Κόσμος

«Ελάτε να ρίξουμε τώρα τη Μέρκελ», λεει η Αριστερά στους Σοσιαλδημοκράτες

Οι πολιτικές ζυμώσεις εντείνονται στη Γερμανία ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2017 και στο κόμμα της Αριστεράς (die Linke) ορέγονται ήδη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

Μάλιστα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, Ντίτμαρ Μπαρτς, καλεί σε συσπείρωση των τριών κομμάτων από τώρα, ώστε να ανατρέψουν ει δυνατόν και αύριο ακόμη την Μέρκελ...

ntiman

O επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς, Ντίτμαρ Μπαρτς

«Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μπορούσε ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να γίνει καγκελάριος αν το θέλει ο ίδιος και η SPD», δήλωσε ο Μπαρτς στην εφημερίδα “Rheinische Post”.

Φτερά στα όνειρα της Αριστεράς έδωσαν οι διερευνητικές επαφές που είχαν προ ημερών στο Βερολίνο περίπου 90 στελέχη των τριών κομμάτων του κεντροαριστερού τόξου, προκειμένου να εξετάσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. «Οι συνθήκες για νέες προοπτικές έχουν ωριμάσει», είχε σχολιάσει τότε ο σοσιαλδημοκράτης Άξελ Σέφερ, εκ των διοργανωτών της συνάντησης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Για να αναγκαστεί όμως η «σιδηρά καγκελάριος» Μέρκελ να εγκαταλείψει το πόστο της, θα πρέπει να περάσει απ' τη γερμανική βουλή μια πρόταση μομφής.

merkel11

Μέρκελ-Γκάμπριελ-Ζεεχόφε: οι τρεις εταίροι του μυν κυβερνητικού συνασπισμού

Αριθμητικά τουλάχιστον η SPD, οι Πράσινοι και η Linke διαθέτουν την απαιτούμενη γι' αυτό πλειοψηφία. Προϋπόθεση, όμως, σύμφωνα με τον Μπαρτς, είναι να συμφωνήσουν προηγουμένως τα τρία κόμματα στο κυβερνητικό πρόγραμμα που θέλουν να ακολουθήσουν.

Γεγονός είναι ότι μεταξύ των τριών κομμάτων υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων σε πολιτικά ζητήματα ήσσονος σημασίας και κυρίως σε εκείνα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας. Η Αριστερά απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και την ακολουθούμενη πολιτική για τη διάσωση της Ελλάδας. Ως εκ τούτου SPD, Die Linke και Grüne θα επιχειρήσουν να εστιάσουν περισσότερα στα σημεία σύγκλισης, που αφορούν περισσότερο στην εσωτερική πολιτική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία ακόμη και σε ακανθώδη ζητήματα. Βάζει μάλιστα νερό στο κρασί του, αναφορικά με την απαίτηση των συντρόφων του να αποκηρύξει η SPD την Ατζέντα 2010 του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Δεν ήταν όλα τα σημεία της άσχημα», δήλωσε.

Η ιδέα της συγκυβέρνησης με Πράσινους και Αριστερά έχει πολλούς θιασώτες και στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που θα είχαν έτσι την ευκαιρία να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην περιορίζονται στον άχαρο ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου που συγκυβερνά στη σκιά των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ και του αδελφού τους κόμματος (CSU) στη Βαυαρία.

Αλλά τα κουκιά προς το παρόν δεν φαίνεται να βγαίνουν, αφού στις δημοσκοπήσεις τα τρία κόμματα δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης. Χώρια που στους κόλπους τους υπάρχουν και πολλοί που αντιδρούν -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- σε μια τέτοια προοπτική.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...