Αρχείο

Η Μόσχα «κατεβαίνει» στην Κύπρο για να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι –Νέα εστία έντασης με την Άγκυρα μετά την Συρία

Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης απέστειλε «ανοικτή πρόσκληση» στους ρωσικούς ενεργειακούς κολοσσούς  για να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, κάτι που θα αλλάξει τον ρουν των γεγονότων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.

Ο  Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο μάλιστα είναι πασίγνωστο  ότι  έχει κατά καιρούς εκφράσει το τεράστιο  ενδιαφέρον του Κρεμλίνου,  για την ενεργή παρουσία της χώρας του στα κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα μέσω των εταιριών κολοσσών της χώρας του, κάτι που  θα επιφέρει πλήρη ταύτιση ανάμεσα στις δύο χώρες, με φόντο τις  κυοφορούμενες γεωπολιτικές και αμυντικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πληροφορίες από ανεπιβεβαίωτες πηγές στην Μόσχα κάνουν λόγο για μαζική «απόβαση» της Gazprom και της Lukoil στην Κύπρο που αποτελεί ένα νησί στο οποίο δραστηριοποιούνταν και συνεχίζουν  ακόμη αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες .

Ευρίσκεται στο κομβικότερο σημείο της Μεσογείου και υπάρχει διαρκής συμφωνία για τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων  με την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι Ρώσοι θα μεταφέρουν τα «τρυπάνια τους» μαζί με την εμπειρία τους στην Κύπρο, μαζί  όμως με το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσωφ» και τα άλλα πλοία τους , θα  διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους στην περιοχή .

Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι Πούτιν και Ερντογάν μετά την Συρία θα αποκτήσουν νέα διαφωνία και αυτή θα αφορά την Κύπρο.

russian_gass

Οι Τούρκοι σε καμία των περιπτώσεων δεν πρόκειται, σε περίπτωση καθόδου των Ρώσων στην Κύπρο,  να ξανα-επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένο επεισόδιο σαν και αυτό την κατάρριψης του su-24 .

Διότι τότε η τουρκική πρωτεύουσα θα καταντήσει σαν το Χαλέπι μέσα σε λίγα λεπτά από τους ρωσικούς πυραύλους cruise και τις βόμβες ΚΑΒ.    

Ο κ. Κασουλίδης σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορεία ειδήσεων  Sputnik,  δήλωσε ότι «η χώρα του έχει εισέλθει ήδη στο στάδιο της ενεργειακής  εκμετάλλευσης των αποθεμάτων της σε υδρογονάνθρακες, με τα πρώτα σχέδια για εξαγωγές να προσδιορίζονται γύρω στο 2020-2023, αν όχι νωρίτερα. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερα κοιτάσματα από αυτά που είναι ήδη γνωστά. Σε αυτά τα κοιτάσματα προσβλέπει η Μόσχα. 

«Είναι διακαής η επιθυμία μας για συμμετοχή της Ρωσίας στην ανάπτυξη των οικοπέδων. Ελπίζουμε ότι οι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, οι οποίες βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Θα ήταν πολύ χρήσιμο στο να εξασφαλιστούν οι ισορροπίες στην περιοχή», τόνισε ο Κύπριος πρέσβης .

Υπενθυμίζουμε ότι το Αύγουστο, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού αερίου, ενώ υπάρχουν  συμφωνίες με Ισραήλ, Ιορδανία και Λίβανο.

Ο Ερντογάν θα μείνει όπως φαίνεται με την όρεξη στο τέλος , και για αυτό  ίσως θυμήθηκε  τις συνθήκες της Λωζάννης και δεν  ξέρουμε εμείς  τι άλλο θα θυμηθεί ακόμη.

Με πληροφορίες από sigmalive.com

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...