Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: "Πράσινο φως" από Ομπάμα: Ξεκίνησαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Μ.Ανατολή - Απέπλευσε το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" (βίντεο-εικόνες)


Του Βασίλη Καπούλα

Ξεκίνησαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή με πρώτο σταθμό την Υεμένη και ακολουθεί Συρία. Νωρίτερα σήμερα το πρωί το Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Nitze (DDG-94)  εκτόξευσε τρεις πυραύλους κρουζ  Τomahawk (δείτε το βίντεο παρακάτω) κατά τριών διαφορετικών δικτύων ραντάρ που ανήκαν στους Χούθι κατά μήκος της ακτής της Υεμένης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το πράσινο φως μετά από εισήγηση του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Ash Carter, και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Στρατηγού Joseph Dunford.

"Οι επιδρομές έγιναν για να προστατευτεί το πλήρωμα, τα πλοία μας-εδώ το πιο σημαντικό- η ελευθερίας ναυσιπλοίας σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε περαιτέρω απειλή στα πλοία των ΗΠΑ καθώς και στα εμπορικά και θα συνεχίσουν να διατηρούν την ελευθερία ναυσιπλοίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τα Στενά Bab al-Mandeb, και οπουδήποτε αλλού γύρω από τον κόσμο" ανέφερε η ανακοίνωση.

Όπως σας είπαμε χτες και στο άρθρο μας Γιατί η Ρωσία ζήτησε να επιστρέψουν στη χώρα τα παιδιά και οι οικογένειες Ρώσων αξιωματούχων – Πως σώθηκε Αμερικανικό πλοίο μετά από πυραυλική επίθεση με ρωσική εμπλοκή (βίντεο-εικόνες)  η αμερικανική επιδρομή αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς ήταν κοινό μυστικό πως οι Χούθι εξοπλίστηκαν και έδρασαν με εντολές Μόσχας.

Το αντιτορπιλικό ανήκει στην κλάση Arleigh Burke έχει εκτόπισμα 9200 τόνους πλήρωμα 380 ατόμων ενώ ο οπλισμός του αποτελείται από 96 θέσεις εκτόξευσης για πυραύλους SM-2/ESSM/Tomahawk/ASROC ένα πυροβόλο των 127mm ένα σύστημα CIWS PHALANX και μπορεί να μεταφέρει δύο ελικόπτερα SH-60 Sea Hawk.

Η Αμερικανική πυραυλική επιδρομή από τα στενά Bab Al-Mandeb σηματοδοτεί την πρώτη φορά που ο στόλος των ΗΠΑ εμπλέκεται σε πόλεμο με τις δυνάμεις των Χούθι και των συμμάχων τους στην Υεμένη.

Δεν έχουν αναφερθεί απώλειες από τις δυνάμεις των Χούθι ακόμα.

Αυτή ήταν η απάντηση των ΗΠΑ σε δύο διαδοχικές επιθέσεις σε 4 ημέρες που δέχτηκαν οι δυνάμεις τους στην κρίσιμη στρατηγικής σημασίας περιοχή Bab Al-Mandeb που ελέγχει την διακίνηση εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα.

Το αντιτορπιλικό τότε σώθηκε γιατί έκανε χρήση των αντιαεροπορικών του πυραύλων και με μια επιτυχή εκτόξευση ομοβροντίας κατάφερε να τους εντοπίσει και να τους καταστρέψει πριν αυτοί προκαλέσουν ζημιά στα σκάφη.
Συνολικά εκτοξεύτηκαν δύο πύραυλοι SM-2 και ενός Enhanced Sea Sparrow Missile (ESSM) σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών αντιμέτρων τύπου Nulka.

Στο μεταξύ ξεκίνησε το ταξίδι του για τη Μεσόγειο το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" έμφορτο με 15 Su-33 , MiG-29K/KUB, 10 ελικόπτερα Ka-52K, Ka-27, Ka-31.

b5ZGZ6eOfsHpB2https://www.youtube.com/embed/fkssghUIvNQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...