλογικά ή το όλο πλαίσιο να τεθεί σε πιθανές συνεργασίες στο μετεκλογικό τοπίο;

Ο Μπομπ Ντίλαν που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Κένεντι είχε πει: "Τελικά δεν υπάρχει δεξιά ή αριστερά. Υπάρχει πάνω ή κάτω". Εμείς αρκετά πήγαμε προς τα κάτω. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις από όπου και αν προέρχονται, να δημιουργήσουμε κοινωνική συμμαχία και βασιζόμενοι στην αλήθεια να πάμε όλοι μαζί πάνω. Η κυβέρνηση της "πρώτη φορά Αριστεράς" αυξάνει τους έμμεσους φόρους, γονατίζει τους κοινωνικά αδύνατους και εξοντώνει τη μεσαία τάξη. Άρα το ερώτημα που τίθεται σήμερα είναι ποια είναι αυτή η πολιτική η οποία θα είναι αποτελεσματική, και προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολλών θα βγάλει τη χώρα από την κρίση; Τα σημερινά διλήμματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη; Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση, υλοποιώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στο κράτος να γίνει αποτελεσματικό και σύγχρονο; Πιστεύουμε ότι οι πολίτες έχουν δικαιώματα και ότι δεν μπορεί το κράτος να τα καταπατάει κατά τρόπο βάναυσο; Πιστεύουμε ότι η δημοκρατία και οι θεσμοί πρέπει να προστατευθούν ως κόρη οφθαλμού; Οι δυνάμεις που θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συστρατευτούν στην προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα.

-Στη συγκυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία για γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης...

Το εύχομαι. Εύχομαι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εύχομαι να πάρουμε και κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση του χρέους. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας ο οποίος να θέλει το αντίθετο. Παρά ταύτα ας μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί αυτή τη στιγμή, θα είναι μια υποσχετική. Και ο ελληνικός λαός κουράστηκε με τις υποσχετικές. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή, ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μπορέσουμε αξιόπιστα να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη ρύθμιση του χρέους.

-Βλέπετε λύση για το χρέος μέσα στο 2017; Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως τυχόν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και στη διευθέτηση του χρέους δεν πρόκειται να γίνει δεκτή...

Δεν ξέρω σε ποιον στέλνει το μήνυμα ο κ. Τσίπρας. Πάντως, είναι εφικτός ένας οδικός χάρτης για τη ρύθμιση του χρέους το 2018 και ενδεχομένως να θέλει να πανηγυρίσει γι’ αυτό. Όμως κάτι τέτοιο έχει πολύ δρόμο και πάντως δεν βλέπω πιθανό ο Σόιμπλε να πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο με πρόταση ρύθμισης του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Για Ερντογάν

-Ποια είναι η ανάλυση της Ν.Δ. για τη ρητορική του Ερντογάν;

Μας απασχολεί πολύ η προκλητικότητα της ρητορικής του Τούρκου προέδρου, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Επίσης, η προσπάθειά του να δικαιολογήσει ή να στηρίξει την απόφαση να στείλει στρατεύματα στη Μοσούλη με ευρύτερους ιδεολογικοϊστορικούς ισχυρισμούς. Είναι βέβαιο ότι η Τουρκία εξάγει την αναταραχή που υπάρχει στο εσωτερικό της, όπου ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει να πολεμήσει την κεμαλική λογική και την κεμαλική κληρονομιά. Αυτό δεν είναι καλό μήνυμα και γι’ αυτό και ανησυχούμε πολύ με τις επαναλαμβανόμενες γκάφες του υπουργείου Εξωτερικών.

-Δηλώσατε πως η Πειραιώς θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. Τι θα περιλαμβάνει αυτή η εκστρατεία; Τοποθετείτε ψηλά την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Μπορεί να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης;

Θεωρώ ότι οφείλει να υπάρξει πλαίσιο συναίνεσης. Και θεωρώ ότι είναι μεγάλη αδυναμία του υπουργείου Εξωτερικών να μην προσέρχεται στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και να μη συγκαλεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Είναι σαν να αρνείται την προσφορά των άλλων πολιτικών δυνάμεων στην υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας. Κάνει πολύ άσχημα και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση επιδεικνύει μια τέτοια στάση. Πάντοτε στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συνεργασία για τα θέματα αυτά. Εμείς, πάντως, θα ενημερώσουμε φίλους, συμμάχους και εταίρους για τους κινδύνους που εμπεριέχει η ρητορική της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ