Αρχείο

«Μαλλιά κουβάρια» στον ΣΥΡΙΖΑ - Βγήκαν "μαχαίρια" και στην κυβέρνηση - Πλησιάζει το τέλος του Α.Τσίπρα;

Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στοχοποιήσει υπουργούς, οι υπουργοί ανθίστανται σθεναρά και με την εμπλοκή και άλλων δυνάμεων εντός του κόμματος έχει δημιουργηθεί ένα “πολεμικό κλίμα”. Κι όλα αυτά εν' όψει ανασχηματισμού, με τον οποίο πλέον δεν είναι καθόλου βέβαιο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει πνοή στην κυβέρνηση του ή την χαριστική βολή.

Εκεί που ο Α. Τσίπρας πέρασε την γραμμή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνέδριο και όλοι νόμιζαν πώς είναι κυρίαρχος, άρχισαν τα όργανα. Αυτό φάνηκε την περασμένη Κυριακή όπου δόθηκε “μάχη” για την Πολιτική Γραμματεία. Στο Πολιτικό Συμβούλιο η Τασία Χριστοδουλοπούλου και η Φωτεινή Βάκη άφησαν εκτός τις επιλογές του προέδρου του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη και Αριστείδη Μπαλτά, ενώ ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας εξελέγη με περιορισμένο ποσοστό, 75%.

Τι συνέβη; Κάποιοι στο κόμμα δεν είδαν με καλό μάτι τις αυταρχικές απόψεις του κ. Τσίπρα και θέλησαν να στείλουν το μήνυμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Κάποιοι θεωρούν πώς ήταν και μία αντίδραση από κάποιους βαθιά κομματικούς, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δεν δέχεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, καταγγέλλοντας μάλιστα πώς τον θέλουν να το “φάνε” οι δανειστές γιατί δεν τους κάνει τα χατίρια.

Όσοι γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πώς ο κ. Σκουρλέτης αποτελεί κεφάλαιο στο κόμμα και δεν είναι μόνο ένας υπουργός. Ήταν αυτός που σήκωσε το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποιοι άλλοι παρέμεναν στο παρασκήνιο. Αυτό φάνηκε χθες.

Η ομάδα των “53”, εξέφρασε τη στήριξη της στον υπουργό Περιβάλλοντός και Ενέργειας. Με ανακοίνωση, στην ιστοσελίδα τους, χαρακτηρίζουν «επιτυχία» το γεγονός ότι διασφαλίστηκε από τον κ. Σκουρλέτη ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ «κόντρα και στις απαιτήσεις των δανειστών αλλά και των «πρόθυμων» εντός της χώρας, όπως είναι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ».

Με τον τρόπο αυτό η εσωκομματική αντιπολίτευση δείχνει στον κ. Τσίπρα πως δεν μπορεί οι δανειστές να υπαγορεύουν την καρατόμηση κυβερνητικών στελεχών και πώς δεν είναι ανεκτές τέτοιου είδους κινήσεις. Τις θέσεις τους ενισχύουν και τα διάφορα ξένα δημοσιεύματα που ασκούν πιέσεις για αλλαγές σε “μη ευχάριστους υπουργούς”.

Το τελευταίο χτύπημα ήταν αυτό της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung σύμφωνα με το οποίο δύο ακόμη υπουργοί, οι Χρήστος Σπίρτζης και Θοδωρής Δρίτσας φεύγουν από την κυβέρνηση, καθώς οι χειρισμοί στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων και στην πώληση του ΟΛΠ αντιστοίχως, δεν άρεσαν στους εκπροσώπους των δανειστών.

Τα φαινόμενα αποσύνθεσης ωστόσο δεν έχουν να κάνουν με την “αντιπολίτευση” εντός του ΣΥΡΙΖΑ. “Σφάζονται” και... στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις για τους χειρισμούς του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Πολλά στελέχη θεωρούν πώς ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, έτσι όπως εξελίσσεται, έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση.

Για πολιτική ήττα στην περίπτωση που το ΣτΕ χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τα τηλεοπτικά, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός. Ο πολιτικός από τις Κυκλάδες «φωτογράφισε» ως υπεύθυνο τον υπουργό Επικρατείας αν η κυβέρνηση υποστεί μία ήττα, καθώς, όπως τόνισε, «θα αποδειχθεί ότι δεν οργανώθηκε όπως έπρεπε».

Ένα ακόμη χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου ήρθε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο. Εξέφρασε την ίδια άποψη με τον κ. Μανιό, ότι «δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία» αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά έκανε και ένα βήμα παραπέρα, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας επίκληση στον χιτώνα του Νέσσου.

Σύμφωνα με το μύθο ο Κένταυρος Νέσσος χάρισε στη Διηάνειρα ένα ερωτικό φίλτρο συμβουλεύοντάς την, αν ο Ηρακλής έπαυε ποτέ να την αγαπά, να του χαρίσει ένα χιτώνα εμποτισμένο με αυτό. Το φίλτρο όμως ήταν δηλητήριο και έτσι όταν ο μυθικός ήρωας τον φόρεσε βρήκε το τέλος του με φριχτούς πόνους.

Τα “μαχαίρια” έχουν ωστόσο βγεί και μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς δεν έχει καθ' όλου καλές σχέσεις με την Όλγα Γεροβασίλη και βεβαίως δεν είναι μόνο αυτή.

Στο κόμμα λοιπόν και την κυβέρνηση γίνεται μύλος και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το σταυρόλεξο του ανασχηματισμού για τον Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αν δεν έχει βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Παππά; Ή, θα μπορέσει να κάνει ανασχηματισμό ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στις οποίες συμμετέχουν ουκ ω λίγοι υπουργοί.

Τι θα γίνει με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη που διαπραγματεύεται τα “κόκκινα δάνεια” ή τον Γιώργο Κατρούγκαλο που χειρίζεται το “καυτό” θέμα των εργασιακών; Οι δύο αυτοί υπουργοί “παίζουν” για αντικατάσταση.

Και βεβαίως, ακόμη και να μπορέσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά προβλήματα ο Αλέξης Τσίπρας τι θα γίνει με το χρέος, το οποίο δεν φαίνεται να βρίσκει λύση, την δεύτερη αξιολόγηση με την οποία οι δανειστές ζητούν νέο “αίμα” και τις τηλεοπτικές άδειες που αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου θα υποστούν ένα μεγάλο πλήγμα.

Όλη αυτή η εικόνα αποσύνθεσης σε ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση αντανακλά και στις δημοσκοπήσεις, αφού το κυβερνών κόμμα υποχωρεί συνέχεια ενώ φθίνει και η εικόνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Με λίγα λόγια φαίνεται πώς η αντίστροφή μέτρηση για την κυβέρνηση έχει αρχίσει. Το ερώτημα είναι πότε... θα τραβηχθεί η πρίζα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ