Αρχείο

Δ. Βίτσας: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης η έξοδος της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας»

Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς των μνημονίων και της επιτροπείας, η ρύθμιση του χρέους και ταυτόχρονα η διαμόρφωση και εφαρμογή του παράλληλου προγράμματος για την προστασία των πιο αδυνάμων αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στον τ/σ ΣΚΑΙ.
«Δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Θέλουμε η Ελλάδα να βγει από το καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων. Θεωρώ ότι θα πετύχουμε, γιατί δεν είμαστε από αυτούς που δεν πηγαίνουν στον πόλεμο για να πεθάνουν. Πάμε στον πόλεμο για να νικήσουμε. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά αυτής της Αριστεράς από τις προηγούμενες» ανέφερε χαρακτηριστικα.

Παράλληλα επανέλαβε ότι «τις υποχρεώσεις των δανειστών δεν τις διεκδικούμε, αλλά τις απαιτούμε». «Αν εφαρμοστεί ξεκομμένα εκείνο το κομμάτι της συμφωνίας με τα επώδυνα μέτρα, τότε αυτό αντικειμενικά οδηγεί στη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, δηλαδή μια ανακυκλούμενη διαδικασία ύφεσης. Για αυτό χρειάζεται το παράλληλο πρόγραμμα ανακούφισης, ώστε να εξισορροπήσει την κατάσταση».

«Αν πάρει κάποιος μόνο το πρώτο κομμάτι, αυτό των επώδυνων μέτρων, δεν οδηγεί πουθενά. Το καθήκον μας είναι μέχρι το 2019 να έχουμε οκλοκληρώσει αυτή τη διαδικασία. Διαμορφώνουμε ένα σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση και θα τα καταφέρουμε» σχολίασε περαιτέρω.

Επίσης ο κ.Βίτσας αναφερθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «ώστε να προστατεύονται όχι μόνο αυτοί που χρωστάνε στις τράπεζες αλλά και αυτοί που χρωστάνε στο Δημόσιο. Πάντοτε υπάρχει περίπτωση κάποια πράγματα να ξεφύγουν και εκεί μπορεί να έρθουν οι δυνατότητες του μαζικού κινήματος και να πιέσει προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν συστηματικοί κακοπληρωτές που ενσυνείδητα πήραν ένα δάνειο και δεν το πληρώνουν και αυτοί βέβαια έχουν και τους καλύτερους δικηγόρους. Αυτοί δεν με ενδιαφέρουν, με ενδιαφέρει ο άνθρωπος που με κόπους ζωής έχτισε ένα σπιτάκι, πήρε ένα δάνειο, ήρθε η οικονομική κρίση και δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Πρέπει να βρεθούν οι τρόποι, ώστε αυτός ο άνθρωπος να κάνει κάποια στιγμή μια πραγματική επανεκκίνηση.

Εχουμε έναν κόσμο που ανησυχεί και δικαίως αλλά δεν προσχωρεί προς την άλλη πλευρά, προς την άλλη πολιτική. Βεβαίως, πρέπει να μειωθούν οι φόροι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ενάντια στο κοινωνικό κράτος. Δεν μπορεί να γίνει με απολύσεις και με νέες περικοπές. Δεν είμαστε διαχειριστές της απελπισίας αλλά κήρυκες μιας νεάς ελπίδας.

Με την κοινωνία όχι απλώς συνομιλούμε αλλά γνωρίζουμε τα προβλήματα και προσπαθούμε να συνδυάσουμε την έξοδο της χώρας από την κρίση, με την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Αυτό θα είναι πολύ ορατό πολύ πριν το 2019. Μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη. Αυτή η ανάπτυξη, πρώτον θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και δεύτερον το προϊόν αυτής της ανάπτυξης θα πηγαίνει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας» πρόσθεσε.

«Σε αυτόν τον προϋπολογισμό είναι εμφανής και η προσπάθεια να αρχίσουμε να απαλύνουμε τον πόνο...Όταν είσαι στην κυβέρνηση διαχειρίζεσαι ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.Οι αμφιβολίες δημιουργούνται από τη σύγκρουση ή τις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των δανειστών» σχολίασε περαιτέρω.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Βίτσας εκτίμησε ότι «δεν αμφισβητείται από κανέναν και από καμία πλευρά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός της χώρας. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα» πρόσθεσε.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας αφού επανέλαβε ότι αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού, σχολίασε ότι «η ειδοποιός διαφορά σε εμάς, είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υπουργός ή να είναι βουλευτής ή να είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει όλο του τον εαυτό, όλες του τις δυνάμεις, όλες του τις προοπτικές για αυτό που κάνει. Το κυρίαρχο δεν είναι η κομματική προέλευση αλλά η ικανονότητα του άλλου να προσφέρει στο έργο που γίνεται. Ο υπουργός δεν είναι ανάγκη να είναι τεχνοκράτης αλλά να έχει την πολιτική σκέψη. Δεν με αποσχολεί το ζήτημα του ανασχηματισμού από την προσωπική σκοπιά αλλά από την πλευρά της καλυτέρευσης της δουλειάς που γίνεται» πρόσθεσε.

Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι «η συνεργασία που έχω με τον Πάνο Καμμένο είναι πάρα πολύ καλή. Είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος. Εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που εκφράζομαι εγώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος τρόπος που είναι σωστός και κάποιος που είναι λάθος».

Σχολιάζοντας δε το χαιρετισμό του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι είπε «πως είμαστε σύντροφοι στη δουλειά, σύντροφοι στο στόχο. Επίσης, είπε πως αυτή τη στιγμή επείγουν άλλα πράγματα. Ιδεολογικές και άλλες διαφορές, αφού ξεπεράσουμε αυτό τον ποτάμι, αυτό το βουνό, μπορούμε να τις ξαναφέρουμε, να τις ξανασυζητήσουμε υπό άλλη οπτική αλλά και υπό άλλη κατάσταση».

Τέλος για την εκλογή Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλοί άξιοι άνδρες και γυναίκες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...