Κόσμος

«Ελπίδα» στην ειρήνη από την διεθνή συνάντηση κορυφής Ρωσίας-Σ.Αραβίας-Τουρκίας-ΗΠΑ –Κατάρ –Ιράν στην Λωζάννη για την Συρία

Μια μεγάλη προσπάθεια είναι σε εξέλιξη για την εξεύρεση μια συμβιβαστικής λύσης για την Συρία και το Χαλέπι από εκπροσώπους της Σ.Αραβίας , της Τουρκίας, των  ΗΠΑ και της Ρωσίας, του Κατάρ και φυσικά του Ιράν.

"Στην πόλη της Λωζάννης  θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο, 15η Οκτωβρίου συνάντηση κορυφής" , ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με  τα διεθνή ΜΜΕ.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στην δημοσιογράφο Christiane Amanpour, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιδίωξε και πέτυχε μια συνάντηση κορυφής με  χώρες που έχουν πραγματικά επιρροή στην συριακή σύγκρουση , ξεκινώντας έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός.

Οι υπουργοί Εξωτερικών από το Κατάρ και το Ιράν θα λάβουν  επίσης μέρος στις συνομιλίες.

«Θα θέλαμε να έχουμε μια συνάντηση σε αυτό το στενό σχήμα, για να έχουμε μια μεθοδική και σε βάθος  συζήτηση, και όχι άλλη μια ανούσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ  που μοιάζει με συζήτηση», δήλωσε ο γερόλυκος της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν να διεξάγουν συνομιλίες με στόχο τη «δημιουργία των συνθηκών για την επίλυση της συριακής κρίσης» στη Λωζάνη το Σάββατο, μαζί με κορυφαίους  διπλωμάτες από "βασικές χώρες της περιοχής", ανακοίνωσε και  το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωση του .

Οι πιθανότητες εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης είναι λίγες αλλά η ειρήνη θέλει κόπο και πολύ προσπάθεια . Ένας πυρηνικός πόλεμος σαφώς και δεν προκρίνεται για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων από όλους , και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι ηγεσίες των υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ.

Μια πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την συνάντηση με το AFP: "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στην Λωζάννη θα έχουμε  μια συνάντηση με τους βασικούς περιφερειακούς συμμετέχοντες, καθώς και την Ρωσία».

Η συνάντηση έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έχουν κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Χαλέπι στο οποίο έχουν συσσωρευτεί τόσοι πολλοί αντίπαλοι .

Η Δύση έχει κατηγορήσει τη Μόσχα για την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, καθώς οι δυνάμεις της  αντιπολίτευσης πραγματοποιούν επίθεση στο  ανατολικό Χαλέπι εναντίον  των στρατευμάτων του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...