Κοινωνία

Λεμεσός: Βρέθηκε ο τάφος του θρυλικού Κύπριου ποιητή της Ρωμιοσύνης Βασίλη Μιχαηλίδη

Στο Κοιμητήριο Αγίου Νικολάου Λεμεσού, όπου έχει ταφεί ο κορυφαίος Κύπριος ποιητής, Βασίλης Μιχαηλίδης (1849 -1917), βρέθηκε ο τάφος του. Αυτό έγινε κατορθωτό χάρη στην συνεργασία Δήμου κι Μητρόπολης Λεμεσού και την συμβολή ιστορικών, ερευνητών, και μελετητών του έργου του.

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, κορυφαίος Κύπριος ποιητής, έγραψε 29 γνωστά παραθέματα με σημαντικότερο από τα οποία «Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου».

«Η Ρωμιοσύνη εν' φυλή συνόκαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν γαι να την-ι 'ξηλείψει, κανένας, γιατί σκέπει την 'που τ' άψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη έν' να χαθεί, όντας ο κόσμος λείψει!».

Μετά από προσπάθειες που κράτησαν εδώ και ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον περασμένο Νοέμβριο, έγινε κατορθωτό να εντοπιστεί το ακριβές σημείο όπου είναι θαμμένος ο Βασίλης Μιχαηλίδης, δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» o επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου και Κέντρου Μελετών της Λεμεσού Μίμης Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Σοφοκλέους, όλα άρχισαν μετά την πληροφορία που έδωσε ο ιστοριοδύφης Αριστείδης Κουδουνάρης, πρόεδρος, της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου, ο οποίος μέσω του Αντώνη Ιντιάνου (1899-1968), δικηγόρου και κριτικού της κυπριακής και της ευρύτερης νεοελληνικής λογοτεχνίας που ήταν παρών στην κηδεία του Βασίλη Μιχαηλίδη, γνώριζε πού είχε ταφεί.

Με την υπόδειξη του Αριστείδη Κουδουνάρη και με βάση κάποιες άλλες μαρτυρίες και στοιχεία που εξασφαλίστηκαν, όπως τόνισε ο Σοφοκλέους, εντοπίστηκαν κάποιες από τις λίθινες πλάκες και μεγάλες πέτρες που είναι τοποθετημένες πάνω από τον τάφο του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Το σημείο όπου εκτιμάται ότι είναι θαμμένος ο Βασίλης Μιχαηλίδης βρίσκεται στη νότια πλευρά του κοιμητηρίου Αγίου Νικολάου, με την είσοδο στον χώρο ακριβώς δεξιά και ανάμεσα στους δύο οικογενειακούς τάφους δύο επιφανών Λεμεσιανών, του Γεώργιου Φραγκούδη, εκ των ιδρυτών του Παντείου Πανεπιστημίου, και του πρώην δημάρχου Λεμεσού Ηρακλή Μιχαηλίδη.

Μετά την εξέλιξη αυτή θα διερευνηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού η ακριβής τοποθεσία ταφής του Βασίλη Μιχαηλίδη και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ταυτοποίηση οστών -εάν αυτά έχουν μεταφερθεί αλλού- να ανεγερθεί εντός του 2017 από τον Δήμο Λεμεσού κενοτάφιο για τον Βασίλη Μιχαηλίδη.

Στόχος της τοπικής Αρχής είναι να γίνει τοπιοτέχνηση του χώρου και δημιουργία ενός μνημείου στο σημείο του τάφου του ποιητή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...