Αρχείο

Η κυβέρνηση ολισθαίνει... - Τα σενάρια για εκλογές και οι δύο εισηγήσεις που δέχεται ο Α.Τσίπρας

Το πολιτικό σκηνικό μυρίζει “μπαρούτι”. Τα αδιέξοδα στην οικονομία, η ρύθμιση του χρέους που δεν έρχεται, το κίνημα για τους πλειστηριασμούς που γιγαντώνεται και το φιάσκο της κυβέρνησης με τις τηλεοπτικές άδειες διαμορφώνουν ένα κλίμα... εκλογικό. Μάλιστα, υπάρχουν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου που προτείνουν στον Αλέξη Τσίπρα να στήσει κάλπες “όσο είναι ακόμη νωρίς”.

Και εξηγούμε: Εκεί που φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας να ελέγχει απόλυτα το κόμμα του, μετά το Συνέδριο που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ανοίγουν πολιτικά μέτωπα τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να τα λύσει ή να τα ξεπεράσει. Δεν θα πούμε για το θέμα του χρέους (το αναλύσαμε σε χθεσινό άρθρο αν και είναι κομβικής σημασίας και θα έχει εξελίξεις το επόμενο διάστημα).

Θα μιλήσουμε όμως για δύο σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας που πλήττουν σφόδρα την κυβέρνηση. Το πρώτο είναι οι τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση με ευθύνη του Νίκου Παππά ψήφισε ένα νόμο και προχώρησε στον διαγωνισμό για να αναδείξει τους νέους καναλάρχες και να χτυπήσει της διαπλοκή όπως διαμήνυε, ο οποίος όμως είναι πολύ κοντά στο να βγει αντισυνταγματικός.

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τα δεδομένα. Θα ξέρουμε με βεβαιότητα προς τα τέλη του Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δηλώσεις ωστόσο κυβερνητικών στελεχών είναι ενδεικτικές που πηγαίνει ο πράγμα.

Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός θα επιστρέψουμε στο πρότερο καθεστώς, είπε ο Νίκος Παππάς, ενώ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος μίλησε για επιστροφή χρημάτων στους καναλάρχες. “Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος θα ψηφίσουμε έναν άλλο” είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής...

Όπως και αν έχει, το στραπάτσο για την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου είναι τεράστιο. Η εικόνα που βγαίνει προς την κοινωνία είναι, όταν δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα θέμα που “παλεύουν” δύο χρόνια με τις τηλεοπτικές άδειες τότε πώς μπορούν να λύσουν ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα, όπως είναι της οικονομίας ή τα εθνικά θέματα, τη στιγμή που η Τουρκία “βρυχάται”.

Αναμφισβήτητα λοιπόν η κυβέρνηση βγαίνει λαβωμένη από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και δεν είναι μόνο αυτό. Καθημερινά εξεγείρονται τοπικές κοινωνίες για πλειστηριασμούς ακινήτων, είτε πρώτης κατοικίας, είτε καταστημάτων είτε αγροτικής γης για μικροποσά. Είδαμε τι έγινε πάλι χθες στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών γιγαντώνεται. Η Ελλάδα γίνεται Ισπανία και αυτό το τρέμει το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι όμως η κυβέρνηση Τσίπρα που διαπραγματεύτηκε με τους δανειστές το καθεστώς... προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά όπως φαίνεται μη αποτελεσματικά.

Αυτά τα ζητήματα, χρέος, πλειστηριασμοί, τηλεοπτικές άδειες, αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση που έρχεται και θα πέσει ως “λαιμητόμος” στα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα δημιουργούν συνθήκες πολιτικής ασφυξίας στην κυβέρνηση και υπάρχουν ήδη κάποιες εισηγήσεις στον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το επιχείρημα είναι πώς ο χρόνος μετράει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Αν γίνουν τώρα εκλογές είναι δύσκολο να σχηματίσει η ΝΔ κυβέρνηση (οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν φθάνουν και το Ποτάμι δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή) και με την επόμενη προσφυγή στις κάλπες, η οποία θα γίνει με το νόμο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε δεν θα υπάρχει το μπόνους των 50 εδρών και οι συσχετισμοί θα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποντάρουν από το Μέγαρο Μαξίμου σε μία συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και με την Ένωση Κεντρώων για να επανέλθουν στην εξουσία. Πιθανώς και κάποια άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς που είναι στη Βουλή ή μπορούν να μπουν.

Αυτή είναι η μία εισήγηση. Η άλλη είναι να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας άμεσα σε έναν δομικό ανασχηματισμό, να ανακατέψει την “τράπουλα” και να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων κοινωνικών δράσεων (έχουν ανακοινώσει πώς θα δώσουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 750.000 ανθρώπους), έτσι ώστε να αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα.

Και οι δύο ωστόσο είναι εισηγήσεις που δεν συμπεριλαμβάνουν μια κρίσιμη συνισταμένη. Ποια είναι αυτή; Οι δανειστές. Αυτοί αποφασίζουν για τα περισσότερα θέματα και έχουν σαφώς λόγο για το αν η Ελλάδα πρέπει ή όχι να οδηγηθεί σε εκλογές. Όταν αποφασίσουν πώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν τους κάνει άλλο την “δουλειά” ή μπορεί κάποιος άλλος να την κάνει καλύτερα μπορεί να δώσουν το “πράσινος φως”.

Αλλιώς, ίσως να δώσουν ένα τυράκι στην κυβέρνηση και να στήσουν τη “φάκα” πιο κάτω, προς την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Μην ξεχνάμε τι έγινε με την Αντώνη Σαμαρά, ούτε πώς έφεραν την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου μετά την ανατροπή Παπανδρέου και ξεπουλήθηκε ολόκληρη η χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης